Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 27 november 2011

Geld staat klaar!

In de komende dagen ga ik 7000 euro van mijn hypotheek aflossen. Het zou eerst 5000 zijn, maar op het laatste moment heb ik, toen ik de brief naar de bank maakte, bedacht dat 7000 ook wel kon. Volgens de bevestigingsbrief zou het geld op of omstreeks 27 november van mijn rekening gehaald worden. Volgens mij had ik 29 november in mijn verzoek gezet, maar het maakt ook niet uit. Morgen of overmorgen is mijn hypotheekschuld weer met 7000 euro geslonken.

Danny vroeg hoe groot mijn hypotheekschuld dan nog is: nog maar €63.000,-. In de afgelopen 2 jaar heb ik €19.000,- afgelost.

Overigens heb ik dit jaar ook nog eens €14.000,- geïnvesteerd in mijn huis door op de bovenverdieping nieuwe kunststof kozijnen en gevelbeplating te laten aanbrengen. Boven is mijn huis nu net zo goed geïsoleerd als beneden. Boven waren de kozijnen heel slecht en had ik enkel glas. Nu is alles "uitgerust" met super isolerend glas. Al met al heb ik dus in twee jaar €33.000,- vrijgemaakt voor mijn huis. Daarvan was 10.000 afkomstig van mijn moeder en de rest heb ik zelf gespaard, in voorgaande jaren en in de afgelopen 2 jaren.

20 opmerkingen:

 1. wauw wat een bedrag! goed gedaan zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig! Mijn doel: sparen voor de studie van mijn 3 kids, zodat ze straks niet met een studieschuld beginnen. Jouw blog (ook al heb je een ander doel)is een geweldige inspiratiebron voor mij!!! Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend goed zeg, gefeliciteerd! Dit zijn mooie bedragen om af te lossen. Heb je nog veel te gaan? Dit is weer een mooie inspiratie voor mij, kijken of het me lukt om dit jaar nog een aflossing te doen. Ik zit voor dit jaar op €6080 qua echte aflossingen op het aflossingsvrije deel, maar vrees dat ik mijn doel van bijna €10.000 niet ga halen. Nu moet ik wel zeggen; ik heb pas in oktober voor het eerst afgelost en had voor die tijd meer mijn pijlen gericht op de spaarhypotheek. Inmiddels ben ik daar een beetje vanaf gestapt, mede omdat de rente van de aflossingsvrije delen straks bekeken moet worden en dan wil ik eigenlijk al een zo groot mogelijk verschil hebben gemaakt. De rente die ik nu maandelijks bespaar, gaat zonder uitzondering en linea recta naar de spaarrekening voor de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat moet dat een fijn gevoel geven. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heb je de 5000 van je moeder gebeurd dat had je onderlaats over ,,ja dan kan het gemakelijk of niet ????

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is dan je resterende hypotheekschuld?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ooooo, jaloers! Ik wil ook zo graag aflossen, maar durf nog niet omdat ik eerst mijn buffer voor onverhoopte arbeidsongeschiktheid nog aan het opbouwen ben. Maar ooit gaat het mij ook lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super hoor! Ik ben blij voor je! Wij werken nu eerst toe aan een buffer (die geslonken is de afgelopen periode) en dan gaan we ook aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw! Je bent echt snel aan het aflossen zeg!
  19.000 in 2 jaar is bijna 10.000 euro per jaar. Dan zou je dus in 6-7 jaar alles af moeten kunnen lossen... (of ben ik nu te optimistisch? ;-))))

  Even doortrekken naar hier... Als het ons zou lukken om 10.000 per jaar af te lossen, dan zouden we in 19 jaar schuldenvrij zijn...

  Hm.... Op zich interessant, alleen vraag ik me af of we dat zouden kunnen halen.

  Zijn al je aflossingen gefinancierd vanuit bezuinigingen? (even nieuwsgierig).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Zuinigaan,

  Echt goed gedaan! Proficiat!

  En een eigen woning is een goede investering, stukje bij beetje wordt de woning echt een eigendom, terwijl het geld met huren van een woning in een bodemloze put verdwijnt.

  Heel veel succes met verder aflossen!

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed van je en wat een prettig gevoel zal je dat opleveren.
  Geniet ervan!

  Ondertussen geniet ik van je blog...eergisteren gevonden en al grotendeels doorgelezen.Ik vond je blog door je vermelding van je gasverbruik, omdat ik me afvroeg hoeveel gas men gebruikt.

  Erg inzichtelijk om je boodschappenlijstjes te zien, en je gasverbruik. Houd je ook je watergebruik en elektragebruik bij?
  Zelf doe ik dat op EnergieManagerOnline, erg fijne site daarvoor.

  Fijne dag nog, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een lekker laag hypotheek bedrag heb je dan nog.
  Wat zal het een fantastisch gevoel geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Petje af hoor.
  Fijn dat het idd bleek te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi zuinigaan,
  Geweldig dat je het zo goed doet en ook dat je het geld van je moeder in je huis stopt. Je kan er na je pensioen alleen maar profijt van hebben! Houdt maar in je hoofd: Beter geen schuld, dan schuld en een hypotheek is ook schuld!

  Je hebt nu dus nog zo'n 63.000 euro aan hypotheek over? Wat is je rentevastperiode? Je brutomaandlasten voor je hypotheek zullen nu zo tussen de EUR 250,- en EUR 300,- liggen? Daar kan je tegenwoordig niet meer voor huren en dan krijg je ook nog eens een klein beetje terug van de belasting. Echt top!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je hebt vorig jaar ook veel geld besteed.
  Maar wat een goed huis heb je er voor terug gekregen. Geïsoleerd, en dat mag ook wel in het noordelijke deel van NL.
  Goed afgelost, je had toen al minder dan ik nu.

  Ik hoop dat je als je klaar bent met aflossen en werken mag genieten van al je inspanningen.

  BeantwoordenVerwijderen