Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 15 augustus 2010

Schulden gen

Schulden Volgens onderzoekers in de VS zouden er genen bestaan waardoor je eerder schulden maakt. Als je 2 actieve MAOA genen hebt, dan heb je 15,9% meer kans om schulden te maken. Lang nog niet alles is onderzocht en er spelen waarschijnlijk nog veel meer factoren mee. Het is dus nog niet helemaal duidelijk in hoeverre de genen een rol spelen, maar er zijn concrete aanwijzingen dat genen wel degelijk een rol spelen.
Maar als je deze genen hebt, nou, daar ben je dan mooi klaar mee! Dat zou betekenen dat je in zo'n geval slachtoffer bent van je eigen genen. Hoezo eigen schuld dikke bult, je kunt er helemaal niets aan doen dat je schulden hebt en koopziek bent.
Wat een naar idee vind ik dat, want het betekent misschien ook dat je machteloos bent wat je eigen gedrag betreft. Als het echt zo is dat je genen bepalen of je wel of niet schulden hebt, dan zou je weinig sturing hebben over je gedrag, maar zou dat gedrag van binnenuit komen.
Wat ik wel weet, is dat mijn ene dochter veel gemakkelijker geld uitgeeft dan de andere. De ene kan heel zuinig, de andere heeft daar meer moeite mee. Misschien zit dat ook wel gewoon in de genen, naar mijn idee heb ik ze ongeveer dezelfde opvoeding gegeven, daar kan het niet aan liggen.
Denk jij dat jij een schulden-gen hebt, of meerdere?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten