zaterdag 5 november 2011

Mijn favoriete recepten

Ik heb voor mijn gezin een aantal favoriete recepten. Natuurlijk lekker en goedkoop. Oudste houdt niet van soep, jongste niet van (veel) ui, maar voor de rest vinden ze mijn favorieten allebei heerlijk. Het zijn misschien nog wel meer hun favorieten als dat ze van mij zijn.

Zuurkool (voor 3 personen)
500 gr zuurkool naturel
een blik ananasstukjes, uitgelekt
600 gram aardappelen, geschild in grote stukken
200 gram kaas in dobbelsteentjes
scheutje melk

laat de zuurkool uitlekken en spoel desgewenst af. Doe samen met de aardappels en een bodempje water in een pan en kook tot de stamppot gaar is (ik gebruik een snelkookpan, dan is alles in 15 minuten gaar). Giet kookwater af, stamp de stamppot en voeg ananasstukjes en kaas toe en meng alles goed door elkaar. Voeg desgewenst een scheutje melk toe.

Macaroni (voor 3 personen)
Benodigdheden:
macaroni, 100 gram per persoon
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 flinke ui
1 bakje champignons of 1 courgette of een winterwortel
1/2 pond gehakt
1 blikje gepelde tomaten
wat knoflook
ketchup/chilisaus.
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing.
Rul het gehakt fijn en voeg de Italiaanse kruiden toe.
Fruit daarna de gesneden groente, voeg op het laatst de in stukjes gesneden gepelde tomaten en knoflook toe.
Vermeng de gehakt/groenten/tomatensaus tenslotte met de afgegoten macaroni.
Dit is erg lekker met wat ketchup erover heen (als je van iets pittiger houdt kun je wat chilisaus nemen).

Pannenkoeken (voor 3 personen)
nodig: 150 gram volkorenmeel
100 gram havermout
250 gram wit meel
1 liter melk
3 eieren
margarine of zonnebloemolie om in te bakken
Maak een beslag van de ingrediënten behalve de olie. Laat in een koekenpan de olie of margarine goed smelten en begin met pannenkoeken bakken. Meestal gebruik ik 2 koekenpannen tegelijk, dan gaat het wat sneller.
Geef vooraf aan de pannenkoeken een gezonde salade.

Spinazieschotel met maïs (voor 3 personen)
nodig:
500 gram spinazie à la crème (diepvries)
300 gram rundergehakt
gehaktkruiden
aardappelpuree voor 3 personen
een blikje maïs
geraspte kaas
Bak het gehakt rul en gaar en voeg de kruiden toe.
Maak een aardappelpuree. Ik maak die altijd zelf met verse aardappels, een klontje boter en een scheutje melk. Bereid de spinazie volgens de verpakking. Schep het gehakt in de ovenschaal en verdeel over de bodem. Schep de helft van de puree in de ovenschaal en verspreid over het gehakt,    schep de helft van de spinazie in de ovenschaal en maak er een laagje van. Leg daar weer een laagje aardappelpuree bovenop en dan de rest van de spinazie. Verdeel de uitgelekte maïs over de spinazie en strooi daarop een laagje geraspte kaas.
Plaats 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

We hebben nog meer favoriete recepten, daarover kun je lezen in een volgend blog.

2 opmerkingen:

  1. Ooit heb ik een paar jaar kookles gegeven. Het moest allemaal heel zuinig."budget-koken"zo verkocht ik het aan de leerlingen. Ik kreeg ze zelfs aan de koolsalade. Maar nam van mezelf een pot mayonaise mee. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb altijd een blik ravioli in huis. Gewoon van AH van het merk Grand d Itallia.
    Heerlijk spul en een waanzinnige uitkomst in drukke of onverwachte tijden. Geen troep-toevoegingen erin..ook wel zo fijn.
    Kosten nog geen 2 euro.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.