maandag 11 maart 2024

Eindelijk appelmoes gemaakt van de wildgeplukte appels!

In de 2e week van oktober plukte ik ruim 1600 gram appels in een wildplukgebied. Samen met een andere oudere op een scootmobiel was ik toen bezig appels te plukken. Hihi, we kwamen gelijktijdig aangereden, ik op mijn driewieler en zij op de scootmobiel 😊. Zij had als hulpje een kleindochter mee. Mijn kleindochters waren daarvoor nog net wat te klein.
Die appels die ik toen plukte, lagen nog steeds in mijn groentelade in de koelkast, het was er tot nu toe niet van gekomen er iets mee te doen. Ze zagen er nog prima uit, er zat geen rot in en geen vogelvraat. Ik ken het ras niet, maar blijkbaar waren het prima bewaarappels.  Maar ze moesten toch echt een keer tot appelmoes verwerkt worden! Dus dat deed ik gisteren.
Wassen, klokhuizen er uit, opzetten in kokend water met wat kaneel en kardemom.
Tot besluit nog even de staafmixer er door, anders blijven de schillen zo duidelijk aanwezig.
Na afkoelen zette ik de appelmoes met pannetje en al in de koelkast. De appelmoes is lekker geworden! 
Hoe gebruik ik de appelmoes?
Meestal als toetje, een paar schepjes door de zelf gekookte havermoutpap.
Waarom ik deze appels niet als handappel at?
Ik ben niet een overtuigde liefhebber van handappels, er zijn maar weinig soorten die ik uit de hand eet en deze soort kende ik niet, ik heb er niet eens eentje uit de hand geprobeerd. Appelmoes en appeltaart vind ik wel héérlijk!

gekookt met stukjes en stukken schil

met de staafmixer gladgemaakt

13 opmerkingen:

  1. Lekker!
    Wij hadden bij de boerderij verschillende appelbomen, Groninger Kroon, Notarisappel, Drentse Bellefleur, Goudrenet, Sterappel en Yellow Transparant. De appelmoes van de Yellow Transparant was erg lekker en hoefde praktisch geen suiker in. Ook jam van Goudrenet en gember is zo lekker!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen de Lidl nog Tgtg boxen had zaten er daar vaak appels in en op de locale markt waren er ook grote dozen gevarieerd fruit en groente voor 10 euro te koop en daar zaten bij beiden vaak appels.
    Helaas zijn zowel de Lidl als een tijd geleden als de marktkraam, sinds kort ermee opgehouden. Appels zou ik dus nu moeten kopen.
    Gisteren hadden we kippepootje, patat en appelmoes van een vorige box uit de vriezer als diner. Nu is het op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Doe je er geen suiker in? Of zoet je het ergens anders mee. Met name die wilde appels lijken me erg zuur. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit zijn geen wilde appels, de bomen zijn aangeplant door de gemeente. Ik zoet de havermout, waar ik de appelmoes door doe en dat is genoeg.

      Verwijderen
    2. Geartsje, ik ben opgegroeid op een boerderij met daaromheen een grote 'fruithof'. De fruitbomen waren allemaal zaailingen die door mijn voorouders geplant waren. Volgens mijn inwonende opa was zijn opa er al mee begonnen. Het selectiesysteem was simpel; als er lekker eetbare vruchten aan kwamen dan bleven de bomen staan en als de vruchten niet eetbaar waren, werd de boom gekapt en opgestookt. Er was slechts een gekweekte appelboom onder de vele zaailingen en dat was een Yellow Transparant, ooit eens gekregen van een bevriende kweker. Wij kinderen vonden het een flauw-zoete appel en was verre van favoriet bij ons kinderen, ondanks dat je wel erg veel appel had.
      De namen waren ook 'exotisch'; Gele zoeren, kleine zuten, blauwlappen, sukerpèren, schieten me zo te binnen.
      Het was allemaal wild fruit, maar er was wel een smaakselectie op losgelaten. De meeste appels waren fris-zuur of zoetzuur en de pruimen en kersen allemaal ronduit zoet.
      Maar we genoten er allemaal volop van en al mijn broers en zussen die nog leven zijn geen liefhebbers geworden zoete appels. Nog duidelijk een 'erfenis' uit onze kindertijd.

      Verwijderen
  4. Hai Aaf, mag ik vragen waar je ze plukte? Ik loop vaak in het voedselbos Beijum maar daar kun je haast niet plukken omdat ze de lage struiken laten staan, je kunt er bijna niet bij. Alleen de frambozen en bramen lukken wel. De walnoten worden meestal 'geoogst' voor ze rijp zijn.
    Groeten Marij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanuit Beijum gezien achter de gebouwen van Kardinge. Aan het fietspad.

      Verwijderen
  5. Lekker, zelfgemaakte appelmoes. Ik maak 'm van de valappels en appels met een plekje. Die schil ik wel. Behalve een bodempje water voeg ik niks toe, ook geen suiker. Als de appels zacht en kapotgekookt zijn gaat de pureestampeer erdoor voor appelcompote of de staafmixer voor gladde appelmoes. Heerlijk fris!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe bewaar je deze appelmoes Aaf? Ik wil zo graag meer inmaken, maar ben er ook een beetje huiverig voor...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bewaar de appelmoes bij + 4 graden in de koelkast en eet de appelmoes binnen ongeveer 5 dagen op.

      Verwijderen
    2. Je kunt de moes ook wecken. Moes maken, potjes schoonkoken, dan vipullen en nog een kwartiertje met de kont in een bodem kokend water. Dan trekt hij vacuum. Geartsje

      Verwijderen
    3. Appelmoes inmaken: glazen potjes in sodawater uitkoken, uitspoelen en op de kop op een theedoek zetten, metalen dekseltjes goed schoonmaken en naspoelen.
      Kokende appelmoes in een potje doen (goed vol), deksel erop draaien en weer op de kop zetten! Na ongeveer 15 minuten omdraaien, af,aten koelen en in de kelder of kast. Op deze manier aten wij het hele jaar door appelmoes (compote) van eigen bomen!
      Thea

      Verwijderen

  7. Je kan appelmoes goed wecken. Ik gebruik daar lege jampotten voor.
    Kook appelmoes en deksels een paar minuten in kokend water uit. Daarna schil ik de appels en kook er appelmoes met suiker van. Giet de appelmoes gelijk in de potten, maak de rand van de pot goed schoon, draai de de deksels op de potten, en zet ze op de kop. Na 10 minuten de pot weer omdraaien, en af laten koelen.
    Zo kun je de appelmoes lang bewaren. Of het ook lukt als je de appelmoes kookt zonder suiker weet ik niet, want dat heb ik nooit geprobeerd.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.