Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 10 december 2009

Perentaart

10/12/2009
Ik kreeg het verzoek om het recept van perentaart te geven. Het recept is uit nood geboren. Jaren geleden wilde ik een keertje een appeltaart bakken, maar het bleek dat ik niet genoeg appels in huis had. Ik dacht: geen nood, dan doe ik er toch peren in? Die had ik namelijk in overvloed. Zo gedacht, zo gedaan en de perentaart werd een groot succes.
Nodig: 1 grote springvorm van + 26 cm
320 gram bloem
240 gram koude boter of margarine
een beetje boter om de vorm in te vetten
160 gram basterdsuiker
1 ei
maizena
1 kg handperen
een paar lepels kristalsuiker
50 gram abrikozenjam
Zeef de bloem en de basterdsuiker. Doe de bloem, de boter, de basterdsuiker en het ei in een beslagkom. Snijd met twee messen de boter in kleine stukjes en maak met koele handen een deegbal. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Schil de peren en haal de klokhuizen uit de peren en snijd de peren in plakjes. Vermeng de peren met de maizena en suiker naar behoefte. Rijpe peren hebben weinig suiker nodig. Gebruik ruim maizena, want peren zijn natter dan appels. Bij te weinig maizena wordt de taart te nat.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bedek de bodem en de randen van de vorm met een deeglaag. Je kunt er een open taart van maken, of je kunt kiezen voor een vlechtwerk op de taart. Bij perentaart kies ik meestal voor een open taart en leg alleen deeg op de bodem en voer de wanden met het deeg.
Bestrooi de bodem met maizena. Leg alle plakjes peer op de bodem en zet de taart in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 50 minuten de taart gaar.
Verwarm de abrikozenjam en meng er een eetlepel water door. Bestrijk de bovenlaag van de taart met de jam. De jam is niet noodzakelijk, maar de taart wordt er wel mooier van!
Laat de taart afkoelen en dan kan het smullen beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten