dinsdag 4 oktober 2011

Bezuinigen op energie, wat doe je met licht?

Ik vind zelf het branden van kaarsen ontspannend werken. Ik mag graag in een flakkerend kaarsje staren, of mediteren zo je wilt.
Zo nu en dan lees ik in weblogland bij iemand dat zij (of hij? meestal een zij) besloten heeft te bezuinigen op energie door minder lampen te laten branden en meer kaarsen aan te steken. Het is inderdaad zo dat je iets minder stroom verbruikt, maar bespaar je ook werkelijk? Kaarsen kosten al gauw 30 cent of meer per stuk en hebben zo'n 8 - 10 branduren. Voor 3 cent per uur heb je dus een brandende kaars die redelijk wat licht geeft. Als je een spaarlamp gebruikt, hoeveel licht heb je dan voor 3 cent per uur? Voor 1 kWh betaal je nog geen 0,25 cent(moet zijn euro - Teunie wees me er op, ze heeft helemaal gelijk!). Dus als je een lamp van 100 watt een uur laat branden, kost dit 2,5 cent. Mijn grootste spaarlampen zijn 20 watt (de lichtopbrengst is hetzelfde als van een gloeilamp van 100 watt), dat is een vijfde van 2,5 cent, dus een halve cent. Met een spaarlamp van 20 watt heb ik dus een enorme hoeveelheid licht voor weinig geld.
Je zult zeggen: en de milieueffecten dan? Als je een spaarlamp gebruikt, geeft dit chemisch afval. Dat is waar, maar de lampen gaan wel 8x langer mee dan een gewone gloeilamp.
Kaarsen geven bij verbranding relatief veel CO2 uitstoot. In veel kaarsen zit paraffine, een aardolieproduct. Soms wordt ook stearine gebruikt, hierin zitten dierlijke vetten (= slachtafval). Er zijn stearine kaarsen in de handel met 100% plantaardige vetten, maar daarbij wordt palmolievet gebruikt, dat gaat ten koste van het tropisch regenwoud, ook niet zo goed voor het milieu.
Als je kaarsen wilt branden, kies dan voor bijenwas. Dat is het milieuvriendelijkst, maar ook het duurst overigens.

Mijn conclusie: kaarsen branden kan heel gezellig zijn, maar je hoeft het niet te doen uit bezuinigingsoverwegingen. Kies dan voor een zuinige spaarlamp of LED lamp.

En natuurlijk:
- doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent,
- beperk de hoeveelheid licht in de ruimtes waar je wel bent. Is het werkelijk nodig om zeeën van licht om je heen te hebben? Misschien zijn twee goedgeplaatste spaarlampen ook wel voldoende.
- wees ook energiezuinig als je niet thuis bent, doe op je werk het licht, je computer en je beeldscherm uit!
- wees alert op sluipstroom door de elektriciteit uit te schakelen.
- koop energiezuinige apparaten
- heb je het energeslurpende apparaat werkelijk nodig? Daarbij denk ik aan airco's, enorme tropische aquaria, waterbedden, sauna's, wasdrogers en andere energievreters.

11 opmerkingen:

  1. wat grappig, ik wilde hier ook een blog over gaan schrijven... maar je bent me voor ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat wel een voordeel is van kaarsen: er komt ook warmte vanaf. Met lampen (en zeker met spaar-/ledlampen) heb je dat niet. Als wij ons setje waxinelichtjes aan hebben (stuk of 10 in een vorm), dan is het na een paar uur ook een paar graden warmer. Overigens zijn die wel weer heel goedkoop ingekocht: voor een cent per stuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ergens gebeurt het altijd dat ik overal kaarsen vandaan krijg. Ik ben meer van het besparen op energie door een lekkere trui aan te trekken en dus de verwarming langer uit te laten. Ik doe uit gewoonte al overal het licht uit waar ik niet ben (ookal ga je maar 2 minuten weg ofzo) Daarbij douche ik altijd overdag (lekker rustig) en doe daarbij het licht niet aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Zuinigaan, mooi jouw nieuwe webblog. Zeer rustgevend!
    Groetjes, NLS

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En maken kaarsen ook niet je plafond zwart? Geven ze geen roet of zo? Ik vind dit interessant om te lezen, want ik vind kaarslicht supergezellig, en zou het best als bezuinigingsmethode willen inzetten, maar begrijp nu dat dit geen zin heeft.

    Ik zit mijn kinderen achter de broek dat ze de lampen op hun slaapkamers moeten uitdoen: dat is hier echt voor verbetering vatbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kaarsen koop ik meestal op de rommelmarkt, tas vol voor een paar centen.. en het is gezellig in de wintermaanden.
    Voor het milleu inderdd wat minder en een druppel op de plaat als je wil bezuinigen op energie.
    Maar goed je moet toch ergens beginnen ;-)

    Hoop wel dat we de cv nog ff uit kunnen laten want dat is toch de grootste besparing in deze tijd

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Houd ook het gebruik van halogeenlampen in de gaten. Ze lijken zo zuinig, maar meestal zitten er in 1 armatuur meerdere lampjes (van 20-25 watt).

    Hier zijn we omgeschakeld naar een paar losse lampjes (met spaarlampen) in plaats van de hoofd-halogeenverlichting, waardoor we met nu met 30 watt de hele benedenetage verlichten (als we alle lampjes aan doen) in plaats van 100 (en dan nog een extra lamp aan moeten doen omdat sommige plekken in de woonkamer dan nog echt donker zijn).

    Kost natuurlijk wel weer de aanschaf van spaarlampen... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Volgens mij klopt de berekening niet. Een kwh kost namelijk geen 0,25 CENT maar 0,25 EURO. Dat is dus honderd keer zoveel!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Teunie: de berekening klopt wel. Alleen klopt de het stukje niet helemaal. Een kWh (= het verbruik van 1000 watt in 1 uur)kost inderdaad 0,25 euro. Maar dat betekent wel dat je een lamp van 100 watt een uur laat branden, je 2,5 eurocent kwijt bent aan stroomverbruik. Als je een 20 watt spaarlamp een uur laat branden, kost dit 0,5 eurocent. De berekening klopt dus, alleen heb ik een fout gemaakt in het weergeven van de prijs per kWh.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vergeet niet de aanschafkosten... Bijv een lamp van €10 die 2000 branduren meegaat kost dus 0,5 cent per branduur bovenop de stroomkosten. Dus misschien dat er toch wel wat voor kaarsen te zeggen is...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.