dinsdag 8 november 2022

Het ballenalarm, een mooi initiatief!

Wist je dat zaadbalkanker de meestvoorkomende soort kanker is onder mannen tussen 15 en 40 jaar?
Ik ken twee mannen die zaadbalkanker hadden. Één al op zijn 21e, voordat hij kinderen kreeg en één man op zijn 34e, toen hij al een aantal kinderen had. Het is bij beide goed afgelopen, na operatie en behandeling.
Hun levensverwachting is goed. En de destijds eenentwintigjarige heeft naderhand nog kinderen gekregen, uit ingevroren sperma.
Het zou goed zijn om vaker te checken op kanker, zaadbalkanker in een beginstadium geeft een overlevingskans na een jaar van 99%. Ontdekking in een later stadium vermindert de overlevingskansen.

Er is nu een actie ballenalarm gestart. Het idee is om op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur - als de maandelijkse alarmsirenes loeien een ballencheck te doen.
Het filmpje op You Tube is heel vermakelijk! "De titel is Laat alles vallen en pak je ballen". Tv-presentator Philip Freriks sprak de tekst in.

Dus doe een maandelijkse check! En als de sirenes gaan loeien is dat een goede reminder.

Misschien doe je het toch liever niet "en plein public", de beslotenheid van de slaapkamer of een toilet is ook prima.

6 opmerkingen:

  1. Een goede actie! Ik zie het al voor me, als om 12.00 het alarm gaat..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het spotje bijna een sketch uit een comedie...
    De aandacht er voor is meer dan terecht, maar persoonlijk had ik het op een andere manier gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe goed het idee ook is, maar ik zie het nog lang niet uitgevoerd worden zoals in het filmpje. Het zou me ook ten zeerste verbazen als het zo zou gaan; vrouwen controleren massaal hun borsten op knobbeltjes, maar doen dat ook niet en plein public.
    Misschien aanleiding om een onderzoek te starten naar de frequentie van het toiletbezoek van mannen na het geluid van de sirenes, de eerste maandag van de maand.
    Buiten dat, het komt me voor dat er wel een overdreven groot beroep gedaan wordt op de fijngevoeligheid van mannenhanden. Om van de eeltige werkhanden maar te zwijgen.
    Zo, en nu ga ik even opzoeken (op www) waar je specifiek aandacht aan moet schenken, of moet voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vijftig jaar geleden was deze ziekte nog een doodvonnis. Dat is het nu nog maar zelden. Mijn oudste zoon, op de leeftijd van 17, zei dat hij vanwege rugklachten naar de dokter zou gaan. Wat hij me niet vertelde was de andere reden; die hoorde ik pas toen hij thuiskwam van het bezoek. Enfin, het was zaadbalkanker en het had reeds het tweede stadium bereikt. Een operatie en 4 chemo behandelingen verder nam hij het leven weer op. Hij heeft gestudeerd, heeft gereisd, is getrouwd werd toen op een natuurlijke wijze vader. en heeft van zijn leven een succes gemaakt. Ik vermoed dat deze ervaring hem heeft geleerd dat het leven kostbaar is en dat je goed gebruik van je tijd moet maken. Maar die chemobehandelingen, in zijn geval, hebben schade aangericht: hij is al jaren enigszins hardhorig. De haren op zijn hoofd groeiden terug, maar dat schijnt niet 100% het geval te zijn geweest met de delicate haartjes op de trommelvliezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zag het filmpje, goede actie. Er zou voor meer kanker soorten gewaarschuwd moeten worden. In mijn familie veel kanker, een zus en twee broers eraan gestorven, veel te jong.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.