Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 5 juli 2010

Eigen risico

05/07/2010
Volgens het programma Tros Radar blijkt uit onderzoek dat het eigen risico in de gezondheidszorg niet helpt om de kosten te drukken. Dachten ze bij de overheid serieus dat het zou helpen om de kosten te drukken? Ik dacht dat het eigen risico bedoeld was om mensen die meer dan gemiddeld zorg nodig hebben geld uit de zakken te plukken. Ik zie in ziekenhuizen en bij apotheken nooit iemand die de zorg helemaal niet nodig heeft. Als ik voor mijn 3 chronische kwalen, of eigenlijk 4 als je mijn hardhorendheid meerekent, een bepaalde hoeveelheid medicijnen nodig heb en 5x per jaar naar voor controle het ziekenhuis moet, denken ze dan dat ik besluit maar eens een jaartje geen medicijnen te nemen en geen specialist meer te bezoeken om die 160 euro te besparen? Mijn medicijnen kosten ongeveer 1700 per jaar, dus een beetje minderen heeft geen zin. Zonder die medicijnen en zonder de zorg van het ziekenhuis zouden de problemen pas goed beginnen. Ik ben vanaf de start van mijn leven nooit erg gezond geweest, ik heb mijn geboorte nauwelijks overleefd, misschien hadden ze mij en anderen met een zwakke gezondheid gewoon niet moeten laten doorleven toen het even slecht met ze ging, dat had een heleboel zorg gescheeld. Maar in wat voor samenleving leven we dan?
Ik begrijp niets van de redenering om mensen een eigen bijdrage te laten betalen om ervoor te zorgen dat ze minder snel naar de apotheek en de specialist gaan. Zouden er echt mensen zijn die hartklachten hebben of die een nieuwe heup nodig hebben en die zeggen: ik ga maar niet zorg vragen, want dan kost dat mij 160 euro.
Als je met elkaar besluit dat je een goede gezondheidszorg wilt voor de hele bevolking van Nederland, dan hangt daar gewoon een prijskaartje aan. Of denk ik nu te simpel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten