zaterdag 29 oktober 2011

Van zomertijd naar wintertijd

De komende nacht gaan we weer van zomertijd naar wintertijd.
Al weer lang geleden werd de zomertijd ingevoerd. Het was in 1977 (nog weer eerder dan de sneeuwstorm waar ik gisteren over schreef) en het was een voor mij totaal onbekend fenomeen. De zomertijd is ingevoerd omdat het energie zou besparen. Het was 's avonds een uur langer licht en dat scheelde enorm bij het stroomverbruik 's avonds.
Later bleek deze besparing toch niet zo groot als gedacht, we zijn ook steeds meer spaarlampen, LED lampen en dergelijke gaan gebruiken.  En het is nu al jaren de vraag of we nog wel door moeten gaan met de zomertijd.
Persoonlijk vind ik de overgang van de wintertijd naar de zomertijd een hele moeilijke. Ik ben altijd wel een week van slag. Het lukt met niet zo goed mijn ritme te veranderen. Ik moet ineens een uur eerder opstaan en een uur eerder naar bed. Van mij mag het net als voor 1977 wel altijd wintertijd zijn.
Met de overgang van zomertijd naar wintertijd heb ik niet veel moeite, die is veel gemakkelijker en geleidelijker. Ik ga om dezelfde tijd als in de zomertijd slapen als in de weken daarvoor en ben om dezelfde tijd als in de zomertijd wakker. Dus heb ik 's ochtends ruim de tijd om me voor te bereiden op de nieuwe dag.
Wat denk jij, bespaart de zomertijd voor jou energie?

18 opmerkingen:

  1. van mij mag het zomertijd blijven.
    ik snap alleen het voordeel van wintertijd niet, afgezien van dat ene uurtje extra, vanavond:))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nee ik denk dat inderdaad met die energiebesparing wel meevalt.
    Ook ik heb erg moeite met de wisseling in het voorjaae, van mij mogen ze er mee stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Over moeite met overgang gesproken... met scouting heb ik ooit een weekendkamp gehad, net in dit weekend. Toch wel een tijd zitten evalueren, want veel te bespreken, en vervolgens waren de koters 5 uur klaarwakker en stuiterend. En dat terwijl wij als leiding er net 3 uur slaap op hadden zitten, want we dachten met ons stomme hoofd: oh, het wordt wintertijd, dus we hebben een uur langer nacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat het niet veel uitmaakt voor mijn energierekening. In de zomer is het soms tot half 11 nog hartstikke licht, dan lig ik toch al op bed ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk,dat ik niet veel bespaar met zomertijd.Want die laatste oktobermaand heb ik 's ochtends al een lamp aan. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb je gisteren de Rekenkamer gezien?
    De zomertijd is er niet gekomen vanwege lagere energiekosten, maar voor de recreatiesector.
    Er kwamen nog meer bijzondere wendingen voor in dit programma. Heb het helaas niet helemaal gezien.

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Anneke, als het altijd zomertijd zou zijn, dan is het in de winter op de kortste dagen al om 4 uur 's middags donker. Ik heb liever gewoon altijd wintertijd ;-)
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ Anneke,
    Met zomertijd is het later donker in de middag. Met de wintertijd is dit rond vijf uur. Met de zomertijd zou dit rond zes uur zijn.
    Het is dan wel langer donker in de ochtend.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Van mij mag die regeling ook acuut afgeschaft worden. heb er ook heel veel last van als ze me dat uur afpakken. Voor het besparen ofzo heeft het toch geen enkel nut meer. geef mij maar de normale tijd.Groetjes kreeftje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wintertijd is de orginele tijd.. van mij mag deze ook voortaan blijven.

    Ze kunnen om te besparen beter ledlampen in de lantarens stoppen en op de snelweg 1 om 1 die lichten aan dat scheeld meer dan dat uurtje zomertijd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat mij betreft mag het ook altijd wintertijd blijven.

    Ik ben een ochtendmens, en ik vind het fijner als het in de ochtend eerder licht is.

    En iedere keer die overgang is lastig. Voor de zekerheid altijd op teletekst controleren of ik de klok wel goed heb verzet.

    Vannacht gaat de klok een uur terug, lekker morgenochtend een uurtje langer uitslapen.

    Wel zal het weer wennen zijn, 's-avonds ineens een uur eerder donker.

    Groeten van Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Laat het maar lekker wintertijd (en dus de 'normale' tijd) blijven. Nu is het lekker een uurtje langer slapen of..... een hele lange zondagochtend. Van de overgang van winter naar zomertijd heb ik ook echt wel een week last, dus van mij mag het nu zo blijven!
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Laat het maar lekker zomertijd blijven.
    Ik ben 2 keer per jaar 3 werken van slag door dat stomme geschuif met die klok.

    En ja ik weet dat de wintertijd de "echte" tijd is.

    Aangezien tijd een door mensen bedacht fenomeen is en we al jaren met die tijd schuiven, kunnen we er net zo goed zomertijd van maken. Zien ik in de winter na het werk nog wat licht...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ga voor eeuwige wintertijd, oftewel, de échte tijd. Heb eens gelezen dat zelfs dat niet de échte tijd is, die blijkt nog een uurtje later te zijn. Zomers staan we dus 2 uur te vroeg op, klopt wel met mijn bioritme, rond negenen voelt voor mij als opstaantijd :-).
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat mij betreft mag die hele zomertijd afgeschaft worden. Het levert weinig tot niets op en de meeste mensen hebben veel moeite met het omschakelen.
    Kim

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb niet echt het idee dat het mij energie bespaart. Ik heb er ook niet veel last van, hoewel ik van winter naar zomer ook lastiger vind dan van zomer naar winter. Een uur extra is lekker, een uur te weinig geeft mij het gevoel dat ik de hele dag achter mezelf aan moet rennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De gewone tijd houden. Maar we zullen daar wel weinig over te zeggen hebben. Want de Nederlandse gewone tijd is al drie kwartier later. In de oorlog hebben de Duitsers onze tijd ook al aangepast. Als wij dus over zomertijd praten dan staan we volgens ons bio-ritme ongeveer 100 minuten te vroeg op.
    Ik heb het te doen met avondmensen, nu wordt de "pijn" voor hen wat verzacht.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Duidelijk geen rekening gehouden met de werkende mensen die de economie draaiende houden. Die zitten allemaal 's morgen om 06:30 in de auto. Nu is het weer donker en die zijn dus allemaal met lamplicht opgestaan. Snelwegen vol met mensen. En die moeten 's avonds toch op tijd naar bed. Het is alleen goede voor mensen die van 9 - 5 werken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.