Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 14 december 2011

Nieuwe bijstandswet

Gisteren is de nieuwe bijstandswet aangenomen in de 1e kamer. Ik vind het heel triest voor gezinnen met een bijstandsuitkering of voor families die in de bijstand terecht komen.

Werkende kinderen moeten binnenkort financieel voor hun ouders met een bijstandsuitkering gaan zorgen, weg toekomst kinderen, weg zelfstandigheid ouder(s). Wat te denken van de veranderende verhoudingen binnen een gezin bijvoorbeeld, de kinderen betalen, de ouders moeten dus hun kinderen gehoorzamen. Het is tenslotte het inkomen van het werkende kind! Werkloze kinderen kunnen geen eigen (bijstands)inkomen aanvragen, er is immers al een minimum gezinsinkomen.


Staatssecretaris De Krom gaat ervan uit dat de wet ongeveer 20.000 huishoudens in de bijstand raakt en het aantal uitkeringen met 10.000 daalt. Gemeenten denken dat kinderen uit huis gaan om de uitkering van hun ouders niet in gevaar te brengen met hun (bij)baan. Ook zal er een groter beroep gedaan worden op vangnetten, zoals bijzondere bijstand en schuldhulp.

Neem bijvoorbeeld een gezin waar beide ouders een minimum (bijstands)uitkering hebben en het inwonende volwassen kind vraagt een bijstandsuitkering aan. Dan krijg je geen uitkering, omdat er 1 minimumloon is. Dat inkomen moet nu gedeeld worden door 3 mensen. Dat is ruim 417,95 euro per persoon. Daar moet dan nog de zorgverzekering inclusief eigen risico van af, dan houd je nog ongeveer 280 euro per persoon over en daar moet je dan van leven: eten, drinken, huur, gas, stroom, kleding en andere kosten. Het lijkt mij reëel dat er, om met Loesje te spreken, nadat de uitkering op is nog een flink stuk maand overblijft. Het komt er op neer dat het gezin gestraft wordt voor het feit dat er een volwassen kind bij hen inwoont. Het aanwezige spaargeld is snel op en dan moeten er schulden gemaakt worden om te overleven.
Wat doe je dan? Je gaat uit huis en vraagt zelfstandig bijstand aan. Daarbij maak je hoge kosten, want zie maar eens een eigen huurhuis in te richten of een kamer te huren en die in te richten.
Je kunt als ex-inwonend kind ook gaan zwerven, bij het Leger den Heils aankloppen of onder de brug gaan slapen.

Wat gebeurt er hierdoor? De armoede zal zeker sterk toenemen. Lees ook hier op de site van de vereniging van Nederlandse gemeenten.

28 opmerkingen:

 1. Wat dacht je van de toenemende spanningen binnen het gezin met volwassen kinderen,al of niet werkend? Dat wordt misschien meer medische en psychologische hulp. Ik vermoed,dat de bezuinigingen door deze maatregel uiteindelijk klein zullen zijn.Maar het verdriet en de armoede groot. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, dat wordt waarschijnlijk niet meer psychologische hulp of gesprekken bij het RIAGG, want die eerste krijg je hooguit 5 keer vergoedt en de voor die tweede moet je per sessie een eigen bijdrage betalen...en daar is geen geld voor...ik vrees dat het aantal zwervenden groter wordt, net als het aantal suïcides.

  Zooooo triest.
  Ik schaam mij voor zo'n maatschappij, en zo'n regering.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je een minimuminkomen hebt en je kinderen zijn nog geen 18 jaar, dan heb je nog kinderbijslag. Die vervalt na hun 18e jaar. Met deze wet moeten gezinnen met werkloze meerderjarige kinderen uit bedelen of zo?
  Heel zot!
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas dit staat mij dus te wachten als alleenstaande moeder met 4 kds. De oudste is 21. Zelf het geld dat m'n zoon van 16 gaat verdienen in sept als hij BBL gaat doen wordt er bij geteld.
  Ik weet het niet meer hoe het verder moet.
  Bezuinig op alles verder terug hoe? Heeft iemand nog tips aub

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waar gaat dit heen, het is echt van de zotte!! Degene die in de bijstand zitten, zitten daar vaak al een langere tijd, reserves zijn al op. En idd al die spanningen. Dit is vaak de groep die niet aanklopt voor psychologische hulp, maar hoe en waar gaat men zich dan uiten? Ik houd mijn hart vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja en het leuke is ook dat mijn dochter van bijna 24 al ruim 4 jaar ingeschreven staat voor een huurwoning en ze heeft al een keer op de 20e plaats gestaan , dus het kan nog jaren duren voor ze een woning heeft, want kinderen die nog thuis wonen krijgen ze minder snel een woning , ze hebben immers nog een een huis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bovenop deze bezuinigingen komen nog een de kortingen op de huur en zorgtoeslag en het verhoogde eigen risico. Mensen met een minimuminkomen gaan dan misschien niet meer naar de dokter en slikken dan ook geen medicijnen meer.
  Het lijkt er op dat deze regering er op uit is om de "onderklasse" te elimineren. Het aantal zelfmoorden in Griekenland is drastisch toegenomen, ik vrees dat het hier ook zo zal gaan.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben echt compleet voor het inperken van uitkeringen enzovoorts, maar dit is volgens mij een heel slecht idee. Het heeft veel praktische nadelen, zoals hierboven al genoemd. En het is gewoon niet netjes. Kinderen in dit soort gezinnen hebben het vaak al zwaar. Een bijbaantje wordt meestal al gebruikt om bij te springen of meer zelf te betalen en een volledige baan betekent vaak ook kostgeld betalen. Hoe moet zo'n kind uiteindelijk op zichzelf kunnen staan, als het ook ineens de verantwoording voor het gezin moet dragen? Of hoe moet zo'n kind überhaupt zelfs nadenken over een eigen gezin.

  Ik vind het echt schandalig dat dit kan. Ik heb liever dat ze eens kijken naar mensen die een uitkering krijgen en vervolgens de halve week zwart werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De bijstand is een tijdelijk financieel vangnet voor het hele huishouden.Het stapelen van uitkeringen en inkomsten binnen een huishouden lijkt me niet de bedoeling. Verder zo snel mogelijk aan het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor alle lezers die vinden dat die luie bijstandtrekkers terecht gekort worden wil ik er ook even op wijzen dat mensen met een Wia-uitkering en toeslag net zo hard gekort worden.
  Een Wia-uitkering krijg je niet zomaar. Voor deze groep is het vrijwel onmogelijk om hun (volgens het UWV)verdiencapaciteit te benutten omdat ze daar eenvoudigweg niet toe in staat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De arbeidsdeskundige van het UWV baseert de verdiencapaciteit op minimaal 3 functies die iemand zou moeten kunnen vervullen volgens de belastbaarheid, zoals deze is vastgesteld door de verzekeringsarts. Deze 3 functies dienen zelfs in het hele land voor te komen. Ik begrijp dan ook niet dat Unknown stelt dat het vrijwel onmogelijk is deze verdiencapaciteit te benutten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het echt schandalig dat dit in ons land gaat gebeuren!
  Soms is er echt geen andere mogelijkheid dan (tijdelijk) in te bijstand "te zitten"
  Waarom moeten de kinderen dan "gestraft" worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En anoniem gelooft echt dat die belastbaarheid eerlijk wordt vastgesteld? Gelooft anoniem ook echt dat de arbeidsmarkt zit te wachten op een gammele 55plusser? Is anoniem wel op de hoogte van de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. http://www.hrpraktijk.nl/nieuws/nieuws/55-plussers-kansloos-op-arbeidsmarkt.556294.lynkx

  En dan wordt er hier nog gesproken over gezonde 55plussers...niet over diegenen die af en toe een goede dag hebben maar helaas niet weten wanneer. Get Real!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een hoop slachtoffergedrag op deze site. Te gammel en ziek om te werken, hebben ze eens onverwachts een goede dag dan zit niemand op ze te wachten en dan willen ze thuis ook nog verschillende uitkeringen en salarissen op elkaar stapelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 1 zeer bescheiden arbeidsongeschiktheidsuitkering tante Ellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben het wel een beetje met je eens, @zuinigaan. Aan de andere kant is de bijstand het sociale vangnet voor degenen die op geen enkele andere manier aan inkomen kunnen komen. Zolang er werkende kinderen zijn die een inkomen hebben, is er in een gezin een inkomen aanwezig. Het mag dan zielig zijn voor het individu, vanuit gezinsperspectief is het niet onrechtvaardig.
  Maar goed, ik zou wel andere toeslagen weten die bij mij eerder op de nominatie zouden staan om te vervallen, zoals de kinderopvangtoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Helemaal eens met JG. De bijstand is een vangnet, geen bouwsteen naast een salaris. Ikzelf werk met een salaris net boven het minimumloon. Mijn vrouw zorgt voor onze 2 kinderen en werkt een paar uur per week. Rondkomen valt niet mee. Het lijkt mij niet terecht als andere huishoudens hier een bijstandsuitkering bovenop zouden krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Op jouw aanraden heb ik indertijd het boek 'alle dagen schuld' van Mirjam Pool gelezen. Voor een aantal geïnterviewden uit haar boek is denk ik deze wet wel bedacht om het stapelen te voorkomen.. en terecht.
  Maar om bijbaantjes van minderjarigen mee te gaan rekenen, absurd.
  Heb ik trouwens het nieuws gemist of heeft dit item het 8-uur journaal niet gehaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat ik een beetje wonderlijk vind, is dat iedereen ervan uit gaat dat een kind van 18 natuurlijk werkloos is, niet naar school gaat en dan dus logisch in een uitkering komt. Dat automatisch verhoudingen scheef groeien als kinderen hun ouders helpen en dat er psychische problemen ontstaan. Wie zegt dat? Waarom is dat allemaal een logisch gevolg? Waarom is het logisch dat iemand van 18 een uitkering heeft? Veel jongeren van die leeftijd studeren en zijn ook afhankelijk van hun ouders. Waarom is daar dan geen scheefgroei? Ik verbaas me erover dat het allemaal gewoon is dat iemand uit huis gaat om zijn uitkering veilig te stellen. Ik vind de ingrepen in de WWB heel heftig, en sta in veel gevallen niet achter de hak-methodes van de regering, maar zou het fijn vinden als het automatisme hier uit de uitkering ging. Niet voor zieken, niet voor ouderen, maar wel voor fitte jongeren.

  B. Wigresd

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ de laatste Anoniem; Bijbaantjes van minderjarige kinderen tellen niet mee. Het gaat om het gezamenlijk gezinsinkomen van alle meerderjarige gezinsleden.
  Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Stel nu dat het een moeder van 3 kinderen lukt om een baan van bv 30 uur per week tegen het minumumloon te vinden, dan nog zal zij een aanvulling van de sociale dienst aan moeten vragen. Deze aanvulling is dan weer gebaseerd op het nieuwe sociale lagere minimum dus je bent en blijft een armoedzaaier. Ik wil hiermee echter niet zeggen dat je dan maar lekker in de uitkering moet blijven zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee als het inkomen van meerderjarige kinderen gebruikt wordt voor het onderhoud van het gezin. Wij zijn in Nederland zo gewend dat alles maar geregeld is, dat wij naar mijn idee te ver van back to basic zijn. In hoeveel landen is het niet meer dan normaal dat kinderen een (groot) deel van hun inkomen afstaan aan hun ouders als die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien om wat voor reden dan ook. Als volwassen kind is dit ook het uiten van een stuk dankbaarheid naar de ouders toe omdat die al de kindjaren voor hem/haar hebben gezorgd. Betekent dit dan dat ze hierdoor de baas zijn over hun ouders, nee, zij blijven een enorm respect houden voor hun ouders en gehoorzaamheid naar hun ouders. Dat wij bepaalde zaken/besluitvormingen niet vanzelfsprekend vinden, wil niet zeggen dat het dan gelijk ongezond of schadelijk is.
  Die vanzelfsprekendheid dat je dan wel 'recht' op een uitkering hebt, terwijl je gewoon kunt werken, al is het onder je niveau, mag van mij ook verdwijnen.
  De mensen die vanwege bijv. ziekte echt niet kunnen werken, daarvan vind ik het triest als die financieel geraakt worden op een manier waarop het bestaan voor hun nog zwaarder wordt. Dat gun ik ze niet.
  Persoonlijk denk ik dat al deze bezuinigingen ervoor gaan zorgen dat wij meer naar een wij-cultuur zullen (moeten) gaan i.p.v. een ik-cultuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. toen ik het werkzame leven instapte op 18-jarige leeftijd, moest ik al mijn verdiende geld afgeven aan mijn ouders, ik kreeg tien gulden zakgeld in de week en dat was het.
  ergens voelde het als niet eerlijk dat dat moest, maar het was niet anders, zolang je onder het dak van je ouders woonde.
  mijn kinderen hoefden in het verleden hun verdiende geld niet af te staan, dat mochten ze zelf beheren.
  we zijn nu gewoon weer terug in de tijd, alleen wordt het nu van regeringswege opgelegd en bij mensen met een uitkering, niets mis mee lijkt me zo. als je niet kunt werken om een of andere reden, dan is dat niet fijn. maar als je wel kunt werken en je houdt je hand maar gewoon op, dan is deze maatregel terecht. we zijn verwend met alle voorzieningen die er waren, nu die langzaam maar zeker afgebroken worden beginnen we te mopperen, maar zeg nou zelf, het kon toch ook echt zo niet doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Nu is het wel definitief gedaan met sparen voor een eigen huis.. ik woon thuis, heb een baan met redelijk inkomen. ik betaal al mijn kosten zelf, daarnaast betaal ik zo'n vijfde van alle kosten die mijn ouders maken (a.o. huis, stroom, gas, water en voedsel, internet, telefoon en televisie) wat er overblijft gaat op een spaarrekening (waar ik belasting over betaal, ik betall de bank al, ik betaal loonbelasting en dan over wat ik overhou vermogensbelasting..fijn). Nu is mijn vader op 50 jarige leeftijd uit het bedrijf gegooid waar hij trouw 27 jaar heeft gewerkt en zit in de bijstand, mijn moeder is niet officieel afgekeurd en heeft geen inkomen/ wao. Ik mag dus mijn volledige salaris en spaargeld gaan gebruiken om hen te onderhouden, als het moet is het zo maar als mijn ouders doodgaan heb ik geen huis meer..en geen geld om een huurhuis op te knappen of mijn felbegeerde eigen huis te kopen..om depressief van te worden (arbeidsongeschikt)!
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Petra, wat een vervelende situatie zeg, er zit dus niets anders op dan snel op kamers te gaan, wan de kans dat je vader nog een baan vindt is gezien zijn leeftijd zeer klein.

  We gaan dankzij Kamp wel heel snel terug naar de jaren 50. De rechtse hardvochtige reacties op dit onderwerp zijn duidelijk afkomstig van mensen die (nog) niet met een dergelijke situatie te maken hebben gehad. Dit kabinet zit er daarentegen niet mee om 120 miljoen euro neer te leggen om de maximum snelheid te verhogen naar 130... en wat te denken van de aanschaf van de JSF gevechtsvliegtuigen?
  ZOT!
  Ik hoop dat dit kabinet heel snel en hard valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening
  to read?

  Also visit my web-site; Psn Code Generator

  BeantwoordenVerwijderen