Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 24 december 2011

Stroom en gasverbruik bij Essent

Bij Greenchoice betaalde ik tot september dit jaar 64 euro per maand voor gas en stroom en kreeg ik daarvan ook nog weer wat (€121,38) terug, (ik wel, het schijnt dat ze niet iedereen even vlot terugbetaalden, maar ik heb geen klachten). Volgens de verbruiksmanager van Essent moet ik bij Essent steeds meer betalen als ik in april niet wil bijbetalen. Alsjemenou, ik begon in september met een maandelijks voorschot van 82 euro, nu zou ik al 99 euro per maand moeten betalen. Ik heb weliswaar eenmalig een welkomstbonus ontvangen van 250 euro, maar misschien ben ik uiteindelijk toch duurder uit. De afrekenperiode loopt van begin september tot ergens in maart, in april kan ik een nota verwachten. Ik weet wel, dat zijn precies de koude, donkere wintermaanden waarin ik vrij veel stroom en natuurlijk veel meer gas verbruik dan in de zomer, maar toch, 99 euro? Is dat niet wat veel?
Eerst maar eens de meterkast induiken en mijn excelsheet tevoorschijn getoverd. Misschien is het toch niet te veel, ik had tussen 5 september 2010 en 6 maart 2011 een gasverbruik van 567 m3. In datzelfde jaar had ik een verbruik van 685 aan gas, dat betekent dat ik in de zomermaanden weinig gas verbruik. Mijn stroomverbruik wordt in de winter iets hoger, maar het verschil is veel minder groot dan bij mijn gasverbruik.
Misschien moet ik het voorschotbedrag toch wijzigen?

13 opmerkingen:

 1. Ik zou het gewoon zo laten. Je kan beter wat terugkrijgen dan dat je moet bij betalen. Ik vind dat altijd zo'n domper. Wij gebruiken veel meer gas, omdat wij een oud huis hebben. Gasverbruik is nu per week rond de 50 kuub en elektra meter 1 en twee samen 54. Ik betaal een voorschot van 151,00. Nuon heeft hem een paar maanden geleden verhoogt eerst betaalde we 140. Alles wat we overhouden is mooi meegenomen. Hetzelfde doe ik met water. Standaard elke maand 20 euro en daarvan krijgen we meestal 80 euro terug op jaarbasis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij klopt de verbruiksmanager van Essent helemaal niet. Wij moesten vorig jaar €600 bijbetalen, toen hebben we echt zuinig gedaan met stoken. Dit jaar hebben we ons voorschot met iets van €30 omhoog gedaan per maand en zouden we een paar weken geleden al bijna €500 terugkrijgen, terwijl we nu de kachel overdag steeds tot 18,5 graad (tegenover alleen 's avonds 16 vorig jaar) laten oplopen. Er zijn wel delen beter geïsoleerd dan vorig jaar, maar echt niet zoveel dat we zoveel geld terug zouden moeten krijgen. Houd anders een apart reservepotje aan voor de zekerheid, maar ik zou me niet te druk maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou het ook zo laten. Je weet niet hoe de winter gaat verlopen. Ik denk ook dat je beter wat terug kunt krijgen dan dat je straks ineens een extra bedrag moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan het bedrag ook verlagen en het bedrag wat je verlaagt op je spaarrekening zetten, dan trekt het in elk geval rente, dat doet het bij de energieleverancier niet.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn buurvrouw is ook overgestapt naar Essent. Zij was blij dat ze van de Nederlandse Energiemaatschappij af was. Maar toen kwam Essent met een veel hoger bedrag dan ze gewend was. Ze heeft gebeld en toen bleek dat ze uitgegaan waren van een gezin, niet van een alleenstaande. Misschien toch handig om even te bellen.

  B. Wigresd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeps, soms gaat dat helemaal niet goed dus.

  Bij Greenchoice ging het niet goed. Startte op 1-1-2011 en na opmeting door Stedin in sept 2011 heb ik
  de eindfactuur al ontvangen. Hierna moest ik de actuele prijs gaan betalen.


  Ik zit vanaf 17 december bij de dochter van Essent met een opgegeven verbruik van 850 m3 gas en 2100 kWh stroom. De eerste afschrijving moet nog plaats hebben. Bij Easyswitch werd aangegeven 63 euro /mnd incl. verwerking van de een 1-malige bijdrage van 375 euro.
  Blijkt dat ik 89 euro per maand ga betalen volgens e-mail wisseling.
  Bovendien schreven ze dat dit gebaseerd was op verbruik in het verleden. Ik ben nu heel benieuwd of ze mijn opgegeven of historisch verbruik gaan meenemen.
  Gelukkig is het nog geen koude winter. Dat fietsen over gladde wegen beviel toch niet zo?

  Nu je dochter bij je woont betaal je meer voor huisvuil en hoogheemraadschap. Gezelligheid heeft zijn prijs, maar ik neem aan dat je dat er graag voor over hebt. Als je als een vrek door het leven gaat, dan mis je datgene wat echt telt. Nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me dat men je veel te veel wil laten betalen. Je voorschot per maand zou circa 50% stijgen, terwijl je vorig jaar op het lagere voorschot van voorheen nog geld terugkreeg.
  Ik heb ook een keer meegemaakt dat de energiemaatschappij me vroeg het voorschot te verhogen. Het bleek inderdaad dat men daarbij uitging van het gemiddelde gebruik van een gezin. Het kan inderdaad lonen te bellen en navraag te doen hoe hoog het voorschot zou moeten zijn met je huidige - zeer lage - gasgebruik. Groet anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou dus wel verhogen als ik jou was. Uitgaande van je gasverbruik van vorig jaar tussen 5 september en 5 maart en het feit dat je dochter nu bij je woont zou je uit kunnen gaan 600m3 gas x 64?=384euro. Uitgaande van 35KWh per week ben je in dat half jaar dus 35 x 26 = 910 x 0,22?=200,2 kwijt. Daarbij nog vastrecht etc. kom je toch wel rond de 100,- per maand. Dat wordt dus bijbetalen met een voorschot bedrag van 92,- maar ook weer niet dramatisch veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn ervaring met de verbruiksmanager van essent zijn heel goed. Meestal klopt het wat hun erop vermelden.Ik zou ook liever geld terug krijgen dan dat ik moet bijbetalen. De rente die ik dan kwijt ben neem ik op de koop toe.Ik moet de eindmeterstanden rond 6januari weer doorgeven.Groetjes kreeftje en fijne feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou het zo laten, je kunt beter terugkrijgen dan moeten bijbetalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben dit jaar een lager bedrag, maar vinden dat wat spannend. In plaats van een hoger maandbedrag sparen we het verschil.

  Trekken we er nog wat rente van én hebben we het geld zo nodig achter de hand.

  Volgens mij kun jij best omgaan met spaargeld. Wat is het probleem dan om het zelf apart te zetten voor de zekerheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dit jaar hebben wij weer een goede klap gehad. Ik weet niet eens exact heo het komt dat wij zoveel moeten terugbetalen. Niet echt leuk de om zo de feestdagen in te gaan:S

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We betalen al 2 jaar teveelvoorschot bij Essent.
  Na aanleg van zonnepanelen is het verbruik van stroom gigantisch naar beneden gegaan.
  Toch vindt Essent het normaal dat ze het voorschot berekenen over wat je afneemt, en dus niet het terug geleverde ervan af haalt.
  We hebben deze keer een verbruik gehad van 0, zelfs meer terug geleverd dan verbruikt. We betaalde 58 euro ( zelf lager gezet Essent zei 64 euro ) en krijgen nu 252 euro terug.
  Toch zakt het voorschot maar naar 54 euro.
  Dus ze rekenen voor het voorschot precies wat de meter aangeeft bij afname en niet bij opwekking.
  Als ik tel: 12x58 euro = 696 euro min 252 teruggave = 444 gedeeld door 12 maanden = 37 euro voorschot.
  Oke een beetje hoger omdat we een koudere winter kunnen krijgen maar zeker geen 54.
  Ik vindt het pure diefstal wat ze plegen.
  Het beste is zoals iemand al zei, zet je voorschot lager en zet het verschil op een aparte rekening, blijf daar af en moet je bij betalen doe het dan daarvan.
  Als ik nog een jaar meer tel, dus ook het verschil wat ik een jaar eerder al naar beneden gezet had, dan zou ik eigenlijk afgelopen jaar 64 per maand betaald hebben, dat is 12x64= 768 euro. Dan zou ik eigenlijk geen 252 maar 324 euro terug krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen