Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 24 oktober 2011

Lummelen

Gelezen op Genoeg.nl : vandaag, 24 oktober is het Take Back our Time Day (Pak onze tijd terug). Dat is een Amerikaans/Canadese protestactie tegen de wereldwijde ‘epidemie’ van overwerk en sociale verplichtingen, waardoor we altijd in tijdsnood zijn en nooit eens fijn kunnen lummelen.
Ik vind het heerlijk om wat te rond te kunnen lummelen, in het weekend neem ik daar meestal ruimschoots de tijd voor. Ik doe soms helemaal niets, dan kijk ik naar mijn tuin en kijk hoe de zon op de geraniums en op andere planten schijnt.Dan zie ik hoe de blaadjes van de bomen bewegen in de wind. Heel rustgevend!
Tegenwoordig mediteer ik ook, niet dagelijks, maar wel regelmatig. Dat is ook een manier om helemaal tot je eigen essentie te komen, te voelen hoe je ademt en te aarden.
Wat vind jij van een Take Back our Time Day?
Een fijne dag en Pak je tijd terug voor zover je die tenminste uit je handen had laten glippen!

10 opmerkingen:

 1. Weet je wat ik een groot voordeel van gepensioneerd zijn vind? Dat ik af en toe kan lummelen oftewel niets doen. Heerlijk!Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind dit wel een luxe-probleem, ik heb niet zoveel vrienden, en familie woont ver weg, ik zou willen dat ik wat meer sociale verplichtingen zou hebben.

  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het heerlijk om soms wat te lummelen of rommelen, vooral in het weekend. Op zaterdag heb ik wel de verplichting van de timmerman nog, op zondag kan ik alles even helemaal los laten. Overigens is de hoofdmoot bij mij wel werk, hoewel het van mij echt niet elke dag hoeft, zou ik het ook niet erg vinden om eens wat vaker iets leuks met vriendinnen te doen, maar die heb ik hier helaas niet echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In het weekend genoeg gelummeld. En ik mediteer ook regelmatig. Maar zo'n dag op maandag, m'n drukste dag van de hele week? Vandaag is mijn tijd voor m'n 'bewoners' in twee zorgcentra. Ik word er voor betaald maar het blijft mijn tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tijd is eigenlijk niet met goud te betalen. Wat je ermee doet (of juist niet) is een vrijheid die ook onbetaalbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ontzettend blij met mijn sociale contacten. Maar die voelen dan ook helemaal niet als verplichting. Lummelen is voor mij ook: met die vriend afspreken voor 'een drankje', en zeven uur en vele drankjes later eens bedenken dat ik ook nog naar huis moet. Dat ik zo de tijd mag nemen voor mijn vrienden, daar ben ik erg dankbaar voor.
  Maar ook ik pak bewust wel eens de tijd om het bos in te lopen en mijn hoofd leeg te maken. Gewoon omdat ik daarna weer beter kan studeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het ook fijn om zo nu en dan een dagje te rommelen in huis. Of lekker op mijn gemak nieuwe recepten uitproberen, of een boek lezen of een film kijken. Of op een zonnige vrije middag lekker even gaan uitwaaien aan het strand en mijn hoofd helemaal leegmaken.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is het niet ook welk stickertje je erop plakt? (op hetgeen je doet bedoel ik dan). Hadden onze voorouders echt zoveel meer tijd dan wij? Volgens mij is het andersom.

  Het tempo maakt wel uit denk ik: ben je aan het jakkeren of doe je de dingen met aandacht.

  Maar ook:

  Moet je van jezelf naar iedere verjaardag van familie en plak je daar tegelijkertijd het stickertje "verplichting" op of neem je bewust de tijd voor diegenen die je dierbaar zijn.

  Zo rijd ik sinds een poosje elke week 1 1/2 uur heen (en dus ook weer terug) om op te passen. Handig? Neuh. Kostenbesparend? Ook niet. Zinvol? Ja! Daar heb ik die 3 uur rijden graag voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zorg er altijd wel voor dat ik minstens 1 dag per week kan lummelen. Meestal is dat de woensdag, mijn vaste vrije dag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik denk dat velen van ons de luxe hebben om te kunnen "lummelen", maar voor sommigen( de starters) gaat het leven als het snelste stuk van een achtbaan.
  dan is het prettig als ze even wat extra tijd krijgen.
  zo ga ik iedere avond even naar het huis van mijn jongste kind om het eten te bereiden.
  dat geeft ook ruimte:))

  BeantwoordenVerwijderen