Ooit dacht ik dat de aankoop van een thuisbatterij een goed plan zou zijn om overtollige stroom van mijn zonnepanelen op te slaan.
Daar denk ik inmiddels anders over.
Waarom?
Voornamelijk doordat een thuisbatterij maar een heel kleine capaciteit heeft. Je kunt niet in de zomer stroom opslaan om het in de winter te gebruiken.
In de zomer leveren mijn zonnepanelen in piekweken 85 - 100 kWh per week en ik verbruik in die piekweken soms maar 5 kWh die ik geleverd krijg van het net.
Milieu centraal:
Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30 procent van de stroom die je zonnepanelen opwekken. De rest lever je aan het elektriciteitsnet. Dat komt doordat zonnepanelen veel stroom opwekken als de zon schijnt, terwijl je vooral veel verbruikt op andere momenten. Bijvoorbeeld 's avonds na je werk. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat je zonne-energie op voor later.
Maar dit is wel beperkt. Een normale thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh stroom
In de zomer is dat te weinig om alle zonnestroom op te slaan die je niet meteen verbruikt. En in de winter leveren je zonnepanelen te weinig op om de thuisbatterij te vullen.
Wil je geld besparen of het klimaat helpen? Dan helpt een
thuisbatterij op dit moment niet. De batterij is namelijk behoorlijk
duur en de productie ervan heeft een hoge milieu- en klimaatimpact. Er
zijn betere manieren om je huis te verduurzamen en een bijdrage te
leveren aan de energietransitie.
In het consumentenprogramma Radar werd er op 16 december jl. ook aandacht aan besteed. Kijk hiervoor hier.
Het komt er op neer dat een thuisbatterij niet rendabel is. De terugverdientijd is langer dan dat het apparaat mee gaat. En de productie is vervuilend en gaat ten koste van grondstoffen die beter op een andere manier gebruikt kunnen worden.
Je ziet surfend op het internet lovende reclames langskomen, maar die reclames zijn volgens Radar misleidend. En dat geloof ik graag als ik de informatie van Milieu centraal lees.
Niet doen dus!
Ik denk dat thuisbatterijen als opslag in de zomer, voor gebruik tijdens de hele winter ook niet de oplossing is. Dan zou de capaciteit veel hoger moeten zijn. Op dit moment niet realistich. Ik denk dat een thuisbatterij icm een dynamisch contract meeer het idee zal zijn. Opslaan op de goedkope momenten van de dag, en zo goedkoopste energie gebruiken gedurende de dag.
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook heel benieuwd naar mijn energierekening met terugleverboete e.d.
BeantwoordenVerwijderenToch wel bijzonder dat een thuisbatterij wordt afgeraden vanwege oa milieuredenen. En accu’s zijn idd slecht voor het milieu en er gaat nogal wat mensenleed (kinderleed) gepaard met delven van grondstoffen.
BeantwoordenVerwijderenMaar ondertussen moet iedereen wel een elektrische auto vanwege ‘ het milieu’.
Dat dus (elektrische fiets v anoniem). En hoe wonen al die mensen in Amerika, Canada, Zweden en weet ik veel waar nog meer off grid? Juist met een thuisbatterij. En Aaf je schrijft, max 6kwh.... daarvoor zeg je ik gebruik 5kwh, dan ben je er toch? Hoeveel stroom wek je dan op id winter? Want daar ligt het probleem. Veel mensen hebben zonnepanelen gekocht, de goed betaalbare variant uiteraard, want het milieu is belangrijk maar moet ons zelf niet teveel kosten. Duurdere en ook echt betere varianten werken id winter ook beter....
BeantwoordenVerwijderenAlle (fiets)accus, zonnepanelen ed zijn overigens een ramp vh milieu want veelal niet meer her te gebruiken.