Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 28 oktober 2011

Een strenge winter?

Op mijn werk hebben ze het er over, op nu.nl gaat het er over. Wordt het een strenge winter? Een winter met wel 23 graden vorst ? De winter zou al vanaf begin december keihard toeslaan.
Een collega legt een grote wintervoorraad aan en vraagt zich af wat ze moet doen als de stroom uitvalt. Ook anderen gingen daar heel serieus op in.  Hoe moesten we naar het werk komen, in de kou en met veel sneeuw en ijs. Iemand opperde dat we misschien daar zelfs wel eens een nachtje moesten bivakkeren omdat we gewoon niet meer naar huis konden. Zonder bed, dekens en voeding wordt dat wel een Spartaans nachtje. Ik hoopte dat er in dat geval in de keuken nog iets te plunderen valt.
Als de stroom thuis uitvalt, houdt ook de vriezer er mee op. De voorraad van de vriezer kan dan wel buiten in de tuin in de sneeuw liggen. Even zorgen voor een stevige afdekking en het blijft in ieder geval bevroren. Misschien niet helemaal op de juiste temperatuur, maar in ieder geval bevroren.

Nu stond er gisteren een bericht op nu.nl dat volgens het KNMI zo'n winter helemaal niet te voorspellen valt. Het is onzin dus, dat voorspellen van een strenge of niet zo strenge winter. Misschien wordt het wel een echt Nederlands wintertje, gewoon met winterstormen, regen en verder helemaal niets.
Ik ga niet echt rekening houden met een heel strenge winter. Als het hard begint te vriezen, dan zien we dat dan wel, lijkt mij. Een voorraadje kan nooit kwaad.

Toen we hier in het noorden, in Friesland, Groningen en Drenthe in 1979 een sneeuwstorm hadden, waren de supermarkten binnen 1 dag volledig uitverkocht. Echt verbazend! Er waren geen rubberlaarzen meer te krijgen, bussen, auto's en treinen reden niet meer en je kon in de stad Groningen langlaufers over de Grote Markt zien schuiven. Maar ja, op sommige plekken lag de sneeuw 6 meter hoog, bewoners moesten bevrijd worden uit hun woning.
Het had wel wat, die sneeuwstorm. Het leger moest de wegen en de spoorlijnen vrij maken. In zo'n geval hoef ik ook helemaal niet naar mijn werk, want ik kan er niet eens komen!
Onderstaand nog wat leuke foto's uit de provincie Groningen uit 1979.

Foto Jan Bolt


16 opmerkingen:

 1. Wauw, ik ben onder de indruk van die foto! De berichten over zo'n strenge winter had ik nog niet gelezen, maar het lijkt mij dat dit inderdaad niet te voorspellen valt. Op dit moment is het juist weer zacht voor de tijd van het jaar. Er lijkt geen pijl op te trekken soms.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig: ik zit mijn comment te typen en mijn dochter komt binnenvallen: ze zeggen dat het een hele koude winter wordt! Slecht nieuws gaat blijkbaar snel!

  Mijn dochter heeft alvast aangekondigd dat zij 23 graden vorst niet naar school gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet ook niet goed wat ik van die berichten moet vinden, zo werd er eerst ook voorspeld dat augustus bloedheet zou worden, daar hebben we ook weinig van gemerkt.
  Kaarsen heb ik altijd wel in voorraad en als de stroom uitvalt kunnen we op het campinggasstel koken.
  Het scheelt wel dat ik niet meer werk dus stress met treinen die ondersneeuwen heb ik niet meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk wel dat ik langzaamaan vast een bepaalde voorraad ga inslaan, maar niet speciaal vanwege een enorme storm, maar meer zodat ik niet voor elke scheet die kou in hoef. En als er dan wel wat is, dan kunnen we lekker binnen blijven. Ik werk sowieso al thuis, dat wordt mijn eerste winter. Voor mijn vriend is het dan nog iets minder.

  Overigens geloof ik het wel als ik het zie; de voorspellingen zijn tegenwoordig toch niet zo heel accuraat meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Zuinigaan,
  Ik herinner me die winter ook nog heel goed. Compleet ingesneeuwd, vader die een tunnel uitgroef om het huis uit te komen. Sneeuwduinen tot de slaapkamers achter.
  De winkels waren inderdaad snel leeg, maar plattelanders hebben altijd een voorraad om een weeshuis te voeden, dus die paar dagen deerden ons niet. De boeren uit het naburige dorp kwamen met melkbussen op sleden hun melk verkopen. De melktanks van de zuivelcooperaties konden niet bij de boeren komen, maar de koeien leverden gewoon door natuurlijk ;-) Met deze echte boerenmelk hebben wij toen boter geschud in een wijde fles, hartstikke lekker en een kennismaking voor ons kinderen met hoe dit gemaakt wordt. De stroom viel gelukkig niet uit en het gas bleef werken. Wat ik me vooral herinner is de prettige spanning en de knusheid; geen kou of ongemak. Maar hopen dat dat deze winter dan ook zo mag zijn.
  Groet, Loonlijstmama

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo, wat een on-nederlands aandoende foto's zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie plaatjes, 'k herinner het me als was 't gisteren en idd bij ons in de buurt viel de stroom uit. Met melkvee op stal had m'n vader heule dagen werk om de koeien met de hand te melken.
  Gelukkig was de melktank een dag ervoor nog leeggehaald en hoefde hij niet alle melk weg te laten stromen.
  Zo erg hoeft niet weer maar de herinnering is leuk gekleurd (oh nee, vooral wit)
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. die sneeuwmuren herinner ik me nog, de mannen van ons dorp groeven aan de ene kant, het leger aan de andere kant, om ons uit te graven en de verbinding met de buitenwereld te herstellen en de lege supermarkt weer te bevoorraden.
  we konden die dagen gratis melk ophalen bij de boer, omdat de melkrijder ook niet reed:))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Na die winter kochten wij een aladin kacheltje. Voor het geval dat. Nog nooit gebruikt heb ik hem nog steeds in een kast staan. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het levert leuke plaatjes op, maar 6 meter hoeft me ook niet zo nodig ;-) we zullen zien he, wat komt dat komt ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eerlijk gezegd vind ik het wel leuk als ik even niet naar mijn werk kan komen... Al is dat natuurlijk heel onrealistisch, want dan kan ik ook geen eten kopen enzo....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow, wat een indrukwekkende foto's! In de winter van 1979 was ik vier en ik woonde in Brabant, veel herinner ik me niet meer van deze winter.

  Wel vond ik het vroeger altijd fijn om in de winter sneeuwpoppen te maken of sleetje te rijden.

  Wat voorraad betreft: momenteel heb ik voor een paar weken eten in huis. In principe hoef ik voorlopig niet meer naar de supermarkt, ik heb zelfs meel of zelf brood te bakken.

  Waar ik me wel zorgen over maak: ik reis drie dagen per week met de trein naar mijn werk. De meeste werkgevers zullen wel begrip hebben over de situatie als er door de weersomstandigheden geen of weinig treinen rijden. Maar in een van de afgelopen twee winters heb ik ook weleens van iemand gehoord, waarvan zijn baas zij: de extreme sneeuw, dat is jouw probleem. Je komt gewoon op tijd naar je werk! Gelukkig had die persoon nog familie die zo attent was om hem met de auto naar zijn werk te brengen...

  Hopelijk wordt deze winter niet zo extreem. In ieder geval ga ik het zo gezellig mogelijk maken thuis, en vanaf 21 december worden de dagen al weer langer...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sorry, waarvan zijn baas zij moet natuurlijk zijn baas zei zijn. En ik heb zelf meel om brood te bakken i.p.v. of brood te bakken.

  Ik had mijn reactie iets te snel gepost.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. nu wij hebben de twee diepvriezers vol een met vlees de andere met groente en zes zoorten snacs
  zo als een jaar geleden hebben we twee dagen zonder stroom gezeten ,,daar hadden wij geen last van we hebben een grote aggerader buiten staan dan hij lost voor ons alles op stroom voor tv ,koel kast diepvriezers licht wasmaschiene verwarming alles ,,iedermens moet zo iets aanschaven het is een keer vacantiegeld
  en zorgen genoeg bezine er bij te hebben,,boodschappen hebben voor een maand in huis aardapelen voor een maand of drie fruit alle maal blikken en potten daar begint ik in mei al mee iedere keer een exstra dan kost het ook niet zo veel met verjaardag vraag ik grote kaarsen lampenoolie dit is mijn raad voor iedereen groet mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die warme zomer die voorspeld werd moet nog steeds komen!!
  Wacht het maar gewoon af, als er iets is waar we geen invloed op hebben is het het weer wel.

  En dan met goede kou vriezen ook eens die rare overgebleven wespen/muggen ect kapot hebben we daar teminste volgende zomer minder last van ;-)

  Nee hoor maak me er niet echt druk om, tegen de tijd dat het echt zo koud word zien we wel weer verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb het in het A.D. gelezen van die zeer strenge winter. Het wordt door diverse buitenlandse weerstations voorspeld. Ik ga maar vast wat "hamsteren"!;)
  Ik kan me de strenge winter van 1963 nog goed herinneren, dat was pas een winter! Brrrr...
  We zullen zien, wat er van die voorspellingen uitkomt, voorlopig is het nog lekker zacht herfstweer!
  Wij werken allebei niet meer, dus hoeven we er niet uit om naar ons werk te gaan. Dat is dan weer een voordeel.
  Laten we het maar gewoon afwachten.
  groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen