Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 1 november 2011

WTCG

Ik heb een brief ontvangen dat ik geld krijg vanwege de WTCG. Dat is de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. De wet wordt uitgevoerd door het CAK. Vòòr 2009 kon ik belastingaftrek krijgen vanwege het feit dat ik 3 chronische ziektes heb, vanaf 2009 kan dat niet meer en krijg ik geld uit de WTCG. Vorig jaar kreeg ik 300 euro, dat kreeg ik over 2009. Dit jaar, over 2010, wordt het 306 euro. Er zit dus 2% inflatiecorrectie bij. Door alle bezuinigingen was ik bang dat ik geen geld meer zou krijgen, dat de hele WTCG afgeschaft zou worden, maar dat is op dit moment dus (nog?) niet zo.
Wanneer kom je in aanmerking voor een vergoeding?
Daarvoor kun je het beste op de site van de rijksoverheid kijken.
In deze gevallen kom je in aanmerking (ik citeer de site):
 1. U gebruikte geneesmiddelen voor een bepaalde chronische aandoening in een minimale dagelijkse doses. Het medicijn moet wel voorkomen op de Wtcg-lijst met geneesmiddelencodes.
 2. U bent behandeld in het ziekenhuis voor een bepaalde chronische aandoening. De aandoening moet wel voorkomen op Wtcg-lijst met behandelcodes (DBC’s). Het maakt niet uit of het ging om een poliklinische behandeling, dagbehandeling of opname.
 3. U kreeg een vergoeding voor een hulpmiddel dat voorkomt op de lijst van hulpmiddelen. Niet alle hulpmiddelen tellen mee; pruiken, anticonceptiemiddelen, verbandmiddelen en diabeteshulpmiddelen vallen er buiten. Let op: als u aan deze voorwaarde voldoet moet u daarnaast ook voldoen aan voorwaarde 1 of 2.
 4. U was in 2010 18 jaar of ouder en kreeg in 2010 fysiotherapie of oefentherapie die de zorgverzekeraar heeft vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen behandelingen voor chronische aandoeningen tellen mee die staan op de lijst van aandoeningen.
  Of u was in 2010 jonger dan 18 jaar en kreeg in 2010 én in 2009 minstens 9 behandelingen oefentherapie die de zorgverzekeraar heeft vergoed vanuit de basisverzekering.
 5. U bent behandeld in of door een erkend revalidatiecentrum dat voorkomt op de lijst met erkende revalidatiecentra. Revalidatie in algemene ziekenhuizen telt niet mee voor de Wtcg tegemoetkoming.
 6. U had een geldige indicatie van het CIZ of Bureau Jeugdzorg. De indicatie is voor:
  * langdurige zorg, verpleging of begeleiding thuis vanuit de AWBZ, of voor
  * langdurig verblijf in een AWBZ-instelling.
  Het moet gaan om minimaal 26 weken zorg per kalenderjaar, minimaal 1 uur per week.
 7. U had een geldige indicatie van de gemeente voor hulp bij het huishouden vanuit de Wmo voor minimaal 26 weken per kalenderjaar, minimaal 1 uur per week. Het maakt niet uit of u de zorg in natura kreeg of in de vorm van een persoonsgebonden budget.
 8. U had op 31 december 2010 een geldige Wmo-indicatie van de gemeente voor gebruik van een rolstoel. Het maakt niet uit of u de rolstoel van de gemeente heeft gekregen of deze zelf heeft aangeschaft met een persoonsgebonden budget (pgb).
Op de site staat ook een test die je kunt doen om te zien of ook jij aan de voorwaarden voldoet.
Ik voldoe aan voorwaarde 1 en 2. Mijn moeder voldoet ook aan die voorwaarden en daarnaast nog aan voorwaarden 4, 6 en 8. Eind december kunnen we als kerst gratificatie dus een bedrag van de overheid tegemoetzien. Vorig jaar ontving ik het geld op 17 december, mooi op tijd voor kerst.

8 opmerkingen:

 1. Fijn zeg! Ik heb geen chronische ziekten, maar begrijp altijd wel dat je daar - naast last - behoorlijk wat kosten van kunt hebben. Dan is het fijn als je daar in ieder geval een tegemoetkoming voor kunt krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij wordt de WTCG ook aangepakt, alleen pas met ingang vanaf 2012. Dit houdt in dat we ook volgend jaar nog een tegemoetkoming krijgen over het jaar 2011.

  De tegemoetkoming die we nu in de bus hebben gehad is er één voor over het jaar 2010.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hier ook ontvangen voor onze dochter, toch fijn een extraatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo was er ook voor WAO-ers een vergoeding van het UWV voor verminderde aftrekposten. Wij zijn nu 65 geworden,de kosten blijven hetzelfde en de vergoeding is er niet meer. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tot mijn stomme verbazing ontving ik ook zo`n brief, nooit geweten dat het bestaat. Maar een leuk extraatje voor mijn heen en weer gereis naar Zeist En dan kreeg ik ook nog een mantelzorg extraatje, voor de opvang van de kinderen van mijn zieke dochter. Het kan niet op, maar ik ben er wel blij mee.
  groet Gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De WTCG gaat inkomensafhankelijk worden en zoals ik het nu kan inschatten, ga ik buiten de boot vallen. De kosten blijven, maar geen tegemoetkoming meer en geen belastingaftrek. Ik word daar een beetje dwars van, moet ik eerlijk bekennen: net of je er om vraagt om een chronische ziekte te krijgen......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn voor je, je kunt het goed gebruiken!
  Ik krijg het helaas niet omdat mijn (toch echt wel) chronische aandoening niet op de lijst voorkomt, hoewel ik veel kosten maak aan (ook weer niet vergoede) medicijnen en de behandeling

  BeantwoordenVerwijderen