vrijdag 16 december 2011

December = geldmaand

Er zit deze maand heel veel extra geld aan te komen:
- ik heb medische nota's gedeclareerd (+ 140 euro)
- ik krijg geld vanuit de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (306 euro)
- extra salaris, ik krijg een 13e maand en ik ontvang een vergoeding voor reiskosten woon/werkverkeer (in totaal + 1440 euro)
Alles bij elkaar 1886 euro extra deze maand op mijn rekening! Daar gaat een groot gedeelte van naar mijn spaarrekening. Het is alvast weer een aanzet tot aflossing van de hypotheek in het volgende jaar.

Ik geef in deze maand zeker extra geld uit, maar niet zo veel. Gisteren heb ik een hele kilo lekkere walnoten en een grote kerststol gekocht. Zo nu en dan wat lekkers kan bruin nu wel trekken! Dochters en ik houden van yoghurt met honing en walnoten. Beide dochters zijn de hele kerstvakantie in Groningen, ook jongste, dus dat komt wel op, lijkt mij!

Vandaag staat er weer een goedkope, maar lekkere vegetarische maaltijd met kikkererwten (van de toko €2,89 per kg), polenta en zelf ingevroren sperziebonen (aanbieding: 80 cent per kg) op het menu. Ik kruid de polenta met eigen verse rozemarijn uit een pot mijn terras. Van de kikkererwten maak ik falafel met het volgende recept:

FALAFEL
2 tot 4 personen

250 gram gedroogde kikkererwten
(de gedroogde erwten 1 nacht weken en in ruim water in ongeveer 1 tot 1 ½ uur gaar en zacht koken)
2 middelgrote uien fijn gehakt
1 of 2 teentjes knoflook
3 tl gemalen koriander
1/2 tl komijnpoeder
3 el tahinpasta (sesampasta)
wat peterselie, fijngehakt
2 volkoren boterhammen
zout, peper en chilipoeder
paneermeel

Pureer de kikkererwten met de volkoren boterhammen; gebruik zo nodig een beetje van het kookvocht van de erwten, maar probeer de puree zo dik mogelijk te houden.
Pers de knoflook erboven uit en roer de uien, peterselie, zout, peper, tahin, koriander, komijnpoeder en chilipoeder erdoor.
Prak alles goed door elkaar en laat het 1 uur rusten.
Proef het mengsel en voeg naar smaak zo nodig nog wat zout en peper toe.

Maak er platte koekjes van, rol door de paneermeel en bak in een laagje olie bruin.
Als het mengsel heel dik en stijf is, kunnen de platte koekjes ongepaneerd worden gebakken.
laat uitlekken op keukenrol om overtollig vet kwijt te raken.
Voor het maken van de balletjes heb je een frituurpan nodig en die heb ik niet, dus ik plet mijn falafel tot koekjes.

Voor deze maaltijd hoef ik niets in huis te halen, het komt allemaal uit de voorraad.
Een fijne dag!

10 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept, ik heb al een keer zoiets gemaakt, maar ik ga deze ook proberen. En fijn dat het zo'n goede maand is, zo'n 13e maand lijkt mij ook wel wat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb eerder een recept als dit gelezen,maar dacht altijd,dat ik frituren moest. In de koekenpan ga ik het ook eens proberen. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik krijg deze maand extra geld :) eindejaarsuitkering en ook de tegemoetkoming WTCG...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit recept ga ik dit weekend maken en kijken of het in de smaak valt. Gelukkig heb ik de meeste ingrediënten in huis. Wat ik niet heb vervang ik. Ik heb geen tahinpasta, maar wel sesamzaad. Dat meng ik er door of gebruik het om de balletjes doorheen te rollen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk zeg, zo´n blogje. Fijn dat er iemand schrijft dat December geld opbrengt i.p.v. kost. Hier ook een 13de maand. Nog wel, over 2 jaar zit manlief zonder baan. Dus de spaarrekening wordt zoveel mogelijk aangevuld. Fijn weekend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben ook zo'n fijn financieel vooruitzicht! De 13e maand, gaat op een aparte spaarrekening voor als we weer een nieuwe auto aan moeten schaffen...Spaarloon laten we uitkeren...kinderbijslag...allebei op de spaarrekening voor de studie van de kinderen!
    Ik wil dit jaar echt meer gaan besparen en ga nu alle overbodige abonnementen, verzekeringen etc. opzeggen, waaronder de postcodeloterij...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook hier 13e maand en het uitbetalen van overuren van manlief. Bij ons ook een mooi begin voor extra aflossing volgend jaar. In Januari gaat er 8 duizend naar de bank voor de hypotheek. Een leuke en verstandige sport, om ieder jaar weer extra af te lossen. Tot nu toe (incl. Jan.)toch al 47 betaald (gedeeltelijk door een erfenis)Wij doen het met 1 loon, maar komen van een minimum en we leven nog steeds zo zuinig als toen en sparen dus meer, nu er wat meer verdient word. We wonen gekocht, maar redelijk goedkoop. Verder sober leven en dan het feestje van de berekening wat er dit jaar weer naar de bank gebracht kan worden..
    groet Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedankt voor het recept. Ik heb de kikkererwten meteen in het water gezet. Ik had een tijdje geleden bij Lidl een zak kikkererwten gekocht, maar ik had er nog steeds niets mee gedaan. De rest van de ingedriënten haal ik ook uit mijn voorraad. Een voordelig weekend zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Zuinigaan,

    Bedankt voor het recept, dit lijkt me erg lekker. Ik heb voor dit recept praktisch alles in huis, alleen heb ik kikkererwten in blik en ik heb geen sesampasta in huis. Ik heb ook geen friteuse, dus als ik het recept zou maken maak ik het ook in de koekenpan.

    Het recept van gisteren van de wortelsoep lijkt me ook lekker.

    Dit weekend wil ik het recept gaan maken van zuurkool hawaï, wat hier een tijdje geleden op de site stond.

    Bedankt voor het plaatsen van al die lekkere recepten.

    Een prettig weekend.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lekker zo'n dertiende maand! Lekker sparen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.