donderdag 10 oktober 2024

Al weer naar het museum: Dacia, rijk van goud en zilver

Vanaf 7 juli t/m 26 januari volgend jaar is in het Drents museum de archeologische tentoonstelling Dacia te bewonderen. Ondertitel: rijk van goud en zilver. Het gaat om meer dan 50 goud- en zilverschatten van de Daciërs uit de periode van de 20ste eeuw voor Christus tot de 3de eeuw na Christus,
Daar ging ik gisteren naar toe.
Ik vertelde aan mijn zwemvriendin dat ik naar de Dacia-tentoonstelling ging. Zij had er blijkbaar nog niet van gehoord, want ze dacht dat ik naar een tentoonstelling ging met een heleboel Dacia auto's.
Heel grappig, doorgaans is ze goed op de hoogte van tentoonstellingen in musea, met name kunst, maar dit had ze blijkbaar gemist. Ik ben niet zo van de auto's, dus voor een tentoonstelling met allemaal auto's had ik geen belangstelling.
De tentoonstelling dus over goud en zilver in Dacia, in het huidige Roemenië. De meeste voorwerpen van de expositie in Assen zijn geleend uit musea in Roemenië.
Goud was er destijds in overvloed, niet in mijnen, maar vooral in rivieren  en de Daciërs werden heel bedreven in het werken met goud en waren fantastische edelsmeden. Nu was het wel zo, dat het goud vooral voor ceremonieel gebruikt werd en als offer voor de goden. Gewone, arme mensen droegen geen goud, de rijken en de koningen gebruikten het.







helm, van de zijkant

helm, voorkant
Mooi hè?

Hoe ging ik er naar toe? Ik kon  met de bus met 65+ korting en trein zonder korting, à 15,76 euro, maar dat deed ik niet, ik ging met bussen, daaraan gaf ik €5,96,- uit, door 65+ korting en mijn kortingskaart = een dalurenabonnement (voor Arrivatreinen en bussen in de 3 noordelijke provincies). De reis met de bus duurde niet langer dan de reis met de intercity en bus. Volgens de OV planner was in beide gevallen een enkele reis van deur tot deur precies 60 minuten.
De bus stopte op 2 minuten lopen van het museum en daar kon ik ook weer op de bus naar Groningen stappen. Ik had mijn wandelstok mee en in het museum waren voldoende bankjes om regelmatig even te gaan rusten.

Als je wilt lezen in welke musea ik dit jaar geweest ben, klik dan hier. Daar kun je ook zien hoeveel ik met de museumkaart. inmiddels bespaard heb.

7 opmerkingen:

  1. Leuk om er wat foto's van te kunnen zien. Wij waren vorige week in de buurt in een vakantiebungalow maar hadden geen ruimte in de dagen om er een dag voor uit te trekken.
    Zo zie ik er toch nog wat van.
    Het museum zelf wat ook heel mooi zag ik op foto's op hun website.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een mooie tentoonstelling. Door de belichting zijn er helaas nogal wat foto's mislukt: te veel spiegeling van de lampen.

      Verwijderen
  2. Voor het dalurenabonnement heb je ook betaald, dus jouw voordeel is wat minder groot dan het lijkt. Reizigers zonder dit abonnement hebben minder korting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat klopt, ik betaal voor het abonnement 25 euro per jaar. Dat is ook een reden waarom ik als het even kan, de bus of arrivatrein neem in Friesland, Groningen en Drenthe. Dan profiteer ik tenminste van de 40% dalurenkorting.

      Verwijderen
  3. Ik heb even opgezocht dat Dacië in het huidige Roemenië ligt aan de Zwarte zee. Anders zegt zo'n naam mij niets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Dacia lag in het huidige Roemenië, misschien moet ik dat er nog even bij zetten.

      Verwijderen
  4. Dat klinkt leuk! De Daciërs werden in het jaar 100 door de Romeinse keizer Trajanus verslagen.Trajanus zal toen al hun goud hebben afgepakt. Het was de laatste grote uitbreiding van het Romeinse rijk. Wel grappig dat hun goud nog steeds rond gaat in Europese musea.

    Ik leef in een eenvoudige wijk en toch zit hier een goud winkel. Ik vroeg me af waar dat voor was, en het blijkt dat ook arme Nederlanders gouden sieraden hebben. Deze erven ze of kopen ze als ze een meevaller hebben, en ze verkopen het bij een tegenvaller.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.