dinsdag 17 december 2024

Geen kerstdiner

Toen mijn dochters op de basisschool zaten, was er ieder jaar op school een kerstdiner op de donderdag voordat de vakantie begon. Ouders kochten of maakten een feestelijk gerecht en al van tevoren liet je weten wat je van plan was in te brengen, zodat er niet uitsluitend stapels pannenkoeken of ladingen patat waren. De juf kon dan melden dat er al heel veel pannenkoeken gebakken werden en kwam dan met het verzoek om iets anders aan te leveren. Ik maakte 12 jaar lang gerechten, want mijn kinderen zaten tussen 1990 en 2001 met kerst op de basisschool. Pannenkoeken, knakworstjes, een prachtige kerstpudding (die overigens weinig in trek was), huzarensalades, pastasalades en wat niet al. Een aantal jaren 2 gerechten, de meeste keren, want dan maakte ik gerechten voor de klas van oudste dochter èn voor de klas van jongste dochter.

Nu hoorde ik van mijn oudste kleindochter dat ze het dit jaar anders gaan doen. Geen eten, maar een kerstmarkt, waarbij (groot)ouders de door de kinderen zelf gemaakte dingen kunnen kopen.
Al mijn kleinkinderen in de basisschoolleeftijd gaan naar deze school. Of de jongste kleindochter van 4 jaar ook mee gaat doen met de kerstmarkt, dat weet ik niet. Ik heb het haar gisteravond tijdens het oppassen gevraagd, maar een antwoord bleef uit. Ik denk dat ze zelf niet weet wat er voor haar op het programma staat.
Het lijkt me een leuk en gezellig evenement!
De opbrengst van de kerstmarkt gaat naar een goed doel.
Het lijkt me wel een enorm karwei voor de leerkrachten om de kinderen te begeleiden in het maken van iets leuks.

Mijn jongste dochter is teleurgesteld dat er geen kerstdiner gehouden gaat worden. Ze heeft hele goede herinneringen aan de 9 kerstdiners die zij meemaakte op haar basisschool en het leek haar ook heel leuk voor haar eigen kinderen!

En hoe ging de kerstviering op school toen ik een kind was?
Er was helemaal niets, geen kerstboom, geen knutsels, geen diner. Datzelfde gold destijds, in de zeventiger jaren voor mijn stiefdochters, geboren in 1966 en 1968.

14 opmerkingen:

  1. Lijkt mij goed idee. Kinderen krijgen al genoeg eten deze maanden, en vaak is het toch veel te veel. Creatief zijn en je bewust zijn van dat er nog meer mensen in de wereld zijn lijkt me waardevoller.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me leuk en veel werk voor de leerkrachten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En wat zijn die zelfgemaakte dingen dan? Eten? Of, ik bedoel het niet naar, prullaria? Daar hebben we al genoeg van op de wereld, dus ik zou dat zeker geen goede verandering vinden.

    C/J

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarschijnlijk omdat de meeste ouders niet (meer) kunnen koken...of geen tijd hebben. De dochter van een vriendin liet haar kind vorig jaar als enige in de klas ook met niets naar het kerstdiner gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toen onze oudste in 2003 naar de basisschool ging was er met kerst ook een kerstmarkt. De kinderen hadden van alles geknutseld (zoals kerststukjes, glaasjes voor een waxinelichtje, kersthangers). De meeste ouders kochten dit natuurlijk van hun kroost. Het was wel erg druk en rommelig, deels ook omdat het regende en de buitenactiviteiten (chocolademelk en wat hapjes) naar binnen moesten. Wij zijn maar even geweest, onze zoon was nog een klein mannetje. Wel maakte een van de leraren een mooie foto van ons drietjes, die komt nog regelmatig voorbij in de foto herinneringen. De jaren daarna heeft hij altijd kerstdiner gehad. Ook onze dochter die wat jonger is. Altijd heel gezellig en mooie herinnering voor de kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat vroegere kerstdiner lijkt mij een stuk gemakkelijker en goedkoper te organiseren.
    In mijn tijd op de lagere school waren er geen schooluitjes en ook geen kerst moeilijke dingen.
    Verjaardagen thuis gevierd.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En worden er dan prijsjes uitgereikt voor het kind wat het meeste geld heeft verdiend?
    Ik vind het toch een beetje commercieel...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. jammer hoor dat ze het kerstdiner ook al afschaffen
    een hapje maken is toch niet zoveel werk. heb het al 2 keer gedaan voor de kleinkinderen mama maakte de voorbereiding en ik maakte de schotel netjes op omdat ze moest werken .was leuk in de klas die blije gezichtje van dat grut in hun mooie kleren .waarom zoiets doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je krijgt dan toch een competitie element. Wie verkoopt het meest, heeft de leukste spullen etc. Niet alle ouders hebben tijd, geld of interesse zich hiermee bezig te houden. Dat was ook met de kerstdiners. Wat is er toch mis met een simpeler maar gezellige kerstviering met wel wat kersthapjes en op school gefabriceerde kerstversieringen ? Het hoeft toch niet meteen een evenement te zijn ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar bij het kerstdiner zag ik die competitie ook. Bij sommige families werd door de hele familie een compleet buffet met meerdere gangen/happen/side dishes etc opgeleverd en anderen kwamen met niks, of heel iets simpels. Je zag voor je wat ook wel 'de schoolpleinmaffiamoeders' heette. Er waren inmiddels subsidieregelingen opgetuigd voor wie het niet kon betalen en als je de ontwikkelingen rond het gratis schoolontbijt hebt gevolgd snap je dat wel. Maar dus weer een bureaucratische regeling over de kosten..Ik vrees dat overal haken en ogen aan zitten.

      Verwijderen
  10. Mijn kinderen vierden, 's avonds als het donker was, kerstfeest op school. Met zingen en een kerstverhaal en iets lekkers te drinken.
    Als ik boven in ons huis voor het raam ging staan zag ik alle klaslokalen waarin kaarsjes brandden en mijn 4 kinderen kerst vierden.
    Er was gelukkig geen kerstdiner want ik heb geen culinaire gaven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wat je weggooit komt nooit meer terug jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik kan mij niet herinneren dat er iets aan kerst gedaan werd op de openbare lagere school. (midden jaren 60). Wel herinner ik mij de kerstviering in de kerk toen ik op de christelijke kleuterschool zat en met een kaarsje in de kerk mocht lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het een sluit het ander toch niet uit. Bij de basisschool van mijn kinderen deden ze beiden. Eerst de kerstmarkt, en daarna samen eten. Het kerstdiner was dan ook het domein van de vaders omdat die altijd als excuus gebruiken dat ze overdag niet kunnen voor school activiteiten. Vrouwen werken nog steeds het meeste in deeltijd tenslotte.

    De vaders zetten alles klaar terwijl de kerstmarkt aan de gang was.
    Daarna gingen de kinderen naar binnen en bleven de ouders op het plein met een hapje en een drankje. Of gingen naar huis als ze dat wilden.

    De ouderfeesten van deze school waren altijd heel gezellig met een band en zo.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.