zondag 20 april 2008

380.000 kinderen onder de armoedegrens

20/04/2008
Volgens de Spits van afgelopen vrijdag leven meer dan 380.000 kinderen onder de armoedegrens. Het artikel ging over een congres Armoede en Jeugd in Utrecht afgelopen donderdag. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb sprak daar en stelde dat als we er niet wat aan doen, armoede van generatie op generatie overgedragen wordt, ongeacht het talent van het kind. Aboutaleb wil geld uittrekken voor gratis muziek- en sportabonnementen, een gratis computer en een gratis fiets voor deze kinderen. Volgens hem schuilt het grote gevaar voor deze kinderen in sociale uitsluiting, arme kinderen kunnen niet mee met schoolreisjes, hebben geen geld voor extra’s als sportabonnementen etc. De arme kinderen van nu zijn de arme ouders van straks. Oftewel het oude gezegde "als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje". Uiteraard zijn er uitzonderingen van kinderen die het wel lukt.
Ik heb tot 3 jaar geleden zeker 20 jaar onder de armoedegrens geleefd, dit was vanwege langdurige werkloosheid en een partner had die chronisch psychoatrisch patient was. Wat mij opviel is dat het basis- en voortgezet onderwijs ook niet veel van kinderen van arme ouders verwacht. Oudste dochter kreeg in eerste instantie een Havo-schooladvies. Toen ze op school vertelde dat ze bij de open dagen alleen naar het gymnasium was geweest, omdat ze daar naar toe wilde en nergens anders, kreeg ze een heel boze juf tegenover zich. Toen bleek dat dochter de hoogste CITO score van de klas had, namelijk 550 punten, "mocht" ze toch naar het gymnasium, hoewel de voorkeur van de juf nog steeds uitging naar een combi-brugklas Havo/VWO, daar zou ze beter op haar plek zijn. Oudste dochter werd getest op het gymnasium en bleek hoogbegaafd te zijn, ze studeert al weer ruim 2 jaar met succes Latijn en Grieks aan de universiteit. Jongste dochter kreeg een VMBO-advies. Misschien zat er Havo in, maar dat werd moeilijk. Haar CITO-score was een stuk lager dan die van haar oudere zus en CITO kwam ook uit op VMBO/Havo advies. Jongste dochter ging naar een 2 jarige combi-brugklas VMBO/Havo/VWO. Aan het einde van de 2 jarige brugklasperiode was het advies Havo. Ik vond dat ze best meer aankon, ze besteedde namelijk vrijwel geen tijd aan haar huiswerk en had wel heel aardige cijfers, en heb haar aangemeld voor 3 Atheneum. Ze deed het prima, ze is steeds bij de beste 8 à 10 van de klas en is nu zonder zitten blijven gekomen tot 6 Atheneum en ze heeft zich ingeschreven voor een studie geneeskunde. Dat examen haalt ze wel, ik hoop dat ze ingeloot wordt voor geneeskunde!
Ik vermoed dat als ex en ik toenertijd in een andere buurt woonden, in plaats van een "Prachtwijk" van minister Vogelaar en succesvolle banen hadden, dat dochters dan heel anders beoordeeld waren.
Zo zie je maar met welke bril er naar kinderen van een werkloze en een wat verwarde psychiatrische patiënt gekeken wordt! En dan heb ik het nog niet eens over discriminatie van allochtonen.
Ik ben het van harte eens met Aboutaleb dat er geld gestoken moet worden in kinderen die onder de armoedegrens leven, het had mij heerlijk geleken om geld te krijgen voor fietsen en voor sport en muziek en een gratis computer. Mijn kinderen zaten op zwemmen, gitaarles en pianoles en we hadden een goedkope computer, ze konden op een oude fiets naar school, maar het viel mij niet mee om voor al deze zaken geld vrij te maken.
Maar ik vind ook dat docenten in het onderwijs kinderen uit achterstandsgezinnen en -buurten niet moeten onderschatten.
Verder vind ik dat studenten uit arme gezinnen nog wel wat meer geld mogen ontvangen dan nu het geval is. De aanvullende beurs is opvallend laag, rijkere studenten krijgen geld van hun ouders, maar dat zit er dus voor kinderen uit gezinnen die onder de armoedegrens leven echt niet in! En ik denk dat deze kinderen heel huiverig zijn om via de IBG te lenen! Want er is geen rijke pa die je helpt om je studieschuld weg te werken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.