Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 18 december 2011

Afsluiting gas en licht

In het nieuws: steeds meer mensen kunnen hun gas en licht rekening niet meer betalen en worden afgesloten.  Dan heb je zeker in de winter een probleem, want het is vaak pas om 9 uur licht en om 4 uur is het al weer donker. Natuurlijk is het ook nog eens KOUD! Andere energiebronnen zijn relatief duurder dan stroom en gas, dus dat lost niets op. Lees hier en hier.
Het lijkt me heel naar voor gezinnen om afgesloten te worden. Het betekent dat er veel schulden zijn en dat een oplossing van die schulden niet goed geregeld is.
Je kunt niet eten koken, je kunt niet wassen, je kunt niet warm douchen, je koelkast en je vriezer doen het niet. Als het vriest en je centrale verwarming bevriest, ben je financieel aansprakelijk voor de schade. Diep triest allemaal. Nou schijnt het zo te zijn, dat als je schuldsanering accepteert, je niet afgesloten kunt worden. Dus, heb je schulden, steek niet je kop in het zand, maar zet zo gauw mogelijk een traject naar een oplossing van je schuldenproblematiek in gang.

15 opmerkingen:

 1. Er is ook regelgeving dat je niet mag worden afgesloten als het een aantal dagen niet warmer wordt dan 0 graden…

  Maar inderdaad, mensen moeten niet de kop in het zand steken. Dat is namelijk toch wel heel vaak het probleem. Ik werk in de energie-branche en ik zie heel vaak dat mensen tig brieven gestuurd krijgen over dit onderwerp, maar dan vervolgens niks met die brieven doen. Aan de ene kant snap ik het wel, maar aan de andere kant vind ik dat mensen wel hun verantwoordelijkheid moeten nemen… En dan niet pas boos opbellen als de schuld enorm is opgelopen en ze afgesloten worden. Want daar gaat vaak een traject van een half jaar aan vooraf waarin mensen zó vaak de kans krijgen om een regeling te treffen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik werk in de schuldsaneringen en zie het zo vaak om mij heen gebeuren dat mensen de energie niet betalen en in de slachtofferrol gaan zitten, maar wel andere uitstapjes ondernemen. Als je in de schuldsaneringsregeling terecht komt moet je inderdaad weer worden aangesloten.

  Het is een harde beslissing om iemand af te sluiten, maar ik vind wie zijn kont brand moet maar op de blaren zitten. Het is natuurlijk niet op de een op andere dag dat je wordt afgesloten. Jij en ik betalen namelijk voor de mensen die niet betalen. Net zoals je zorgpremie.

  Ik werd door een deurwaarder gebeld met de vraag of de mensen verhaal bieden om de schuld alsnog in te lopen. Een jaar geen premie betaald, maar als ze geen verhaal boden dan zouden ze geen verdere maatregelen nemen en het er bij laten zitten. Pardon??? Moet ik een keertje doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me verschrikkelijk om afgesloten te zijn ik ben dan ook een koukleum. Net als de reactie van Daantje maken wij op het werk mee (Sociale Dienst) dat mensen vaak pas in aktie komen als ze binnen enkele dagen afgesloten worden. Dan moet iedereen gaan rennen om nog iets te proberen te forceren. Vaak is het dan al te laat en niet iedereen kan in de schuldsanering (bijvoorbeeld als er sprake is van recente bijstandsfraude). Ook zie je dat vaak men na een tijdje weer in herhaling vervalt en men weer afgesloten dreigt te worden. Heel sneu allemaal voor kinderen die er bij betrokken zijn. Vaak gaan mensen klooien met een houtkacheltje en dat is dan weer brandgevaarlijk. Moeilijk allemaal.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er wordt hier niet bij vermeld dat niet iedereen in aanmerking komt voor schuldhulpverlening, de schuldeisers moeten hier ook nog mee akkoord gaan...Ik denk dat er een hele groep mensen vallen onder de stille armoede, mensen die misschien geen schulden hebben maar het niet meer lukt om de eindjes aan elkaar te knopen...gezinnen met een inkomen net boven bijstandsniveau, bijstandmoeders, mensen met alleen aow...in en in triest.
  Wij consuminderen uit overtuiging/noodzaak zodat we onze hypotheek versneld kunnen aflossen, sparen voor de studie van de kinderen, het opbouwen van een buffer, vanuit ideologisch oogpunt bijv. zero waste...wij hebben een keuze...zij niet!
  Ik vind dat mensen die afgesloten worden van energie langdurige begeleiding moeten krijgen op allerlei gebieden zodat afsluiting in toekomst vootkomen kan worden. Zorgt ook weer voor werkgelegenheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Elke winter komen deze berichten weer naar voren. Ik heb vaak het idee dit deze mensen ook niet bewust met hun energie omgaan.

  Eigenlijk zou er bij in de bijstand zittenede gezinnen en personen een max. per dag aan gas, water en licht moeten zitten. Men kan zoveel op afstand regelen, waarom dit dan niet? Hupsakee, elke dag 7 kuub gas bv voor een gezin met kinderen ( in de periode). 7 kuub verbruikt?:kraan dicht!!!!. Zo voorkom je dat er mega rekeningen ontstaan.
  ( Die 7 kuub, is maar een voorbeeld. Ik weet niet of dit nog veel is of toch heel krab in koude tijden, wij verbruiken na genoeg geen gas omdat we hout stoken).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat laatste ben ik met je eens er moet iets komen waardoor mensen weer op weg worden geholpen en voldoend begeleiding krijgen, maar dan nog een stukje eigen verantwoordelijkheid heb je ook nodig. Een paar weken geleden stond er een stukje in de T.elegraaf van een vrouw die haar schuld van geloof 33.000,00 had ingelopen en ze graag mensen wilde helpen die in hetzelfde schuitje zitten, maar daar nu nog niet de financiele middelen voor had. Aan alle kanten werd deze vrouw geholpen en voor zo iemand kan ik alleen maar respect hebben. Schouders er onder en we gaan ervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik werk ook bij een gemeente op shv gebied en merk dat mensen vaak pas in actie komen als ze bericht krijgen dat ze worden afgesloten. Dat is uiteraard voor een groot deel hun eigen schuld maar soms zijn mensen gewoon niet in staat om op tijd hulp te zoeken.
  Maar hoe je het wendt of keert, afgesloten worden is niet fijn. Als je dan naar een andere energiemaatschappij moet overstappen, dient er een borg te worden betaald ( niet in alle gevallen) maar al met al is het beter om te voorkomen dat dit gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit vind ik altijd hele trieste berichten. Hierboven wordt een soort rantsoen genoemd, dat lijkt me helemaal geen gek idee. Dat je je daar bv vrijwillig voor op kunt geven (misschien leuk voor consuminderaars) of dat je als je achterstanden hebt automatisch op dat rantsoen gezet wordt. Het lastige is dat er aan de ene kant mensen zitten die willens en wetens schulden maken en b.v. idd een uitstapje maken in plaats van de energierekening betalen, terwijl er aan de andere kant écht arme mensen zitten die bijvoorbeeld ook in een oud en tochtig huis wonen. Dan kun je roepen wat je wilt, maar als je het dan een klein beetje comfortabel wilt houden, al is het maar 16 graden, dan staat dat ding gewoon de halve dag te loeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat dacht je van het risico van brand? Met kaarsen,misschien een oliekacheltje of campinggasje.Heel erg voor die mensen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik hoop echt dat er inderdaad een regel bestaat van als het een paar dagen vriest, er geen gas afgesloten wordt. Zelf moet ik er niet aan denken, bevroren radiatoren en daar dan financieel voor opdraaien, terwijl je het geld niet hebt.
  Of je hebt net wat aanbiedingen ingeslagen en ingevroren. Stroom wordt afgesloten, en intussen gaat er eventjes een X bedrag aan boodschappen verloren.
  Wel reageren mensen vaak pas als het water tot aan hun lippen komt. Pas als ze van de nutsvoorzieningen dreigen te worden afgesloten, of er dreigt huisuitzetting, dan pas ondernemen ze actie.
  Maar goed, ik wil niet oordelen over die mensen. Ik kan me voorstellen dat ze zo lang mogelijk proberen te doen alsof er niets aan de hand is.
  Zelf heb ik het ook niet breed, maar de eerste prioriteit bij mij is de huur, ziektekostenverzekering en de energierekening...
  Maar het lijkt mij afschuwelijk om zo klem te zitten dat je je maandelijkse basis niet kunt betalen...

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In het verleden bestond er toch ook zoiets van een
  gas- of elektriciteitsmeter waar geld in gegegooid
  kon worden. Die kunnen met deze crisis wel weer van stal gehaald worden. Ik denk, dat het ook goed is voor mensen, die geen overzicht kunnen houden over hun financiën
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In het verleden bestond er toch ook zoiets van een
  gas- of elektriciteitsmeter waar geld in gegegooid
  kon worden. Die kunnen met deze crisis wel weer van stal gehaald worden. Ik denk, dat het ook goed is voor mensen, die geen overzicht kunnen houden over hun financiën
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat lijkt me dat verschrikkelijk als je dat moet overkomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wij hebben vorig jaar dit probleem gehad. wij konden gelukkig met spoed overstappen naar een andere leverancier. heel erg om mee te maken. vooral met kinderen in huis.

  BeantwoordenVerwijderen