vrijdag 11 oktober 2024

Afgezien van vaccinatie

Tijdens mijn vakantie in Engeland publiceerde ik een blogje over vaccinatie tegen gordelroos. Gordelroos kun je op latere leeftijd krijgen als je als kind een infectie met het waterpokkenvirus hebt doorgemaakt en dat heeft bijna iedereen. Het virus "verstopt" zich als het ware in je lichaam en steekt soms later de kop weer op. Aangezien ik op vakantie was, haalde ik nog niet direct een prik. De bedoeling was dat ik daar later aandacht aan zou besteden en snel nadat ik weer thuis was, kreeg ik wondroos, een bacteriële infectie. Het leek mij niet raadzaam om tijdens de periode dat ik ziek was van de wondroos een prik tegen gordelroos te halen. Maar ik vond dat ik nu wel eens actie kon ondernemen.

"Ik kan je geen enkele garantie geven dat je geen gordelroos krijgt, ook niet met vaccinaties",  zei mijn huisarts.
De vaccinatie zou €600,-  moeten kosten, inclusief consulten bij huisarts en inclusief 2 prikken.
En dan kan ik het dus alsnog krijgen.
Huisarts: "Vrijwel iedereen heeft als kind waterpokken gehad, en maar een klein percentage krijgt gordelroos. Het vaccin beschermt lang niet voor 100%, ik ontraad de vaccinatie."
Ik zocht het na. Ongeveer 0,54% van de inwoners van Nederland gaat per jaar naar de huisarts vanwege gordelroos.
Het RIVM: Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn.
Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille.Volgens de huisarts altijd aan één kant van het lichaam.

Wat kun je er aan doen?
Voor gordelroos is bij gezonde mensen geen behandeling nodig. Het geneest spontaan. Eventueel kunnen de blaasjes indrogend worden behandeld met zinkoxideolie. Dit maakt ook de kans kleiner op een infectie met een bacterie.
Bij pijnklachten kunt u pijnstillers zoals paracetamol nemen. Mocht dit niet voldoende zijn, kunt u pijnstilling aan uw arts vragen.

Bij gordelroos in het gezicht en bij mensen met een stoornis in de afweer, wordt de aandoening behandeld met antivirale geneesmiddelen. Meestal wordt aciclovir, valaciclovir of famciclovir voorgeschreven. Deze medicijnen werken het beste als de infectie net is begonnen. Heel soms is behandeling in het ziekenhuis nodig met een infuus met het antivirale medicijn. Bij oogontstekingen zal vaak het advies van de oogarts worden gevraagd.

Doordat mijn huisarts de vaccinatie ontraadt, begin ik er niet aan. De kans dàt ik het krijg zal met vaccinatie kleiner zijn, maar is nog steeds aanwezig.
Laat maar.
Mocht ik aan één kant van het gezicht verschijnselen krijgen, dan ga ik meteen naar de huisarts.

Tot slot:
Misschien zijn sommige lezers wat teleurgesteld, doordat ze mij kennen of liever gezegd: menen te kennen, als een warme voorstander van vaccinaties. Nu even niet dus!

6 opmerkingen:

  1. Wat een eerljke voorlichting van je huisarts

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voorstander van vaccinaties die echt helpen. Ik heb 10 jaar de griepprik gehad en elk jaar de hele winter uit de running, vaan groep naar longontsteking naar verkoudheid naar longontsteking, naar griep enz. Door omstandigheden de griepprik gemist en 1 verkoudheid.. jaar erna overgeslagen als experiment 1 keer griep. Inmiddels dus al jaren zonder ondanks risicogroep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb in mijn leven 1x griep gehad. Dat was rond mijn 28e jaar. Vanaf 1993 ieder jaar een griepprik gehaald vanwege diabetes. Nooit weer griep gehad, maar of dat komt door de griepprik of dat ik ook zonder prik geen griep had gekregen, dat zullen we nooit weten.

      Verwijderen
  3. Op basis van wat je huisarts zegt snap ik je beslissing heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als aanvulling het volgende: Mijn zus en mijn vriendin hebben beide dit jaar gordelroos gehad, mijn vriendin is er nog steeds niet helemaal af (sinds mei) heeft op bed gelegen kon geen kleren aan verdragen en heeft ontieglijk veel pijn gehad. Idem mijn zus. Ik heb met mijn huisarts gesproken en bij volwassenen van 50 jaar en ouder voorkomt het vaccin rond de 90 procent van de gordelroos gevallen. Zeker bij mensen met een verminderde weerstand is het een aanrader, mijn zus heeft reuma en mijn vriendin kanker. Net zoals ik. Ik ga hem dus wel halen. Maar mag dat pas 2 maanden na mijn laatste chemo. Het is dus niet zo eenduidig als jij omschrijft. met vriendelijke groet Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb een uitnodiging voor de pneumokokken vaccinatie, maar twijfel nog iemand ervaring ermee?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.