dinsdag 30 juli 2024

Besparen op maandverband en tampons

Jongste dochter gebruikt al weer enige tijd een menstruatiecup en die bevalt haar goed. Ze vroeg mij er iets over te schrijven, het leek haar een leuk onderwerp voor mijn blog.
Bij deze dus! 😀

Ik zelf heb sinds januari 2001 geen menstruaties meer gehad, toen was ik definitief in de menopauze aanbeland. Relatief vroeg, een maand na mijn 48e verjaardag. Er zijn vrouwen die veel later in de menopauze komen, sommigen zelfs pas rond hun 60e. Toen ik voor het laatst menstrueerde, had ik nog nooit van menstruatiecups gehoord, ik gebruikte ze dus niet en ik heb persoonlijk geen ervaring.

Wat is een menstruatiecup? Een menstruatiecup is een flexibel cupje, gemaakt van medische kwaliteit siliconen of TPE (het materiaal waar flessenspenen van gemaakt zijn). Dit betekent: geheel vrij van schadelijke stoffen, zodat het natuurlijke milieu van jouw lichaam niet wordt verstoord. Waar maandverband en tampons ook vaginaal vocht absorberen, vangt het cupje alleen bloed op. Dit cupje breng je in in je vagina, waar het je menstruatiebloed opvangt. Het zuigt zichzelf vacuüm in je vagina, waardoor het cupje goed blijft zitten.

Op internet vind ik wel veel positieve verhalen:

Pluspunten:
geen afval, dus veel duurzamer dan maandverband en tampons
geen chemisch bewerkte stoffen bij de kwetsbare huid van je vagina, dus geen last van een schrijnende zit tijdens het fietsen etc
geen uitdroging van de vagina door tampons
minder kans op doorlekken doordat je een cup wel een halve dag kunt dragen
als je er goed voor zorgt, gaat een cup wel 6 jaar mee, sommige wel tot 15 jaar!
lage kosten als je het gebruik omrekent over 6 jaar.

Nadelen:
- Je moet met je vingers in je vagina om de cup in te brengen en te verwijderen. Dit vindt niet iedere vrouw prettig.
- Soms heb je bij het inbrengen glijmiddel nodig om het inbrengen te vergemakkelijken en dat glijmiddel ligt bij de drogist niet in de schappen, maar achter de toonbank. Je moet er dus in de winkel naar vragen, heb ik gemerkt toen ik glijmiddel nodig had. Een beetje gênant wel.
- Je neemt de menstruatiecup in de handen en maakt hem zelf schoon;
- Soms vind je het niet leuk om veel bloed te zien.
- Als je de cup wisselt, heb je water nodig en er is niet altijd een wasbakje in een toilet aanwezig.
- Als je, zoals ik een verzakte baarmoeder en/of blaas hebt, kun je hem niet gebruiken.

18 opmerkingen:

  1. Glijmiddel ligt bij de meeste winkels niet achter de toonbank. Ik Ou niet weten wat er gênant is aan glijmiddel aanschaffen.
    Een cup is een prima hulpmiddel. Echter ik kan er hooguit 2 uur mee toe en korter als ik veel stolsels verlies. Verder kan het zijn dat je baarmoedermond te laag zit en een cup dus te hoog zit. Daarnaast kan het krampen verergeren. Niet alle cups zijn van goede materialen gemaakt. De. Cup afvegen met een papiertje en terug indoen kan ook, daarna wel de handen wassen maar ook daar hoeft niet perse bloed op te zitten. In mijn geval geldt dat glijmiddel niet nodig is, doordat het geen vocht opneemt maar opvangt krijg je geen droge toko en bij mij giet er genoeg bloed uit om het goed te laten glijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de winkel waar ik glijmiddel wilde kopen, kon ik het in de schappen niet vinden en dus vroeg ik hulp. Het bleek achter de toonbank te staan.

      Verwijderen
  2. Het idee van zo'n cup trekt me niet aan. Wel heb ik sinds kort menstruatie ondergoed aangeschaft. Behalve dat het wat duurder is in aanschaf, bevalt me dat erg goed! Ook duurzamer en minder irritatie.
    G.T.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de menstruatiecup ook geen fijn idee. Ik ga binnenkort ook eens kijken voor menstruatie ondergoed, want ik ben dat maandverband in de zomer zo zat en tampons vind ik al helemaal niks.

      Verwijderen
  3. Mijn dochters gebruiken ook een menstruatiecup, al jaren, en ze zijn erg tevreden.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Glijmiddel pak ik gewoon hier uit het schap bij de drogist. En: ik menstrueer al zo'n 12 jaar niet meer, ik was er vroeg vanaf! De laatste jaren kwamen er meer alternatieven voor wegwerp in de handel, maar het "trauma" van het wasbare maandverband waarmee ik begon toen ik begon met menstrueren, maakte dat ik er niet zo happig op was...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brr ja, dat wasbare maandverband uit mijn jeugd! Mijn moeder naaide ze zelf uit oude handdoeken. Zeer goedkoop en duurzaam, maar vreselijk om als twaalfjarige te gebruiken!

      Verwijderen
    2. En dat vreselijke gordeltje dat je nodig had bij gekocht maandverband om het op de plek te houden.

      Verwijderen
  5. Mijn moeder gaf mij vroeger maandverband, dit was 's nachts soms niet genoeg en kreeg ik als 11 jarige een luier, vreselijk. Als er bloed in mijn ondergoed was gekomen zette mijn moeder een emmer met koud water buiten met mijn ondergoed erin. Later ging het ondergoed in de zon op de heg om te bleken. Bij ons kwamen bekenden achterom en zagen dan mijn slipjes op de heg.Vreselijk vond ik dat als puber. Later probeerde ik stiekem mijn ondergoed zelf uit te wassen of verstopte ze in een plastic zak op mijn kamer. In de vuilnisbak stoppen zou betekenen dat mijn vader er acher kwam want hij deed de vuilnisbak.Toen ik met school op schoolreisje naar Parijs ging heb ik zelf met met grote moeite tampons in de supermarkt gekocht.Wat een verademing, geen gelek meer. Nooit meer maandverband gebruikt. Een cup had je toen nog niet. Nu heb ik het niet meer nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gebruik wasbaar maandverband. Op aanraden van de verloskundige mee begonnen, dat is inmiddels alweer 11 jaar geleden. Mijn oudste dochter (15) gebruikt het ook.
    Waarschijnlijk zou een menstruatiecup nog iets beter zijn, milieutechnisch, maar dat lijkt me niet zo'n fijn idee, ik heb ook nooit tampons oid gebruikt. Dan is wasbaar maandverband in ieder geval een goede tussenoplossing als je geen wegwerpmaandverband wil gebruiken. Wat overigens ook nog eens erg duur is waar wij wonen, dus we besparen er bakken met geld mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Begonnen met maandverband (kotex) en een gordeltje of zo'n plastic menstruatiebroekje tegen het lekken. Nooit wasbaar maandverband, toen wegwerpverband in de winkels kwam kocht mijn moeder dat voor zichzelf. Ze had een hekel aan wasbaar verband
    Ook haar dochters kregen gewoon maandverband.Ik herinner me dat het ook een beetje feestelijk was die eerste menstruatie. Later gebruikte ik altijd tampons. En zou nu ook zeker de cups proberen. Maar die tijd ligt ver achter me.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ben wel benieuwd hoe zo n gordeltje waar het in de reacties over gaat er uitzag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als een jarretels gordeltje met clipjes

      Verwijderen
    2. Dank u. Lijkt me en heel gedoe

      Verwijderen
  9. Mijn cupje gaat inderdaad al bijna 10 jaar mee en ik ben er zeer tevreden mee. Al zou ik willen dat ik er eindelijk van het gedoe af was. Bijna 50, het mag wel eens klaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En je hebt deze site: cupkiezer.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik gebruik al jaren een cup. Heb iets een verzakking maar de cup werkt bij mij prima. Wat ik ook heel handig vind is dat ik de cup al kan gebruiken voor ik ongesteld moet worden. Dus als ik denk op een dag ongesteld te moeten worden doe ik hem 's morgens al in en heb er verder geen omkijken meer naar. 's Avonds kom ik er dan achter of ik ongesteld ben geworden. En je kunt er mee zwemmen, sporten of naar het strand. Hij vangt (veel) meer op dan een tampon of maandverband. Maar je moet wel even over een drempeltje heen met legen. Je hoeft niet altijd water te gebruiken met verschonen. Schoonmaken met wc papier kan ook. Als hij maar 1x per dag wordt omgespoeld en ik kook hem altijd uit na m'n cyclus.
    Mijn dochters gebruiken menstruatieondergoed en zijn daar heel tevreden over.

    Groetjes van Brenda

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb de cup 12 jaar gebruikt en wilde wel dat ik er eerder mee was begonnen. Vooral in de perimenopauze vond ik het handig: ik was twee weken op en twee af ongesteld en dat heeft een paar jaar geduurd. In die tijd moest ik een aantal dagen per week flink reizen voor mijn werk, 3 uur heen en 3 terug dus vroeg opstaan en laat terug. Een uitkomst om niet halverwege de reis te hannesen met tampons. En heerlijk om dunne en lichtgekleurde broeken te durven dragen. Op hele zware dagen een verbandje voor de zekerheid - staat me niet bij dat ik ooit ben doorgelekt. Op dienstreis naar Scandinavie ontdekte ik dat daar in ieder toilet ook een fonteintje was. En in Nederland ben ik wel eens naar het gehandicaptentoilet gegaan zodat ik de cup kon spoelen. En wat ik misschien wel het prettigst vond, is dat ik door de cup weer in mijn blote billen kon slapen want met een onderbroek aan slaap ik altijd heel slecht door het draaien en knellen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.