maandag 29 juli 2024

Eten in mijn studententijd

Toen ik op mijn 19e op kamers ging wonen, had ik geen ervaring met koken.
Eigenlijk totaal niet.
Ik had door ziekte van mijn moeder wel veel geboend, gezogen en gesopt thuis, maar koken deed mijn moeder altijd zelf. En hoe doe je dat dan, koken voor jou alleen, terwijl het keukentje ook nog door 3 andere studenten gebruikt wordt?
Naast dat ik geen ervaring had met eten koken, had ik ook geen enkel idee van gezonde voeding. Helemaal niets!
Ik deed maar wat en achteraf vind ik dat ik heel erg ongezond at. Veel te weinig groenten en fruit, te zout, te vet.
Ik herinner mij maaltijden met soep uit een pakje, waar ik dan wat graanvlokken, bijvoorbeeld tarwevlokken of havervlokken in mee kookte, en dat was dan mijn maaltijd. Als nagerecht nog een schaaltje met in melk gekookte vermicelli met heel veel suiker.
Er waren destijds vacuümpakken met bami en nasi te koop. Daar bakte ik dan een deel van in de koekenpan, in een beetje margarine. Het andere deel at ik dan de volgende dagen.
In 1974 kocht ik mijn eerste kookboek en begon ik te koken aan de hand van dit kookboek, maar toen woonde ik al 2 jaar op kamers!

Mijn eerste kookboek

Vanaf 1973 woonde ik samen met W. die 2 dochters heeft, indertijd 5 en 7 jaar. In het begin kookten we met blikken: bruine bonen, sperziebonen, doperwtjes en worteltjes. Gewoon opgewarmd met een gebakken hamburger uit folie-pak er bij. Ook aten we spaghetti, met een saus gemaakt uit een pakje en daar rul gebakken gehakt bij. Totdat W. gegrepen werd door de macrobiotiek. Toen aten we heel anders, veganistisch en biologisch dynamisch. Ik schreef er hier over.
Die voeding bevatten relatief heel weinig groenten en was niet volwaardig.

De relatie met W. werd door mij beëindigd en ik werd vanaf 1978 weer student en ging opnieuw samen wonen, met G, de vader van mijn dochters. Onze voeding was in het begin een mix van macrobiotiek en aardappels vlees en groenten.  Gezonder dan jaren eerder, veel meer groenten (van schoonmama en van de markt), veel vis, maar ook veel kaas (uit de fabriek waar schoonpapa werkte). Ik had er inzake voeding ondertussen al wel heel veel bijgeleerd.

Hoe kookte jij toen je voor het eerst niet meer bij je ouders woonde?

26 opmerkingen:

  1. Ik zat met een vriendin op kamers. We kookten gewoon aardappels,groenten en vlees of soms rijst/pasta. Net als thuis. Terwijl ik het niet echt lekker vond. Ik kan me verbazen,dat ik niet meer ben gaan experimenteren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik kon amper koken toen ik, 17 jaar oud, op kamers ging. Thuis bakte ik wel pannekoeken en maakte ik cakes en toetjes. Verder ging mijn belangstelling niet.
    Gelukkig ging ik een studie Toegepaste Huishoudwetenschappen (heet nu hbo facility management) doen, waar koken, voedingsleer en hygiene serieuze vakken waren. Ik heb daar veel geleerd, gekookt en daardoor altijd redelijk gezond gegeten. Daar leerden we de basis, als een roux maken, een gevarieerd weekmenu opstellen etc. Je leerde dat voor als je leiding moest geven aan een grootkeuken.
    Inclusief drankenkennis op de vroege morgen, waardoor we de hele dag vrolijk waren.
    Een soort hogere huishoudschool. In de jaren 80 al oudbolig, maar ik heb er veel aan gehad.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mijn 18e verjaardag kreeg (vroeg) ik het kookboek vd Kleine Aarde. Met veel ingewikkelde recepten! Van een vriendin - die mijn kookkunsten niet vertrouwde - kreeg ik Creatief koken uit blik. Maar omdat ik de eerste jaren weinig gelegenheid had om te koken: lAnge schooldagen, de keuken delen met teveel mensen, vaak naar het ziekenhuis om mijn moeder te bezoeken, en mantelzorg in mijn ouderlijk huis, en later: een kookpitje op de badkamer van mij hospita - kwam er de eerste tijd van mijn studententijd weinig van koken...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je jong bent maar wel uitgegroeid, hoef je nog niet zo gezond te eten.
    Bovendien heb je er het geld niet voor.
    Ik heb een macrobiotische, biologisch-dynamische periode gehad, een reform periode met kookboekjes van Greet Buchner en Martine Wittop Koning. Afgewisseld met maanden van witte bonen in tomatensaus met een ei, als de beurs leeg was. Geen verschil gemerkt hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kookte al toen ik 9 was, als mijn moeder met de 'kleintjes'naar zwemles ging. Toen ik op kamers ging kookte ik goede en volwaardige maaltijden. Toen ik ging samenwonen en we geen cent te makken hadden aten we veel zuurkool, bonen en een dag in de week pannenkoeken. Maar niet echt ongezond eten. Mijn kinderen koken ook al vanaf dat ze kind zijn. Ondanks hun beperking hebben ze dit gewoon geleerd, De jongste en de oudste zijn er minder bedreven in dan de anderen. Toen wij op vakantie gingen kwamenn er wel steeds mensen koken voor en met hem, maar dat was meer voor het sociale aspect.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik was 19 toen ik op kamers ging en kon wel koken. En had een goed kookboek. Maar het eerste half jaar in de mensa ((Groningen, 1966) gegeten omdat ik toen geen kookgelegenheid had. Dat eten was echt gaarkeuken voedsel en in dat halfjaar ben ik 6 kilo afgevallen omdat ik alleen mijn ergste honger stilde. Daarna een kamer waar een keukentje op de verdieping zat, moesten we wel met 4 meiden delen
    Ik zag dat ze ook dingen klaarmaakten die ik niet kende en niet duur waren. Bij de groenteboer haalden we een grote zak geschaafde witte kool voor 20 cent meen ik, dat bakken met ui en kerrie en nog wat rozijnen erbij en rest en een gebakken ei

    Verder veel “studentenprutjes” Maar die maakte ik echt lekker met geruld gehakt , ui, tomaat ( evt uit blik) en nog andere beschikbare groenten en dan rijst of bonen erbij en goed gekruid
    We aten veel bonen , vaak chili concarne , en ook vaak macaroni of spaghetti. Ook nasi, wat we zelf maakten. We aten best veel groente , want de groenteboer was dichtbij en had altijd wel wat “studentenaanbiedingen” Dat was dan wat we nu “verspil me niet “ zouden noemen . Een prei die niet zo mooi was etc . We aten ook vaak bijelkaar . Zodat je niet elke dag hoefde te koken en als je kookte je best deed met redelijke hoeveelheden
    Aardappelen, groente, vlees (AGV) deed ik bijna nooit. Op 2 pitten ook lastig klaar te maken
    Maaltijdsoep met stokbrood was ook wel makkelijk en lekker. In de soep gingen vaak linzen en tomaten
    We aten best gezond , ik was sterk, fit en aan de magere kant
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb niet gestudeerd en ben tot 24 jaar thuis blijven wonen, de laatste 3 jaren banen waarbij ik veel in buitenland was, dus makkelijk om dan lekker thuis te blijven.
    In 1974 in Den Haag gaan samenwonen, 2 piepkleine kamertjes en op de overloop een wasbak, in een kast onder de trap naar het "daktarras van 1x2 meter" stond een koelkast met kookplaat erop. Bij mijn ouders kookte ik al graag als ik thuis was en ook in dat piepkleine keukentje kreeg ik best wel gezonde maaltijden voor elkaar, maar geen AGV want daar hou ik niet van.
    Maar in Den Haag waren veel buitenlandse restaurantjes en daar aten we ook graag en ben ik heel wat recepten rijker geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb nooit alleen voor mezelf hoeven koken. Toen ik niet meer thuis was, woonde ik intern in een bejaardentehuis. Dus at je met de pot mee. En toen we trouwden, was het hoofdzakelijk aardappels, groente en vlees. Met een of twee keer in de week iets anders. Zoals bami, nasi of pasta. Ook nu nog eet ik een paar keer in de week aardappels, groente en een klein stukje vlees. En tegenwoordig vaak nasi, een verspakket of wereldgerecht. Maar agv is het goedkoopst. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb al op jonge leeftijd leren koken. Ik zal zo’n 9 jaar zijn geweest toen ik al aardappelen, groenten en vlees kon koken. Toen ik 19 jaar geleden op mezelf ging wonen, ik was 34 jaar ( ja toen ook al woningnood in mijn dorp), kookte ik volledige maaltijden van losse ingrediënten. Zo’n 4 jaar geleden stopte ik met koken, ik was het beu om bepaalde gerechten niet meer te eten omdat de hoeveelheden niet strookten met een eenpersoonshuishouden. Bami, nasi, bepaalde stamppotten en soepen zijn alleen lekker als je daar grote hoeveelheden van maakt. En daar was mijn diepvries niet groot genoeg voor. Ik ging dus weer warm eten bij mijn ouders en kook daar gemiddeld 1 à 2 keer per week.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik trouwde jong en had nog nooit gekookt. Mijn moeder was het type: laat maar, ik kan het veel sneller, veel beter.
    We kochten een kookboekje en verse rode bieten om een bietensalade te maken. Het recept voor de bietensalade begin als volgt:
    men neme 500 gram gare rode bieten…..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hadden vroeger een dienstmeisje wat ook kookte. Tot mijn 16e was ik dat gewend. Mijn moeder kon niet koken. (Ook geen huishouden trouwens).
    Mijn vader verdween, het dienstmeisje verdween ook, want geld was er niet meer. Mijn moeder werd depressief. En deed niets. Dus mijn zusje en ik hebben het heft in handen genomen en gingen (leren) koken.
    Wat we kookten weet ik niet meer. Ik vermoed AGV, pas toen ik op kamers ging, heb ik andere zaken leren koken. Gewoon afkijken bij de anderen.
    Koken is nog steeds niet mijn hobby. We eten nu matig, maar goed. Veel groenten, wel vlees.
    En mijn zonen hebben van jongs af leren koken. En koken uitstekend. Gevarieerder en met meer liefde dan ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk het plaatje van je eerste kookboek. Ik heb het ook, ooit gekocht op een tweedehands boekenstalletje op de markt. Ik ging met 18 jaar op kamers in Den Haag en moest de keuken delen met mijn hospita. Ik at eenvoudig en snel en niet zo gezond. Ik kreeg soms van mijn moeder gebraden gehaktballen mee. 's Morgens at ik vaak havermoutpap.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn dochters hebben dit kookboek ook, beiden tweedehands aangeschaft
      .

      Verwijderen
    2. Ik ging in 1992 studeren en op kamers wonen, en ik kreeg dit kookboek toen ook. Niet tweedehands, gewoon nieuw. Al weet ik niet of er nog 'het nieuwe' boven stond. Ik heb het nog, het blijft een handig naslagwerk.

      Verwijderen
    3. Ik heb dit kookboek ook, zelfs al het tweede exemplaar. Mijn dochter is dol op kookboeken, ze heeft er massa’s. Dus van haar kreeg ik dit tweede. Maar meer om te weten hoelang iets bv moest koken en verhoudingen van bv pap. En uiteraard heb ik de huishoudschool gedaan, daar leer je ook koken. Dus ik heb nooit het gevoel gehad dat ik moest leren koken. Maar ik kijk nu vrijwel nooit meer in het kookboek. Bovendien heb je nu ook internet. Geartsje

      Verwijderen
    4. @Aaf, heb je geen huishoudschool gedaan? Daar leerde je koken. Als je bv naar de ulo bent geweest, kan ik me voorstellen dat je niet weet hoe je moet koken. Geartsje

      Verwijderen
    5. Nee, geen huishoudschool, net als mijn ouders en broer ging ik naar de mulo

      Verwijderen
  13. Ik herinner me de AGVtjes waarbij de aardappelen gaar waren en pas tien minuten later de groenten. Ik heb met vallen en opstaan altijd zelf gekookt muv 1 keer naar de mensa en regelmatig met kookgroepjes medestudenten. Tropische groenten en vruchten waren nog zeldzaam en ook paprika en champignons nog niet helemaal ingeburgerd. Vleesvervangers waren sojabrokken en tempe voor de warme maaltijd en blikjes tartex voor de boterham. Maar in de allerhande stonden torn nog leuke en betaalbare recepten en ook kocht ik wel eens een Tip. Zo heb ik lekker leren koken met feitelijk groentes en fruit van het seizoen. Later werden die bladen minder interessant, meer op trends gericht in plaats van op fantasievol koken met wat er is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de Allerhande ook totaal niet interessant meer! Jammer want ik kon me altijd wel verheugen op een nieuwe editie (vooral rond kerst). Zag het als een gratis kookboek/tijdschrift, lekker doorlezen, leuke product-informatie artikelen ook vaak. Gigantisch dikke wijnspecials, met bijpassende recepturen. Smakelijke interviews met top-koks die altijd goede tips gaven.

      Nu is het allemaal duur, of gewoon vies als ik het uitprobeer, of het lijkt me al niet lekker om te maken, de artikelen zijn een beetje uit de hoogte, heel erg gericht op de hogere middeninkomens met een leuk huis & tuin en 3 kinderen. Plus meer gericht op het uiterlijk van het gerecht, dan op de smaak.

      In theorie zou ik het nog steeds een leuk blad moeten vinden, want ik kook graag creatief, probeer graag iets uit, en ben ook geïnteresseerd in vegetarische/vegan gerechten waar het tegenwoordig vol mee staat. Maar het boeit me niet meer. Ik dacht dat het aan mij lag, maar nu ik jouw opmerking lees ben ik misschien toch niet de enige?

      Verwijderen
    2. ik vind de allerhande ook minder leuk dan vroeger. de gerechten zijnnte duur, te ingewikkeld, met teveel lastige ingredienten.

      Verwijderen
  14. Ik stond vanaf mijn 5e te koken omdat mijn moeder te ziek was. Ik deed ook week boodschappen en nam dan eten voor die dag mee en de rest nam mijn vader mee met de auto op de terugweg van zijn werk. Nodeloos om te zeggen dat ook de was, de strijk, het poetsen en soppen en onkruid wieden veelal op mijn bord lag.
    3 keer raden wie er een hekel heeft aan huishouden en koken. Ja ik dus.
    Mijn favoriete eten is koude kip van gister, rauwe groente en fruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik was 20 toen ik uit huis ging, mijn man was 24. Het was best een beetje gepuzzel, ik was namelijk van huis uit vegetariër, mijn man was gewend om dagelijks vlees te eten. Uiteindelijk een goede balans gevonden van vegetarische, veganistische en vlees/visgerechten. Nu zou hij absoluut niet meer dagelijks vlees willen eten, grappig hoe dat zo verandert in de loop der jaren. Ook qua keukens waren wij beide heel anders opgevoed. Ik met een mix van AVG (met van die vieze naar karton smakende vleesvervangers uit de jaren 90) en "wereldkeuken". Mijn man at thuis uitsluitend Tunesisch eten. Uiteindelijk ook daarin een balans gevonden, al ben ik nog steeds geen fan van AVG, dat eten we dus ook vrijwel nooit.

    Koken heb ik geleerd uit boeken (de kookboeken die thuis bij mijn moeder lagen), een beetje van mijn moeder en vooral veel van mijn schoonmoeder. Nu is mijn schoonmoeder te oud om nog te koken maar kook ik dagelijks voor haar, het is leuk om te zien dat ondanks dat haar manier van koken nogal beperkt was tot één keuken, ze toch vrijwel alles lekker vindt! Laatst had ik rendang gemaakt, dat vond ze echt héérlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij kregen van onze moeder het Margriet kookboek. Daar stond alles in, van aardappels koken tot ingewikkelder zaken. Een beetje koken kon ik al maar heb mezelf ook veel geleerd met dit basiskookboek. Dat is dus heel goed mogelijk.
    Wist je dan helemaal niet dat groente en fruit belangrijk waren Aaf ? Ik ben een paar jaar jonger dan jij, in mijn herinnering werd er toen ook overal geschreven over gezonde voeding.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Leuk om te lezen Aaf! Ik kan hier heel veel over vertellen, je hebt me geïnspireerd om dit in een blog, of meerdere blogs, te vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik kook nog steeds uit dit kookboek.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb lang recepten verzameld uit kranten en tijdschriften en in ordners geplakt, ook wel recepten van mijn moeder van vriendinnen. En 2e en derde hands kookboekjes gekocht. Elke week ging ik er een keer doorheen voor inspiratie voor het weekmenu. Dat was wel een aardigheid. Mijn jongste zoon vond het ook erg leuk en bakte op zijn 8e al geheel zelfstandig een appeltaart. Hij werd kok en is nu chef-kok in een groot restaurant
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.