Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 20 november 2011

Boodschappen in de afgelopen week

In week 46 heb ik veel geld uitgegeven aan boodschappen, ondanks dat ik groente cadeau kreeg. Toen ik die groente kreeg, had ik al tamelijk veel groenten gekocht. Dus mijn voorraad is nu aanzienlijk. Omdat ik groenten gratis kreeg, heb ik veel uitgegeven aan vis. Ik had zo'n zin in zalm, dat ik mijzelf lekker getrakteerd heb op gerookte zalm. Ik had nog wraps over van een aantal dagen geleden. Deze heb ik gecombineerd met zalm. Ik heb er heerlijk van gesmuld. Misschien had ik het niet gedaan als ik geen groenten gratis had gekregen.


Week 46   14-21 november 2011
WAT      *=aanbieding    @=afgeprijsd     WAAR PRIJS
mandarijnen, 4 kg * AH 3,98
peren, 890 gr AH 0,88
granaatappel* 400 gr AH 0,99
bananen, 5 stuks, ruim 1 kg AH 0,99
kaas, jong belegen AH 4,49
cervelaatworst AH 2,07
knäckebröd AH 0,39
dieethalvarine AH 0,65
abrikozenjam AH 1,42
brood, 3 x heel volkoren AH 2,00
sperziebonen, blik AH 0,58
ijsbergsla* AH 0,59
rode uien, 750 gr. AH 0,69
uien, 2 kg AH 0,89
winterwortelen, 1 kg AH 0,79
knoflook, 3 bollen AH 0,99
tonijn 3 blikjes* AH 2,58
gerookte zalm AH 3,39
sardines, 3x blikjes AH 1,14
spekreepjes AH 0,79
mayonaise AH 0,68
crème fraîche AH 0,39
speculaas AH 0,79
TOTAAL week 46 32,15


Granaatappel, bron: wikipediaDe afgelopen week heb ik vooral veel geld besteed aan:
vis: €7,11
fruit: €6,84
groenten: €4,53
De blikjes vis liggen in de voorraad, de peren, 2 kg mandarijnen, de granaatappel en de bananen liggen nog in de voorraad. Ook de groenten heb ik bijna allemaal nog, alleen van de ijsbergsla en de knoflook heb ik een beetje gebruikt. Bij de ijsbergsla pel ik altijd de bladeren af, die gebruik ik. Uien, wortelen, knoflook en ijsbergsla zijn heel goed te bewaren. Ik had ze al gekocht voordat ik de gratis overgebleven groenten van mijn collega kreeg.
De granaatappel kocht ik omdat ik hem zo prachtig vond.6 opmerkingen:

 1. Wat respecteer ik je zuinigheid toch! vind het knap dat je dit al jaren zo volhoud! En volgens mij kost het je niet eens zo heel veel moeite!

  Groet Gerdien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes hoor!! Ik sluit me ook helemaal bij gerdien aan, vind het echt heel knap en bewonderenswaardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je blijft inspireren. Niks mis mee hoor, maar wist je dat de vitaminen vertrekken wanneer je groente langer laat liggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vitamines teruglopen geldt ook voor fruit. Uit testen is gebleken dat er in verwerkte produkten veel meer vitamines zitten dan in vers, heeft met de snelheid van het verwerken te maken.
  Overigens vindt ik wel dat je te streng voor jezelf bent. Je bent een ijverige spaarder en dan mag je best eens uit de band springen zeker als het om iets als zalm gaat. Je leeft maar een keer hoor.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heb je ook een recept van die zalm met wraps?


  mooi boodschappenlijstje knap hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Opnieuw en Nikki:
  Ik zie geen uien, pompoen, kolen, preien meer op het land staan, dus van vers-geoogst is volgens mij geen sprake.
  Die vitamines blijven volgens mij in bewaargroenten wel een poosje binnenboord, zeker in de koelkast (=kk). Ze zijn niet voorgesneden of zo. Ik heb nu voornamelijk bewaargroenten liggen: winterwortelen (kk), uien, witte kool (kk), pompoen, zuurkool (kk), preien (kk). Verder heb ik nog wat andijvie (kk), ijsbergsla (kk), paprika en tomaten. Van die laatsten kan ik mij voorstellen dat het vitaminegehalte wat achteruit gaat.
  De mandarijnen en de uien bewaar ik in een donkere kast bij 15 graden. Appels bewaar ik in de lade van de koelkast.

  BeantwoordenVerwijderen