Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 30 oktober 2011

Kapotte wasmachine

De wasmachine van oudste dochter en haar vriend was kapot. Bij het centrifugeren stroomde er water uit het apparaat. Gelukkig staat die wasmachine in de douche en stroomde dit water direct in het doucheputje, dus waterschade was er niet. De machine was weliswaar tweedehands, maar toch relatief nieuw, want afkomstig uit een inboedel van een bejaarde dame en vrijwel nieuw bij 2e hands aanschaf. Het was een goed merk, dus ik dacht: toch raar dat hij nu al stuk is. Mijn wasmachine is uit 1991 dus ik ben het anders gewend.
wasmachineklepje
Ik vermoedde dat het apparaat helemaal niet stuk was, maar dat ze het filter niet hadden schoongemaakt. Op mijn vraag wanneer ze voor het laatst het filter hadden gereinigd kreeg ik alleen verbaasde gezichten. Moet dat dan? Waar zit dat filter dan? Ooooh, toen was het duidelijk. Dochter en haar vriend hadden al weer 3,5 jaar een wasmachine zonder gebruiksaanwijzing, en ze wisten niet dat er een pluizenfilter op zat dat gereinigd moest worden. Jongste dochter en ik zijn meer technisch en praktisch, dus wij naar de badkamer en op zoek naar het filterklepje. En ja, na het verwijderen van een soort beschermkap kwamen we bij het klepje en daarachter bevond zich inderdaad een filter dat boordevol troep zat,  onder anderen een beugel van een BH. We hebben de filter gereinigd en nu doet de wasmachine het weer prima.

filter Miele wasmachine
De "kapotte" machine was voor mij een goede reminder. Mijn wasmachine staat op zolder, ongeveer recht boven mijn bed en op zolder zit geen doucheputje of zo, dus als het filter verstopt raakt en de wasmachine loopt over, dan heb ik veel waterschade en mag ik op de bank slapen. Gisteren heb ik maar weer eens even het filter gereinigd.

Jongste dochter beheert de apparatuur van de gang van haar studentenflat. Daar wonen 10 studenten die gezamenlijk een wasmachine en een stofzuiger hebben. Ze betalen daar maandelijks een bijdrage voor. Dochter zorgt voor reparatie, onderhoud en indien nodig aanschaf van nieuwe apparaten. Zij reinigt maandelijks het filter van de aanwezige wasmachine. Jongste was dus volledig op de hoogte van het feit dat het filter zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig heeft. Hier kun je gebruiksaanwijzingen van wasmachines downloaden, mocht je net als oudste dochter en haar vriend een apparaat zonder gebruiksaanwijzing bezitten.

Over een een stofzuiger gesproken, toen mijn moeder nog in haar eigen huis woonde, was op een gegeven moment de stofzuiger stuk. Ik moest maar een nieuwe aanschaffen en meenemen en de oude kon wel weg. Wat bleek toen ik de oude (een Miele uit 1981) aan een onderzoek onderwierp? Er zat een overvolle stofzuigerzak in, waardoor het apparaat automatisch uitgeschakeld werd. Dan doet hij het inderdaad niet. Deze stofzuiger is nu in gebruik bij oudste dochter en doet het nog steeds.

16 opmerkingen:

 1. Je herinnert mij ook aan het feit,dat ik weer eens naar het filter moet kijken. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt je wasmachine ook in een lekbak zetten. Als er iets misgaat met de machine, heb je in ieder geval geen waterschade. Sommige van die lekbakken kun je ook aansluiten op de afvoer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist dit ook niet... Hoe kun je ontdekken waar het filter ongeveer zit? Wij hebben een oude Miele wasmachine en omdat hij tweedehands was ook zonder gebruiksaanwijzing...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor je uitleg! Ik heb een klepje gevonden. Het zit erg vast, maar ik ga vriend even vragen om het los te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga ook maar eens op zoek naar een filter... Zal tijd worden na bijna twee jaar - volgens mij heb ik meer weg van je oudste dochter. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet ook van het filter, maar denk er bijna nooit aan om deze schoon te maken. Goede tip van je! gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Alynia en Lekker Leven Met Minder: bedankt voor jullie reacties. Oudste voelt zich vast heel wat beter nu ze weet dat er meer mensen zijn die niet wisten van een filter dat regelmatig schoongemaakt moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog nooit van een filter gehoord! Maar door jou artikel heb ik het boekje erbij gepakt en hem gevonden. Gelukkig zat er niet veel vuil in, maar hij is weer schoon. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank voor de reminder! En gelukkig dat de jeugd verder geen waterschade had.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Handige tip, Zuinigaan! Ik ga ook weer eens mijn filter schoonmaken. Je denkt er toch te weing aan, om dit te doen. En het is een fluitje van een cent. Bedankt!
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oei dat heb ik ook nog nooit gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt voor de tip, ik moet mijn filter ook weer eens schoonmaken.

  Mijn wasmachine heb ik al weer twaalf jaar. Ruim zeven jaar geleden had ik problemen met het watertoevoer. Ik ging naar een speciaalzaak, en ik werd geadviseerd om gewoon een nieuwe watertoevoerslang te kopen en dat dan het probleem gewoon verholpen zou zijn. Dat scheelde mij weer voorrijkosten en arbeidsloon. Ik heb dat slangetje gekocht en zelf vervangen. En mijn wasmachine doet het sindsdien weer zoals vanouds! (Klop maar af...) Ook was ik trots op mezelf dat ik het helemaal zelf gedaan had. Echt superlief dat ze zo eerlijk waren in de winkel, zij hadden voor hetzelfde gemak arbeidsloon en voorrijkosten aan mij kunnen verdienen.

  En ik hoop dat mijn wasmachine het voorlopig blijft doen!

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo.....,
  Ik zie nergens je naam staan maar ga je vanaf nu volgen. Interessant zijn je verhaaltjes en leuk om te lezen. Indien mogelijk zal ik ook regeren.
  Zelf heb ik ook een blog maar dan op kaarten maken gebied, daar haal ik veel voldoening uit en krijg vaak leuke reacties. Je bent uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

  Groetjes, Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Daar ben ik weer, zie geen mogelijkheid om je te volgen, kan ik iets aanklikken waardoor dit mogelijk wordt?!
  Of wil je geen nieuwe volgers erbij?

  ik hoor graag van je, Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb een poging gedaan, maar ik geloof dat ik nu maar gewoon het schoonmaken laat voor wat het is: het schoonmaken ging perfect, maar nu lekt mijn wasmachine :( Ik heb verder nergens aangezeten, behalve aan dat filter zelf, maar blijkbaar is er toch iets fout gegaan. Ben net bijna 2,5 uur bezig geweest met waterscheppen (ik merkte pas (te) laat dat de boel lekte). Morgen maar eens kijken of ik er nog wijs uit kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen