Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 26 november 2011

Dure tanden en kiezen

Er zat een witte vulling in een van mijn bovenste voortanden, die was er voor een deel uit gevallen. Rondlopen met een deels niet gevulde tand geeft kans op tandbederf en het hoekje dat er af miste was ook niet fraai. Ik heb in de afgelopen week een bezoek gebracht aan de tandarts. Die tandarts heeft goed werk geleverd. De tand is weer als nieuw en het gaatje is weer dicht.
Schade: ruim 110 euro.
Er bleven boven in mijn gebit voortdurend voedingsresten tussen mijn kiezen zitten. Ik was bang dat er een gaatje ontstaan was en dat er hoognodig iets moest gebeuren.  Maar wat blijkt? Die kiezen zijn prima, geen gaatjes. Alleen .... de achterste kies wandelt naar achteren, waardoor de ruimte tussen die kies en de kies ernaast zo groot wordt, dat flossen en tandenstoken niet meer helpt om voedingsresten er tussen te verwijderen. Bij de meeste mensen wandelen kiezen naar voren, maar bij mij niet, bij mij gaan ze naar achteren. Een beetje vreemd. De tandarts gaat in januari de ruimte opvullen door de oude vullingen te verwijderen en nieuwe te leggen die wat boller zijn, waardoor er minder etensresten tussen blijven zitten en ik effectiever kan flossen. De kosten hiervan? Ook al gauw 100 à 200 euro vermoed ik. Er moeten twee vullingen uit kiezen worden geboord en opnieuw gelegd.

12 opmerkingen:

 1. Dat is niet mals! Maar lukt het ook niet met zo'n borsteltje? Een rager heet dat geloof ik... Die hebben ze in allerlei diktes... Nu ben ik natuurlijk geen tandarts, maar het kan ook dat ie geld wil verdienen aan je... ik zou het gewoon ff proberen met die ragers :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pfff, das niet weinig. Misschien is het nog rendabel voor je om je zorgverzekering aan te passen zodat je wat terug krijgt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem aan dat je hier nog wel een spaarpotje voor hebt aangelegd. Dat doen we hier ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Probeer de afspraak nog dit jaar te plannen. Volgend jaar stijgen de tandartskosten met 14 procent, las ik pas in de krant.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet niet of je een tandartsverzekering hebt? Maar soms is er aan het eind van het jaar voordeel te behalen door je behandeling te spreiden. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben ook onder behandeling maar laat het dit jaar nog wel ff doen, mijn aanvullende tandarts potje van de zorg is nog niet leeg, daar profiteer ik dan nog maar even van.. je weet nooit wat er volgend jaar weer gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oef! Tandartskosten kunnen altijd flink oplopen.
  Niet leuk qua kosten en niet leuk qua behandelingen!

  Even nieuwsgierig: heb je geen tandartsverzekering?

  Hier geen tandartsverzekering trouwens. Na enig rekenen en denken kwam ik tot de conclusie dat ik bij het gewone onderhoud / af en toe een gaatje goedkoper uit ben om het zelf te betalen en met veel kosten (kronen ed) moet ik uiteindelijk toch nog een flink deel zelf betalen. (want max uitkering is 450 euro en dan 75% van de totale kosten )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt je tandarts om een prijsopgave vragen, dan weet je precies waar je aan toe bent. Kun je er evt. bij het kiezen van de verzekering rekening mee houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo'n borsteltje is idd wat groter, misschien helpt dat. Wel flinke kosten, maar een halfgaar gebit is ook niets...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En gewoon 2x per dag spoelen? het lijkt mij dat het niet zo'n probleem hoeft te zijn dat er te veel ruimte tussen de tanden zit, tenminste geen probleem met een waarde van 100-200 euro. ik zou daar nog maar wat meerindo over aanvragen want die tandarts die doet het graag hoor! Het is voor hem/haar weer werkgelegendheid!
  Trouwens eensch met nans: ik vind een tandarts verzekering in heel veel gevallen zo'n oplichting. De kosten die je betaald wegen bij de meeste mensen niet op tegen de kosten die ze terug krijgen. Zeker als je van te voren nog niet weet of je veel moet laten doen zou ik het risico gewoon nemen (mensen die een zeeeeeeer slecht gebit hebben en die tegen een tandartsrijk jaar aankijken daar gelaten).
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Implantaten zijn inderdaad aan de wat duurdere kant.
  Achteraf gezien is het wel de beste oplossing omdat ik nu zelf ook heb en er geen last meer van heb.
  Het scheelt een hoop irritatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het wordt alleen maar erger want de meeste tanden met een vulling gaan ook nog eens verkleuren. Gelukkig is hier wel wat goedkoper wat aan te doen. Ik las in dit artikel wat over dit onderwerp. Ik hoop dat het je helpt en veel succes verder!!

  BeantwoordenVerwijderen