dinsdag 12 april 2011

Vele kleintjes maken één grote

12/04/2011
Het lijkt misschien een open deur, maar het is toch echt zo. Als je dagelijks bespaart op de kleine dingen, dan wordt dat in totaal een flink bedrag.
Waar kun je dagelijks op besparen?

gebruik afgepaste hoeveelheden
, zodat je niets hoeft weg te gooien – dat geldt voor warm water, voeding, koffie, thee, tandpasta, (af)wasmiddel, douche-gel etc. Experimenteer met kleinere hoeveelheden, wat is voor jou nog werkzaam/comfortabel.
doe het zelf, maak zelf je ontbijt klaar met eenvoudige ingrediënten, neem je boterhammen mee naar werk en school, kook zelf met basisingrediënten en koop geen kant en klaar. Organiseer zelf (kinder) verjaardagsfeestjes, bak zelf taarten.
repareer en maak het zelf, plak je fietsband, repareer een gaatje in kleding, kweek kruiden, groenten en fruit.
doe langer met je spullen, mobieltjes, meubels, etc hoeven niet zo vaak vervangen als de commercie je wil doen geloven. Onderhoud draagt bij aan duurzaamheid.
wees energiebewust, kies voor spaarlampen, zet de thermostaat wat graadjes lager, douche kort, doe geen halve wasjes, gebruik zo weinig mogelijk energieverslinders zoals waterbedden, droogtrommels, airco's en andere energieslurpers. Alles wat uit kan, opladers en wat niet al meer, uit doen en niet op standby laten staan.
hergebruik en koop 2e hands, er is een enorme markt in 2e handskleding, boeken en niet te vergeten auto's. Ook andere zaken zijn prima 2e hands te krijgen. Ruil met andere ouders kinderkleding.
loop en fiets waar dat kan, het scheelt benzine en sportschool.
Kan het minder? Misschien is dit een goed idee:
1x vakantie per jaar, niet naar verre werelddelen, maar gewoon in Europa
bescheiden feestjes,
bescheiden cadeaus,
je hebt geen 20 paar schoenen nodig,
niet een tv in iedere kamer, maar gewoon 1 in de huiskamer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.