zondag 12 oktober 2025

Zouden vleesliefhebbers echt zo dom zijn?

Het lijkt er op dat plantaardige spekjes, hamburgers, worst, schnitzels en dergelijke binnenkort niet meer namen mogen hebben waardoor je mogelijk zou kunnen denken dat je vlees, gevogelte of vis koopt. Er komt namelijk een verbod op vleesnamen. Daarover is gestemd in het Europese Parlement. Het verbod wordt niet meteen van kracht: de Europese Commissie moet er nog mee instemmen en de wet moet nog worden opgenomen in de nationale wetgeving van de lidstaten.

Een leuke uitzending van Arjen Lubach over dit onderwerp:

Dus dan koop je geen spekjes meer, maar gerookte kleine stukjes, plantaardige schijf in een jasje, plantaardige schijf met champignons of andere groenten, schijf met oriëntaalse kruiden, plantaardig gevulde buizen, plantaardige rulstukjes, product dat lijkt op iets dat in de zee zwemt, of wat ze ook maar verzinnen. 

Ik wist niet dat mensen zich zo kunnen vergissen als ze bij de vega schappen staan!
Het staat er duidelijk bij en ook op de verpakking staat vaak een logo. 

Dit lijkt me helemaal duidelijk!

Dit donkergroene log geeft aan dat het product volledig plantaardig is.
Er is ook een lichtgroene variant, die staat voor vegetarisch. 

Zelf denk ik dat het maar een onnozele enkeling is die zich vergist en per ongeluk in plaats van schnitzels met het vlees van een dood dier en product mee naar huis neemt dat gemaakt is van planten. 
En misschien ontdekt zo iemand dan dat het plantaardige product heerlijk is. 
En als hij/zij zich verdiept in de voedingswaarde en milieubelasting, dan wordt de persoon misschien wel heel blij. Een beter product en ook nog lekker!

Het kan natuurlijk, dat iemand zich vergist, in Nederland hebben 3 miljoen mensen van 16 tot en met 75 jaar moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is ongeveer 1 op de 5 mensen! 
Maar wordt dat anders als vegan of vegetarische vleesproducten een andere naam krijgen? Die laaggeletterden kunnen die andere naam ook niet goed lezen en gaan puur af op het plaatje of het soort "vlees" dat ze zien. 

Ik vind de naamsverandering onzin en vraag me echt af of ze in dat Europarlement niet iets beters te doen hebben. 

Heb jij wel eens per ongeluk een vegetarisch of veganistisch vleesproduct gekocht terwijl je een dierlijk product wilde kopen? 


55 opmerkingen:

  1. Dit besluit is nog om te lachen. Maar b.v de wetgeving omtrent insectenmeel is bijna stieken door de strot duwen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het een beetje overdreven. Pindakaas is toch ook geen kaas?
    Een beetje lobby van de vleesindustrie, misschien zijn ze bang dat mensen echt minder vlees gaan eten als ze de Vega producten ontdekken.
    Groet Mariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De naam pindaboter mocht niet ivm de botorwet. Dus eigenlijk is het al een vreemde naam ;-)

      Verwijderen
  3. ik ben het met je eens wat betreft de vraag of het Europees Parlement niet wat beters te doen heeft, maar ik vind het zelf wel heel raar dat vegetarische dingen namen van vlees hebben. Dat vind ik al jaren. Waarom moet het vlees imiteren? Het kan toch ook gewoon lekker zijn op zichzelf? Wat mij betreft heeft dit dus niets met vergissen te maken. Eerder met het stukje dat vlees heel belangrijk blijft als je zelfs de alternatieven naar vlees vernoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vlees imiteren is vooral voor vleesverlaters zoals ik zelf. Vleesverlaters kiezen voor minder of geen vlees uit milieuoverwegingen en om dierenleed te verminderen.
      Ik vind vlees lekker, niet alles, maar het meeste wel. Ik kies er voor geen vlees meer te eten vanwege dierenleed en ook vanwege de CO2 uitstoot die de productie van vlees met zich meebrengt. Dan is het heerlijk om een goed gelukte vleesimitatie op mijn bord te hebben.

      Verwijderen
    2. Ik ben het helemaal met je eens! Als het geen vlees is waarom moet het dan naar vlees genoemd worden? Misschien dat dit de creativiteit eens stimuleert en ze eens een benaming gaan verzinnen die het product recht doet, de lading dekt en smakelijk klinkt.
      Ook wij kiezen regelmatig voor een alternatief voor vlees maar ik loop met een boog om het imitatie-vlees heen. Als ik iets anders wil dan wil ik ook echt iets anders, dus mij zou het juist aanspreken als het een andere naam zou krijgen.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    3. In het filmpje legt Lubach heel duidelijk uit waarom het handig is als het product een 'lijkt op dit vlees'-naam heeft. Het is namelijk niet dat je geen vlees lust, maar dat je het niet wilt eten vanwege allerlei redenen. Dan is het handig te weten dat dit nepvlees op dat stukje echt vlees zou kunnen lijken (vaak net niet) Wanneer je dagelijks vegetarisch eet, is 'een keer wat anders' niet echt anders meer. En als mensen niet zien dat Plantaardige burger geen vlees bevat, moeten ze echt wat aan leesonderwijs gaan doen. Dáár dat dure Europese geld aan besteden.

      Verwijderen
  4. Ja, hebben ze niks beters te doen! Tjonge jonge.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee nog nooit vergist, ik koop wel eens in de afgeprijsde bak bij de Ldil kipstuckjes of geruld gehakt dat vind ik lekker gebakken op een salade.
    Vorige week kocht ik een 70% afgeprijsd bakje gevuld eitje, zou Vegan zijn maar er stond op het etiket dat het sporen van melk en nog iets niet vegan in konden zitten.
    Ik zag dat omdat ik benieuwd was wat er nu precies inzat en wat de stukjes eiwit zouden zijn. Dat bestond uit verschillende zetmeel, aardappel en mais o.a.. Er moet dan eerst fabrieksmatig geknutseld worden om een plak wit spul te krijgen en daar kleine stukjes namaak ei te krijgen. Om het op smaak te krijgen zaten er ook behoorlijk wat kleur- en smaakstoffen in. Of dat dan zo gezond is vraag ik me wel af en wat voor andere naam het zou kunnen krijgen als "ei" dan niet meer mag.
    Smaak en struktuur waren wel redelijk goed nagemaakt, maar echt lekker vond ik het niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo vond ik vega kaasplakken niet lekker en toen ik zag hoe weinig goede bouwstoffen, zoals eiwit en calcium, er in zaten, hoefde ik helemaal niet meer.

      Verwijderen
    2. Waarom zouden geur- en smaakstoffen niet gezond zijn? Al je eten bevat dat. Soms van nature, andere keren wordt het toegevoegd. In een tomaat, zonder toevoegingen, zitten minstens 10 e-nummers.

      Verwijderen
  6. Ja ik kocht ooit een smerige vega rookworst voor bij de zuurkoolstamp.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ... tja, niet goed gelezen, dus! Kan gebeuren...

      Verwijderen
    2. De vega rookworst die ik ooit at, vond ik ook niet lekker. Ik weet niet of de kwaliteit van de smaak inmiddels verbeterd is, maar toen vond ik het niets.
      De vega conserven, zoals rookworst en "vis" in blik, zijn naar mijn mening ook wat minder goed herkenbaar dan de vega vleesimitaties uit de koeling.

      Verwijderen
    3. Ik kocht laatst vegetarische zalmpaté in de aanbieding, ik was nieuwsgierig. Maar getver wat smaakte het vies. De gewone vegetarische smeerworst/paté vind ik wel lekker voor op brood.

      Verwijderen
    4. Vega rookworst is zo vies! Gelukkig zijn bijna alle andere dingen wel lekker. Wel dom hoor, de vega pakken...

      Verwijderen
  7. Je hebt het over een enkele onozeling enkeling en dan weer dat toch iemand zich vergist kan hebben omdat 3 miljoen mensen slecht kunnen lezen.
    Onnozele enkeling vind ik in dit stukje niet op zijn plaats .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zijn er heel veel onnozele enkelingen in Nederland. Ik ben Taalcoach en geef 1op 1 les aan migranten en statushouders. De Nederlandse taal heeft heel veel woorden die een dubbele betekenis hebben en leg hun dan maar eens uit hoe dat komt. Én welke betekenis het woord nu heeft. Daarnaast zijn er voldoende Nederlanders de taal niet voldoende machtig. Weet je hoeveel Nederlanders fouten maken met kennen en kunnen, de en het, de vervoegingen van een voltooid deelwoord?

      Verwijderen
    2. Heel vaak staat er kip og varken op de verpakking of een plaatje ervan. Hoe moeilijk kan het zijn...

      Verwijderen
  8. Ik begrijp goed dat mensen bewust kiezen voor een vegetarische levensstijl, maar het intrigeert me dat ze toch vaak grijpen naar vleesvervangers in plaats van volledig nieuwe smaken te ontdekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij doen beide! Heerlijke curry's en van alles met tofu, maar ook bijvoorbeeld boerenkool met vegaspekjes. Het intrigeert mij waarom zoveel mensen dit argument telkens weer noemen. Kun je je niet voorstellen dat het lekker is om de smaak van spekjes bij te boerenkool te blijven eten? Vind jij vlees dan eigenlijk vies en zou je die smaken liever niet meer eten?

      Verwijderen
    2. Goede vraag anoniem van 10.49u

      Verwijderen
    3. Dit besluit heeft alles te maken met de sterke lobby vanuit de vlees industrie en niet met mensen die in een moment van onoplettendheid een vega product kopen ipv vlees.

      Verwijderen
  9. Aangezien ik nooit dood dier of vegetarische dood-dier-vervangers koop heb ik me dus ook nog nooit vergist! Heeft het E.P. niks nuttigers te doen vraag ik me ook af!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, ik vergis me daar weleens in, bij een hamburger verwacht ik bv vlees.

    Het bestaansrecht van een koe is vlees en melk produceren. Als wij dat niet meer afnemen verdwijnen de koeien. Ons eten komt dan uit de chemische fabrieken die vegetarisch voedsel produceren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Huh? Is een koe niet een dier dat ook recht van leven heeft?
      Als alleen het profijt telt, kunnen we heel wat dieren (en mensen) opruimen. Te zot voor woorden. Groet, G (ik eet wel af en toe vlees en heb een volstrekt nutteloze kat in huis)

      Verwijderen
    2. Koeien horen niet eens te bestaan, komen niet uit de natuur, zijn een doorgefokt ras. Dus wat mij betreft schaffen we ze af. Wel jammer dat alle oerrunderen verdwenen zijn, gelukkig nog wel bizons en dergelijke.
      En uhm... je voedsel kom vandaan waar je zelf wilt dat het vandaan komt hoor! De meeste plantaardige eiwitbronnen komen gewoon rechtstreeks uit de grond!

      Verwijderen
    3. @Geertje Koeien komen niet zelfstandig voor, ze leven alleen samen met de mens. Zo moeten koeien iedere dag gemolken worden. Als de mens de koe niet meer nodig heeft verdwijnt de koe.

      Verwijderen
    4. @Anoniem12 oktober 2025 om 10:51, vreemde redenering houd je er op na; wat te denken van onze huisdieren zoals honden en katten. Die zijn ook allemaal, vaak tot in het oneindige, doorgefokt om aan de behoefte en eisen van de gebruikers te voldoen.

      Verwijderen
    5. Wt Als men de kalfjes bij de moederkoe houdt en de moederkoe niet meteen weer bevrucht wordt, stopt het kalf na verloop van tijd met het drinken bij de moederkoe en droogt de melkbron op!

      Verwijderen
    6. wt, Als ze een koe haar kalfje niet afpakken hoeven ze die ook niet te melken. In feite is koemelk bestemd voor haar kalf. Als wij vrouwen bevallen zijn geven we borstvoeding of stopt de melkproductie net zoals bij elk ander zoogdier.

      Verwijderen
    7. @ Willem, waarom is mijn redenering vreemd? Mocht er geen vraag meer zijn naar melk en vlees, dan schaffen we koeien gewoon af. Honden en katten kunnen we ook afschaffen mocht er ooit geen behoefte meer zijn aan dierlijk gezelschap. Het is niet zo dat die dieren moeten bestaan voor het ecosysteem of zo. Geen vraag, geen dier, lijkt me simpel.

      Verwijderen
    8. Dan wordt de koe 'cultureel erfgoed' en blijven er museumboeren bestaan. Niets mis mee. De koeien waar je vlees van eet, zie je ook niet in de wei hoor. En al die koeien vinden het helemaal niet erg, als ze niet zouden bestaan. Beter dan hoe ze nu bestaan.

      Verwijderen
  11. Ik vind het vooral gek dat de namaak ook schnitzel, biefstuk en spekjes moet heten. Je wilt toch geen vlees, noem het dan niet zo. Maar ja gemalen groente met meuk, ultra bewerkte peulvrucht met 43 lapemiddelen en kokosderrie zal wel niet zo goed verkopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Op vleesverpakking staat met letters bijv. Kip of een afbeelding van een varken. Zie niet in hoe je je snel vergist. Belachelijk dat de EU zich hier mee bezig houdt met dank aan allerlei lobbyisten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die pictogrammen met een dier er op zijn bedoeld voor onze "medelanders" die de/ONZE taal niet beheersen.

      Verwijderen
    2. Er is meer laaggeletterdheid dan je denkt. Bijvoorbeeld onder de doeners die vroeger op de lagere school genegeerd werden door de leerkracht.

      Verwijderen
    3. OMG wat een hoop dom ongeinformeerd gedoe weer hier.

      Verwijderen
  13. Ik denk dat het een soort "naamsbescherming" is voor vleesproducten. Vlees is vlees en die hebben een eigen naam.
    Laat de producenten van vleesvervangers zélf een originele naam bedenken, en niet gebaseerd op iets wat ze willen benaderen. Zelf heb ik een heel jaar vegan gegeten en vond de vervangers niet lekker.
    Het blijkt ook dat je met dergelijke producten vaak veel meer toevoegingen binnen krijgt die niet altijd even gezond voor je zijn.
    Veel (zwaar)bewerkte vervangers bevatten te veel zout, suiker en verzadigd vet, en te weinig ijzer en vitamines. Lees het etiket en ga op zoek....

    Ik vond het beter om de ontbrekende voedingsstoffen te zoeken in producten zoals peulvruchten, tofu en tempeh in plaats van knutselwerkjes uit een fabriek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De zwaarbewerkte vleesvervangers die veel 'slechte' toevoegingen bevatten, bevatten daar in meer dan 80% van de gevallen veel minder van dan het zwaar bewerkte vleesproduct waar ze de naam van dragen.
      We hebben het hier over zaken als worst, burger, schnitzel. De vleesvariant heeft bijna altijd meer 'slechte' toevoegingen dan de vega optie. Er zijn uitzonderingen maar die liggen nauwelijks in de supermarkt.

      Dat we bij (ongekruid) gehakt of bijvoorbeeld onbereide kipfilet iets duidelijker wilt hebben welke van dode dieren afkomst zijn en welke van planten gemaakt zijn vind ik nog enigszis verdedigbaar maar een worst, een burger, een schnitzel zijn namen die we aan een bepaalde vorm gegeven hebben niet aan het beest waarvan ze afkomstig zijn. Immers en burger kan ook van kip, varken, kabbeljouw, zalm, rund, kangaroe, struisvogel zalm etc... gemaakt zijn, daar heeft niemand ooit over geklaagd. Nu maken we ze ook van erwten, noten, granen etc.. en opeens is het een probleem.
      Hallo vleesindustrie lobby gefeliciteerd met uw succes.

      Verder wel eens dat de focus meer verlegd zou kunnen worden naar de plantaardige producten zoals ze min of meer van nature zijn (nou ja tofu en tempeh zijn strict genomen ook nogal bewerk.... maar goed) maar dat geldt ook voor vlees en vis, als je dat eet kun je ook veel beter kiezen voor de onbewerkte variant en daar zelf iets mee doen. Dan hebben we dit probleem vanzelf meteen grotendeels opgelost en kunnen we ophouden met kinderachtig doen over productnamen.

      Verwijderen
    2. IN dit onderzoek staat duidelijk dat de vleesvervangers helemaal niet zo ongezond zijn, als steeds geroepen wordt. En waarom je bepaalde producten wel een vleesachtige naam wilt geven, legt Lubach heel duidelijk uit. https://proveg.org/nl/nieuws/welke-vleesvervangers-zijn-gezond/

      Verwijderen
  14. Nee nog nooit vergist maar ken genoeg mensen bij wie wel.
    Je hebt nu ook deels gewoon en deel plantaardig gehakt en daar ontgaat de logica. mij volkomen want het is niet 100% vega en ook niet 100% vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja daar heb ik ook hartelijk om gelachen. Tot ik iemand sprak die in wageningen bewerkt voedsel bestudeert en hij zei dat de productie op deze manier heel goedkoop is. De grondstof van vega gehakt is namelijk veel goedkoper dan vlees maar het er min of meer uit laten zien als 'rauw gehakt' is een beetje ingewikkeld en maakt het kostbaar. Op deze manier kunnen ze de helft van het vlees voor dubbele prijs verkopen en het aandeel vlees zorgt meteen voor de kleur en textuur die mensen verwachten van gehakt. Houdbare bereide vleesproducten zoals bv gehaktballetjes of stoffvlees in blik en sommige snacks uit de diepvries worden al veel langer van een vergelijkbaar mengsel gemaakt, ook omdat ze daardoor beter hun vorm behouden tijdens het verhitten maar ook vanwegen de prijs. Heb ik uit de derde hand dus pin me daar niet op vast :)

      Verwijderen
  15. Er staat toch VEGA op al die plantaardige fabrieksprodukten. Wie vergist zich daarin, niemand. Liggen ook nog in een heel ander deel van de koeling in de dupermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Denk je nou echt dat die domme vleeseters zich zullen vergissen ? Er staat toch VEGA op al die plantaardige fabrieksprodukten. Ze liggen ook in een andere koeling dan de vleesprodukten. Maar ok, laten ze die produkten voortaan schijven, rollen en smeersels noemen. Ik hou er niet van en koop tofu , tempeh of seitan.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dat het Europees Parlement zich met de naamgeving van levensmiddelen bezighoudt , daar kun en mag je van mij van alles van denken. Het lijkt me dat er dringender zaken zijn om je druk over te maken.
    Maar waar ik me wel altijd over verbaasd heb en de achterliggende gemakzucht ook nooit begrepen heb, is dat de vega-producten een naam kregen die altijd tegen het vlees aan schurkte en dat de producenten ervan hun best deden om het op vlees te laten lijken. Alsof je je eigen overtuiging verloochende, zo kwam/komt het bij mij over. In dat opzicht vind ik het eigenlijk triest dat een instantie als het EP het zetje moet geven om, in ieder geval in de naamgeving, het onderscheid te maken.
    Een plak gebakken gepaneerde en gekruide knolselderij, smaakt best lekker, maar het stoorde me altijd wel dat zoiets een vega-schnitzel moest heten. Ik heb te weinig fantasie om er een naam voor te bedenken, maar er zijn genoeg creatievelingen die er een aansprekende naam naam voor weten te bedenken die recht doet aan het product.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Willem ben zelf geen vegetariër maar wat ik weet is dat de meesten vegetariërs niet zijn gestopt met vlees eten omdat ze het niet lekker vonden maar omdat ze vinden dat er te veel dierenleed is.

      Verwijderen
    2. Ben zelf ook geen vegetariër, maar desondanks eet ik wel met enige regelmaat vegetarisch. En mijn verwondering om de vleesnamen voor vleesvervangers is niet van de laatste tijd maar al zolang als ze bestaan.
      En wat het dierenleed aangaat; ik ben geboren en opgegroeid op een boerderij en heb het toenemende dierenleed zien ontstaan; er moest steeds meer geproduceerd en dus ook geïnvesteerd worden tegen een steeds dalende prijs. Hoe je het ook wendt of keert,; in die cyclus is er altijd een schakel die het gelag betaald. Als het niet het dierenwelzijn is, dan de benodigde gewasbeschermingsmiddelen. Het is een illusie om te denken dat grootschaligheid onder dezelfde voorwaarden kan als kleinschaligheid.
      Een goedkoop levensmiddelenpakket heeft zijn prijs!

      Verwijderen
    3. @Willem ook ik ben opgegroeid op een boerderij (veeteelt) en ben dan geen vegetariër ik eet wel vaak vega of vegan.

      Verwijderen
  18. De eu is er om de belangen van de inwoners voor nu en in de toekomst te dienen. De productie van vlees en andere dierlijke producten draagt in grote mate bij aan de klimaatopwarming en dus is de overgang naar een eetstijl die meer plantaardig is essentieel. Omdat dit voor veel mensen best lastig is en niet iedereen even creatief is in de keuken, is het juist handig om zonder al te veel poespas een vleesvervanger te kunnen pakken. Een naam die lijkt op het product dat het vervangt is dan handig om een passende keuze te maken.

    De eu buigt nu voor de lobbyisten van de vleesindustrie en dient daarbij niet de belangen van huidige en toekomstige burgers. Dat vind ik zeer onwenselijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Toch jammer dat het Europees Parlement zich niet bezig houdt met mensen aan te sporen om minder vlees te eten, wat onze gezondheid en ons milieu ten goede zou komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ook een tijdje totaal vegan gegeten. De eetapp komt met tekorten aan calcium, riboflavine en B12. D3 en omega is vanzelfsprekend dat je die bij moet slikken. Is dit een tip voor een blog?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben al heel lang vegetariër en zou liefst vegan eten, maar krijg dan niet genoeg eiwitten binnen. (en daarover schreef ik toevallig net een blog)
      Als overtuigd niet-vlees-eter vind ik zeker dat mensen zichzelf goed moeten inlezen, voordat ze het vlees en zuivel laten staan. Want het is meer dan alleen maar vlees weglaten. Je moet er echt iets voor in de plaats eten en dan is een handje noten, zoals ik ergens eens las, niet genoeg.
      Ik heb trouwens vooral problemen met de eiwitten. De rest valt wel mee.

      Verwijderen
    2. Ik ben van mening dat voordat je volledig plantaardig gaat eten, je eerst wat bloedwaarden gaat laten checken zodat je weet waar te evt tekorten zitten en waar ze misschien dreigen te ontstaan.
      Het vraag hulp aan een gespecialiseerde dietist die hoe je volwaardig plantaardig kan eten.
      Het is niet voor elk lichaam haalbaar volledig plantaardig te eten.

      Verwijderen

Reacties zijn welkom, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.