zaterdag 17 mei 2008

Zaden komen op

17/05/2008
Ik was wat laat met zaaien, maar nu komen ineens alle zaden op: zonnebloemen, oostindische kers, Zonnebloem goudsbloemen en snijbiet. Voor het eerst sinds jaren heb ik weer groenten gezaaid. Ik ben benieuwd naar de opbrengst.
Tot voor een jaar geleden woonde ik in een achterstandswijk, nu omgedoopt tot Vogelaar-prachtwijk. De meeste buurtgenoten waren laagopgeleide bijstandsgerechtigden. Sommige mensen waren best aardig, maar we liepen er qua leefstijl behoorlijk uit daar. Buurkinderen deden ‘s avonds geen huiswerk, maar leefden zich uit in de buurt. Voetballen belandden met een grote knal midden in de pioenroos of in de narcissen. Schuttingen en hekjes werden vernield, buurkinderen ragden al tikkertje en verstoppertje spelend geregeld door mijn tuin en bloemen werden geplukt. Buurtkinderen mochten van hun ouders gewoon ook niet binnen spelen, ze waren door de armoede geen lid van (sport)clubs en er werd weinig voor ze georganiseerd vanuit het sociaal-cultureel werk. Dus dat ze in de tuinen van anderen rondhingen was ook niet zo verwonderlijk. Maar het had wel gevolgen voor mijn tuin. Ik kon van mijn tulpen en andere bloeiers altijd maar heel kort genieten, als ze in bloei kwamen waren ze verdwenen. Ik heb zelfs plukkende volwassenen in de voortuin gezien die het kennelijk normaal vonden om uit de tuin van iemand anders bloemen te plukken. Ik ben jaren geleden daar al opgehouden groenten in mijn tuin te kweken, toch jammer als peultjes en ander lekkers in de maag van iemand anders verdwijnen. Overdag waren mijn dochters en ik niet thuis, dus we konden er niet goed op passen.
Nu komen er geen kinderen in mijn tuin en al helemaal geen volwassenen. Mijn huidige tuin is aanmerkelijk kleiner dan in de Vogelaarwijk, maar zo hier en daar is wel een gaatje voor groenten en kleinfruit. Ik heb aardbeien in drie potten op het terras. In de herfst gaan we ook rode-bessenstruiken planten. Een doornloze braam hebben we een jaar geleden al geplant. Die is goed aangeslagen. En er is nog de kersenboom, die vooralsnog het voordeel van de twijfel heeft gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.