Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 1 juli 2010

Trendwatch ;-)

01/07/2010
Vanochtend lukte het niet om een bericht te plaatsen. Nu werkt alles weer naar behoren, dus jullie hebben mijn bericht van vanochtend nog tegoed:
Er waait een nieuwe wind door weblogland. Een aantal consuminderaars gaat er toe over om een periode lang helemaal niets meer te kopen, behalve het meest noodzakelijke.
Deze dames gaan het experiment aan
Zondagskind
Diana
Buffertje
Sunshine
Manon
De laatstgenoemde gaat de volgende zaken een heel jaar lang niet meer kopen. Ik citeer:
Boeken
Kleding
Schoenen
Keukenspullen
Apparaten
Linnengoed
Meubels
Kleden
Vervoermiddelen
Hobbyartikelen
Planten
Tassen
En ze wil daar mee 10.000 euro in één jaar besparen. Heel interessant, ik ga de dames zeker volgen, maar het is niets voor mij. Ik kan daarmee ook niet zoveel besparen, ik koop al jaren weinig, meestal alleen het meest noodzakelijke. Ik ga alleen een periode lang geen nieuwe kleding kopen, maar dat is het dan ook.
Overigens, het meest noodzakelijke kan heel relatief zijn. Als je Senseo stuk is, ga je dan niet meer koffie zetten? Of is de Senseo noodzakelijk?
Het voornemen doet een beetje denken aan wat Judith Levine beschrijft in haar boek Not buying it. Voor diegenen die het Engels machtig zijn, klik op deze link.
Hoe dan ook, ik heb respect voor de Nederlands dames en ik ben heel benieuwd hoe het hen in de komende tijd zal vergaan! Want vooral als je gewend bent veel geld uit te geven, moet je wel even flink afkicken, anderzijds heb je waarschijnlijk ook genoeg spulletjes in huis om het een jaartje uit te zingen.
PS de link naar de weblog van Diana doet het niet meer. Diana, als je dit leest, kun de link je mailen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten