maandag 12 december 2011

Lasagne

Gisteren schreef ik over lasagne. Ik gebruik al jaren hetzelfde recept. Dat recept staat niet op papier, maar zit min of meer in mijn hoofd.

Nodig voor 4 personen:
1 pak lasagne-bladen
1 blik gepelde tomaten
3 blikjes tomatenpuree
4 ons rundergehakt
2 glazen witte wijn
2 bouillon blokjes (kip of bospaddenstoelen vind ik heel lekker)
3 tenen knoflook
een ruime hoeveelheid Italiaanse kruiden
(olijf)olie
2 grote uien
2 grote rode of gele paprika’s of 1 courgette of 1 winterwortel in kleine stukjes
125 gram margarine (soms als ik geen margarine in huis heb, gebruik ik gewoon olie)
4 eetlepels bloem
0,5 liter melk
4 ons jong belegen kaas in plakjes of geraspt

Bereiding
Snij de uien, paprika’s en knoflook heel fijn (gebruik anders keukenmachine). Roerbak deze groenten in de wok in ruim (olijf)olie zo’n 10 minuten totdat ze glazig zijn. Haal de groenten uit de wok en doe deze alvast in een grote hoge pan. Rul het gehakt goed gaar in de wok. Voeg nu het gehakt samen met de Italiaanse kruiden, de fijngesneden tomaten, de tomatenpuree en de 2 verkruimelde bouillonblokjes bij de groenten. Even goed roeren! Het is nu een tomatenmassa. Dit moet nog een kwartier koken totdat de groente goed gaar is. De saus zo nu en dan goed doorroeren.

Voor de bechamelsaus. Smelt in de kleine pan heel zachtjes de margarine, voeg de bloem erbij en ga heel hard roeren totdat alle bloem opgenomen is door de boter. Op dit moment voeg je een grote scheut melk toe en ga je nog harder roeren. Voeg nu de rest van de melk toe en blijven roeren totdat het een smeuïge massa is.

Als de tomatensaus voldoende is ingekookt, verwarm je de oven voor op 200 graden. De lasagneschaal invetten en een kleine schep tomatensaus op de bodem aanbrengen. Daarna een laag lasagnebladen, een dikkere laag tomatensaus en weer bladen. Nu een laag bechamelsaus en weer een laag bladen enz. Ik voeg ook altijd 1 of meer lagen kaas toe. Eindig altijd met een laag bechamelsaus. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en na ruim een half uur even in de oven kijken. Is de bovenkant bruin en pruttelt het lekker, dan is de lasagne klaar!!

Ik heb een hele grote lasagneschaal, als ik voor meer mensen lasagne kook, dan pas ik de hoeveelheden aan.

PS Oeps foutje, die witte wijn stond in mijn oorspronkelijke recept, maar die wijn gebruik ik nooit. Als je wilt, kun je de wijn toevoegen aan de bechamelsaus. Gebruik dan wat meer bloem, anders wordt de bechamelsaus te dun.

11 opmerkingen:

  1. Ik ben gek op lasagna en dit recept ziet er erg lekker uit. Ik mis alleen de glazen wijn in de bereiding.
    Groetjes Nikki

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die heeft ze tussendoor opgedronken. Nee grapje. Recept ziet er heerlijk uit en ga ik even opslaan in mijn favorieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die glazen wijn gebruik ik niet. Dit is een recept dat ik mijn kinderen voorzette vanaf dat ze 4 waren. Dan doe je geen alcohol in je eten. Het recept is lekker genoeg zonder alcohol en we drinken er water bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat je ook met jonge kinderen de glazen wijn gewoon kan toevoegen (zit meestal ook in bolognese saus). Als de saus (met de wijn) een kwartiertje doorgekookt heeft dan is alle alcohol verdampt. Ik vroeg het alleen omdat het in de ingredientenlijst stond.
    Groetjes Nikki

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit ziet er lekker uit! Fijn dat de wijn er niet in hoeft, want ik houd zelf totaal niet van alcohol in mijn eten. (of ergens anders, ben gewoon geen fan)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. lekker en zonder kant-en-klaar-pakje! Dit recept ga ik zeker eens proberen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lijkt me lekker. Economisch of zuinig is het niet. Je moet de oven voorverwarmen en dan nog een half uur in de oven. Tegenwoordig is dit vaak een elektrische oven. Dezelfde ingrediënten kunnen ook gebruikt worden voor een pasta met een snelkokende pasta van slechts 7 minuten op het gas. Daarnaast kun je de goedkope groente van dat moment gebruiken. Paprika's zijn bv vaak duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klopt helemaal Marcel, maar dan eet je geen lasagna toch?
    Zo voor een verjaardag mag dat best een keer, en dat is de keuze die Zuinigaan maakte.
    Zuinig leven is niet Spartaans leven, niet voor iedereen. Hoever iemand gaat met zuinig doen is ieders eigen keus en verantwoording.Voor de één is dat met soms wel lasagna, een ander maakt er altijd een snelkookpastamaaltijd van. Prima toch?

    Ik heb even gekeken wat de prijs van energie is...0,21 met weekend/nachttarief. Mijn oven verbruikt 2 kWh per uur, dus voor nog geen twee kwartjes heb ik dan een feestelijke lasagna.

    Groet, Creanda

    BeantwoordenVerwijderen
  9. klinkt lekker, ga ik zeker een keer proberen. Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt voor het recept, ik ga het zeker eens uitproberen.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.