dinsdag 1 oktober 2024

Soms is het "borstenpletten" totaal nutteloos!

Misschien zijn er mannen die nu meteen wegklikken. NIET doen als je een moeder hebt, dochters, zus(sen), een partner of echtgenote, of als je parlementariër bent. Het gaat jou ook aan!

Wat is namelijk het geval? Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker, aangeboden aan vrouwen tussen 50 en 75 jaar, zijn op 8% van de röntgenfoto's tumoren niet zichtbaar, daarbij gaat het om 80 duizend vrouwen die deelnemen aan zo'n bevolkingsonderzoek. Dat de tumor niet zichtbaar is, komt door dicht borstweefsel. Borstweefsel is op zo'n röntgenfoto wit en dat zijn tumoren ook. Dicht borstweefsel = een onbetrouwbare foto om gezwellen op te sporen. 8% van de vrouwen in Nederland heeft dicht borstweefsel in haar borsten. Dat heeft niets te maken met de omvang van de borst, ook in kleine borsten kan sprake zijn van dicht borstweefsel.
Als er een vrouw met dicht borstweefsel in haar borsten een uitslag krijgt van het bevolkingsonderzoek, dan staat daar in dat er geen tumor ontdekt is. Dat klopt wel, want die is niet te zien op een röntgenfoto, maar ondertussen wordt die vrouw zand in de ogen gestrooid, want een tumor kan wel degelijk aanwezig zijn. Helaas hebben die vrouwen ook nog een twee keer hogere kans op borstkanker dan vrouwen met een gemiddelde borstdichtheid. 

Hier in Nederland worden vrouwen daar niet over ingelicht.
Je kunt met een MRI scan wel bij degelijk vrouwen met dicht borstweefsel tumoren opsporen. Maar dan moet je als vrouw met dicht borstweefsel wel ingelicht worden.
Ik vind dat vrouwen hier wel over moeten worden ingelicht en dat er zo snel mogelijk aanvullend MRI onderzoek voor die vrouwen zou moeten komen.

Ik heb tot nog toe altijd vertrouwd op de uitslag van het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek. Dat zou ten onrechte kunnen zijn, maar daar is mij dus al die keren niets over medegedeeld.
Mijn advies voor alle vrouwen nu: doe regelmatig aan borstonderzoek en voor de mannen: ballenonderzoek.
Kijk hier het item in het programma van Eva Jinek van afgelopen maandag terug: https://npo.nl/npo3/eva/30-09-2024/AT_300017454/POMS_AT_20221401
Lees meer over dicht borstweefsel in het artikel in de Volkskrant: wat vrouwen niet mogen weten over hun eigen borsten.

32 opmerkingen:

  1. Dat klopt! Een thermografie is een betrouwbare onderzoeksmethode, eventueel aangevuld met een echografie.
    Andersom kan ook, de onderzoeksmethode zoals die nu gehanteerd wordt ( dmv van het "pletten )geeft ook vaak vals positieve uitslagen, wát resulteert in onnodige behandelingen. Bovendien is het een omstreden methode.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eer vorige keer heb ik gevraagd of ik dicht borstweefsel had. Ze waren niet echt toeschietelijk om me dit mee te delen(!!!). Uiteindelijk zei ze na de foto. 'Mevrouw u heeft geen dicht borstweefsel'. Dat is fijn om te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb half gekeken naar een onderwerp op TV er was een stukje dat iets niet gedaan werd omdat dat gedurende het onderzoek en wachten op uitslag, veel stress op zou leveren bij verder onderzoek. Nou liever een week of maand stress dan niet weten. Blijkt trouwens in een dag bekend te zijn in de meeste gevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het ook zo betuttelend dat voor vrouwen bepaald wordt dat ze van het onderzoek te veel stress zouden krijgen. Ondertussen worden dus bij vrouwen met dicht borstweefsel tumoren niet ontdekt of veel te laat gevonden. Dat kost mensenlevens!

      Verwijderen
    2. Ik ben iemand die toevallig wel te horen kreeg dat ik dicht borstweefsel had (want er was een extra foto nodig), maar ik had geen idee wat dat betekende. Behalve dat het daarom extra pijn kon doen (zei de laborante). Ik kreeg overigens een erg aardig berichtje terug van de Volkskrant-journaliste, dus mochten mensen hun steun willen uitspreken aan Ineke (degene die ook bij talkshow Eva was), schroom niet!

      Verwijderen
  4. Ik heb zo’n 20 jaar geleden ook zo’n borstonderzoek gehad. Men dacht iets te zien en ik moest een paar keer terugkomen voor onderzoek. Op een gegeven moment was het weg.Overigens had ik in die tijd een lichte zwelling gezien op mijn borst. Ik kon hem zien en voelen. Maar bij het laatste onderzoek was er niets meer te zien. Gelukkig wachtte deze dokter nog even af voor te opereren. Ik heb wel weken in spanning gezeten. Vanaf dat
    moment doe ik nooit meer mee aan welk bevolkingsonderzoek
    dan ook maar. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan een bevolkingsonderzoek dank ik mijn leven! Nooit iets van gemerkt maar ik had een groot, kwaadaardig gezwel in mijn dikke darm!

      Verwijderen
    2. Ik kende iemand die niet meedeed (uit angst voor t onderzoek)en er te laat achterkwam ze is nu overleden, maar t had misschien voorkomen kunnen worden.Ik zou altijd meedoen.

      Verwijderen
    3. Voor mij is dit onbegrijpelijk!

      Verwijderen
    4. Ik ken er een paar die zich door de opmerking van

      Verwijderen
    5. Ik was in die periode in behandeling bij de GGZ. Ik kon die spanning er niet bij gebruiken. Ik heb doelbewust het risico genomen. Daarbij ben ik al jaren depressief. En gebruik ik anti depressiva. Is het mijn tijd, dan is het mijn tijd. Ik zou het niet erg vinden. Ik hang niet aan het leven. Daarbij heeft mijn familie sterke genen. Kanker komt er zelden voor. Al mijn fysieke kwalen komen voort uit mijn depressie. Geartsje

      Verwijderen
    6. Ook al hang je niet aan het leven, kanker is een afschuwelijke ziekte en ook al komt het weinig voor in je familie, dat is geen garantie hoor.

      Verwijderen
    7. Respecteer de keuze die Geartsje maakt!
      Voor mij ook geen mammografie. Dan maar een echo.

      Verwijderen
  5. Hopelijk zijn er geen vrouwen die zich naar aanleiding van dit zeer verontrustende bericht niet meer laten testen. Omdat ze denken dat de resultaten altijd onbetrouwbaar zijn. Wat dus niet zo is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies! 92% van de vrouwen heeft geen dicht borstweefsel. Bij hen zijn de resultaten wel betrouwbaar. Soms vals positief, maar dat is beter dan vals negatief, want bij een vals negatieve uitslag loop je dus rond met een tumor die groeit.

      Verwijderen
  6. Dit wist ik niet. Dank voor het delen!
    Jeltje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja anoniem van 09.35 u, ook ik dank mijn leven dmv bevolkingsonderzoek darmkanker. Zo jammer en zo dom als mensen hier niet aan mee doen !!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb aan beide kanten van de familie mensen verloren aan borstkanker. Ik ben getest op het gen. En heb enkele jaren geleden een onderzoek doorlopen. De conclusie was, geen mammografie maken, heeft geen zin. De betere optie is zelfonderzoek en een thermale scan, echo of mri.
    Nou heb ik maanden pijn gehad van die ene keer tietenpletten (ik heb ook 3 weken met blauwe plekken rondgelopen).
    Zoals het er nu voor staat met nog altijd de minder duidelijke procedure met de voor mij niet geschikte methode pas ik ervoor.
    En hoewel bewezen ongeschikt moet ik als ander onderzoek wil bij de huisarts bidden en smeken om een verwijzing, alles zelf betalen en elke keer opnieuw.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vond het vooral schokkend om te horen dat vrouwen desgevraagd geen antwoord krijgen op de vraag of zij dicht borstweefsel hebben. Bizar dat je iets over je eigen lichaam niet mag weten! Dit kan echt alleen bij vrouwenzorg, zoals ook bij cardiologie en gynaecologie gebeurt: betutteling, vóór ons denken en beslissen en ons in het ongewisse houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vrees dat dir met meer onderzoeken en behandelingen telt. Bij Radar was laatst een uitzending waar in een vrouw jaar baarmoeder zou moeten laten verwijderen. Haar gevoel zei dat het anders moest kunnen en is verder gaan zoeken.
      Dat kon dus inderdaad, maar daar verdienen ziekenhuizen veel minder geld aan dan aan een baarmoeder verwijderen.
      Dan denk je ook dat de behandelend arts naar jou als persoon kijkt. Niet dus, maar de portemonnee van het ziekenuis. En die krijgen vervolgens weer problemen met de zorgversekeraar.
      Dat is ergens te begrijpen, maar dat wel zien hoe verrot ons zorgsysteem is!
      Goh, en maar klagen dat de zorgkosten stijgen.
      Dit soort situaties aanpakken lijkt mij een belangrijke stap.
      Want het zal waarschijnlijk met meer operaties/behandelingen zo zijn.

      Verwijderen
  10. Ik mag weer over 2 weken. Fijn vind ik dit onderzoek niet maar ik zal wel altijd gaan. De vorige keer moesten de foto’s overnieuw worden gedaan omdat ik grote borsten heb. Ik ben benieuwd of dat dit jaar ook weer gaat gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja anoniem van 09.35 u, ook ik dank mijn leven aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zo jammer en zo dom dat mensen weigeren hieraan mee te doen ! Het is levensreddend !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik dank mijn leven niet aan t onderzoek darmkanker, maar ze kwamen er met dat onderzoek wel achter dat ik wat anders mankeer aan mijn darm, en ook dat kan je maar beter weten(ik had al vaker klachten, ook huisarts bezocht , nu weet ik eindelijk de oorzaak)

      Verwijderen
  12. Ik heb dicht klierweefsel. Dit zei een radiologe bij een onderzoek in het ziekenhuis. Ze gaf aan dat het beter was als ik elke twee jaar in het ziekenhuis zou laten controleren. Want, zei ze, bij de borstenbus sturen ze u toch door, ze kunnen niet alles zien.
    Vervolgens laat ik mij door mijn huisarts na twee jaar doorverwijzen. De arts daar doet het onderzoek en geeft later aan, dat ik in het vervolg prima naar de borstenbus kan… 🤪
    Ik controleer zelf maar zo goed mogelijk. Vooral door kijken, pas daarna door voelen. Bij onraad laat ik me wel weer doorsturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bij het laatste borstonderzoek is de huid aan de onderkant van 1 borst ongeveer 5cm gescheurd. Dit was pijnlijk en lastig te genezen want op die plek wordt het ook smetterig. Ik heb er telkens sudocrême op gesmeerd.
    Zijn er meer mensen die dit ook hebben gehad?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 10 hechtingen.. ja het is nou eenmaal een beetje pijnlijk. Die hele plaat zat onder het bloed.. toen dus te horen gekregen dat pletten ook nog eens geen zicht genoeg gaf.

      Verwijderen
    2. Als er een onderzoek zou zijn waarbij de ballen van mannen wordem geplet, dan zou dat onderzoek geen lang leven beschoren zijn.

      Verwijderen
  14. Ik vind borstenpletten een heel akelig woord. Het dekt wel de lading maar het onderzoek heet mammografie. Nooit prettig maar wel heel belangrijk. En er zullen zeker wel afwijkingen zijn die niet gezien worden maar voor mij absoluut geen reden om niet te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. In de jaren 90 volgde ik op de universiteit lessen over statistiek. Als voorbeeld van medische statistiek werd borstkanker onderzoek behandeld. Het is zo dat vrouwen die meedoen aan borstkanker onderzoek eerder overlijden dan vrouwen die dat niet doen. Dat is wereldwijd hetzelfde.

    De docent gaf aan dat het politiek niet haalbaar is om het onderzoek af te schaffen, hoewel dat op basis van de statistiek verstandig lijkt te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt het dus over cijfers van meer dan een kwart eeuw geleden. Ik denk zelf dat de screening in die tijd verbeterd is en het nu waarschijnlijk zo is dat vrouwen die afzien van screening eerder overlijden.

      Verwijderen
  16. ik vind zojuist n brief met n uitslag terug van juli 2023 met daarin ook:
    'De uitslag geeft geen volledige zekerheid. Bij het bevolkingsonderzoek worden niet alle afwijkingen gevonden. Van de 10 gevallen van borstkaker worden er 3 niet ontdekt'
    3 vind ik veel. Ik vind de mammografie een barbaars onderzoek, ik noem het de 'pletbus'

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.