Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 augustus 2010

Bezuinigen, hoe houd je het vol?

14/08/2010
Bij bezuinigen en zuinig leven is het belangrijk om een lange adem te hebben, korte tijd bezuinigen levert weinig op, tenzij je toevallig Bill Gates heet (en het bijbehorende inkomen hebt). Een (hypotheek)schuld wegwerken of een buffer opbouwen, of gewoonweg leven van weinig inkomen omdat er niet meer is, is een kwestie van volhouden. Hoe voorkom je dat zuinig leven aanvoelt als een soort straf?
- Maak van bezuinigen een sport. Lukt het om in vergelijking met afgelopen jaar nog meer energie te besparen? Dan heb je het uitstekend gedaan. Wees trots op je resultaten, het maakt niet uit of anderen nog zuiniger kunnen.
- Als ik weer eens voor bijna niets een leuke inkoop gedaan heb bij de kringloop, dan ben ik de koning te rijk. Een leuk en handig kastje, een mooie mok, een leuk sjaaltje, een geweldige lap stof, mooi bestek. Allemaal dingen bijna voor nop, waar jij nog jaren plezier van kunt hebben. Geniet van je aankopen.
- Gun jezelf leuke dingen. Wat een mens leuk vindt is voor iedereen verschillend: een uitstapje naar een museum, een dag naar het strand, een luie vakantie, een lekker etentje, een mooie plant, een fijn boek. Noem maar op. Belangrijk is om jezelf dingen te gunnen, je bent het waard om verwend te worden. Daarbij moet je bedenken dat je jezelf ook kunt verwennen.
- Stel je doelen niet te hoog. Het is heel teleurstellend en demotiverend om te merken dat je je gestelde doelen niet kunt halen. Het is een heerlijk gevoel om je doelen wél te halen en te zien dat je het kunt. Als je doelen echt te bescheiden zijn, kun je ze altijd nog naar boven bijstellen.
Na verloop van tijd zul je merken dat zuinig leven een gewoonte is geworden. Dan valt het jezelf niet eens meer op dat je zuinige keuzes maakt en geld bespaart, dan is dat helemaal normaal.
Dan is je houding anders, dan denk je: hoezo bezuinigen? Ik geniet toch van het leven en ik heb het toch hardstikke goed?
Als je op zo'n moment in je leven bent, verbaas je je over mensen die niet zuinig leven en kopen om het kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten