Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 3 mei 2011

Gezinnen en jongeren met schulden

03/05/2011
Vorig week in het NOS nieuws: vergeleken met een jaar geleden zijn er weer meer mensen met schulden. Volgens mij was dat vorig jaar ook al het geval. Klik hier voor het NOS nieuws
Nu hebben ongeveer 80 000 huishoudens ivm schulden contact met de gemeentelijke kredietbank.
Hoe kan het toch gebeuren dat zo veel huishoudens en ook jongeren in de schulden raken?
Nederland is ondanks de financiële crisis nog steeds een rijk land. Het zou toch helemaal niet mogelijk moeten zijn dat er zoveel mensen in de financiële problemen komen?
Waar ligt het aan dat er schulden gemaakt worden? In de reclame en op tv, bijvoorbeeld in soapseries wordt het leven heel gemakkelijk voorgesteld, er is altijd geld, je kunt elke dag uit eten gaan en je kunt kopen wat je maar wilt: de nieuwste mobiel, die hippe kleding, auto's en vul maar in. Het lijkt net alsof dat volkomen normaal is om te doen. Je kunt heel gemakkelijk geld lenen om van alles aan te schaffen en sparen en budgetteren heeft een negatief imago: je bent een krent of een vrek. Ook is het zo, dat als je aangeeft dat je je bepaalde uitgaven niet kunt permitteren, dit gezien wordt als een zwak punt: wat suf, die heeft niet eens het geld om een nieuw, zo ontzettend cool ding of dienst (mobiel internet op je telefoon bijvoorbeeld) aan te schaffen. Lees ook hier.
Reken bijvoorbeeld maar eens voor wat het kost als je bij een postorderbedrijf iets koopt en maandelijks gaat aflossen! Als je iets contant koopt, betaal je bijvoorbeeld 1025 euro. Maar als je 6 jaar maandelijkse termijnen betaalt, kom je op 1568 euro uit. Het verschil is 543 euro. Tegen de tijd dat je klaar bent met betalen, is je duur betaalde apparaat weer aan vervanging toe en begin je weer van voren af aan. Sommige mensen kunnen een aantal maanden niet betalen, dan komen er nog incassokosten overheen. Voordat je het weet is het verschil met het contant betalen opgelopen tot het dubbele van de eigenlijke aankoopsom en het sneue is, dat je er niets meer voor krijgt.
Ik weet wel dat het niet alleen het te veel kopen en kopen met geleend geld is, dat zorgt dat mensen in de schulden komen. Ontslag, scheiding, extra ziektekosten en andere tegenslagen zorgen ook voor financixc3xable ellende. Maar ook hier kun je vooraf je maatregelen nemen. Achteraf is dat lastiger, maar als je standaard zorgt voor een flinke financiële buffer, geld op je spaarrekening dus, dan hoeft er niets aan de hand te zijn. Dan vang je tegenslagen gemakkelijk op. Ik ken nogal wat mensen die iedere maand elke euro van hun inkomen uitgeven en die om met "Loesje" te spreken regelmatig na hun loon nog een stukje maand overhouden. Dan is tegenslag inderdaad heel lastig op te vangen.
Ik denk dat het tijd wordt voor maatregelen op minstens 2 gebieden:
Lenen = het maken van schulden: het moet moeilijker worden om geld te lenen.
Op scholen moet méér aandacht komen voor het voorkómen van maken van schulden. Kinderen en jongeren moeten er van doordrongen worden dat alles dat je koopt geld kost, maar dat lenen nog veel meer geld kost.
Heb jij tips om te zorgen dat mensen zich minder gemakkelijk in de schulden steken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten