Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 27 december 2011

Wat is werkelijk goedkoop?

Gisteravond tijdens een kerst-etentje met vrienden hadden we het er over:
Je hebt winkels die de naam hebben goedkoop te zijn, zoals Lidl en Aldi, je hebt ook de "gewone supermarkten"  waar ze een groter assortiment hebben: een goedkoop merk, een huismerk, een B-merk en ook nog een A-merk. Welke supermarkt is het goedkoopst? Vrienden van oudste dochter hebben het idee dat je alle boodschappen het beste bij de goedkope winkels kunt kopen, want daar heb je voor bijna geen geld een kar vol met boodschappen, véél meer dan in de normale supermarkt.
Maar is dat eigenlijk wel zo? Ik heb het idee dat er sprake is van een uitgekiende marketingstrategie van de zogenaamd goedkope supermarkten. Om werkelijk na te gaan waar je goedkoper uit bent, moet je een prijzenboek bijhouden, waarin je precies bijhoudt wat de melk, wat het brood, wat margarine, kaas en nog veel meer dagelijkse boodschappen kosten. Doe dat dan voor de artikelen die jij veel gebruikt, niet voor artikelen die je bijna nooit gebruikt. Pas dan kun je goed vergelijken.
Ik heb regelmatig vergeleken. Mijn indruk was steeds weer dat AH met euroshopper producten vaak net wat goedkoper is dan de Lidl en de Aldi. Alleen hebben de goedkope supermarkten over het algemeen wat goedkopere groenten en fruit.
Ook hebben gewone supermarkten aanbiedingen waarbij artikelen soms voor de helft van de normale prijs verkocht worden. Koop in aanbiedingen alleen die artikelen die je anders ook gebruikt en geen dingen die je zonder aanbieding niet zou kopen.
Overigens ben ik een beetje lui en houd ik me bij supermarkten die dicht in de buurt van werk of huis liggen. Ik doe niet aan "omfiets" supermarkten om iedere aanbieding mee te pikken die voorbij komt.
Houd jij een prijzenboek bij? Wat vind jij van de prijzen in de verschillende supermarkten?

18 opmerkingen:

 1. Je moet nog steeds heel goed opletten. Groenten en fruit zijn vaak idd bij Lidl en Aldi het goedkoopst. Maar juist de wat meer 'luxe' producten, zoals rijst, sausjes, mayonaise, enzovoorts, zijn hier van het basis C1000 merk weer goedkoper. Ook ben ik laatst bij Dirk geweest, daar waren bepaalde huismerkvarianten weer goedkoper. Ik houd geen prijzenboek bij, maar zou het eigenlijk moeten doen. Aan de andere kant; supermarkten zijn hier (muv van mijn 2 vaste) niet te fietsen, dus centen besparen door liters benzine verrijden is ook niet echt een optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het niet zo op die manier bijhoud. Maar ik hoor van onze oudste die veel vriendinnen heeft die op kamers wonen dat AH toch wel favouriet is bij studenten. Euroshopper is toch wel heel goedkoop geloof ik... Jammer dat die hier in het dorp niet is, dus ga ik eerst naar de Aldi en rijd ik dan door naar de DEKA. Onze middelste werkt daar en zij krijgt een percentage van de prijs van mijn wekelijkse boodschappen daar, d.m.v. personeelscheques. Duzzzz....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe werkt dat dan met de deka personeelscheques?? Hoeveel procent korting krijg je of werkt dit anders?

   Verwijderen
 3. Ik heb het afgelopen zomer een tijdje gedaan en kwam tot de conclusie dat de Jumbo (die ook nog eens om de hoek zit in tegenstelling tot andere supermarkten) veel basisproducten die wij gebruiken goedkoper verkocht dan de Aldi/Lidl. Misschien dat we nog meer kunnen besparen door meerdere supermarkten te bezoeken, maar ik vind 35 tot 45 euro per week voor een gezin van 3 personen, 2 katten en een hond absoluut niet veel. In ieder geval al veel beter dan vorige winter toen we altijd rond de 75 euro zaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik haal alle basisproducten bij AH en Dirk, daar vind ik de procucten die wij gebruiken het goedkoopst.
  Groenten en fruit haal ik elke week bij de lidl en 2 keer per maand haal ik nog spullen bij de toko en turkse winkel.

  Groetjes Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een paar maanden geleden een klein onderzoekje gedaan. Elke week bij een andere supermarkt mijn normale boodschappen gedaan. Overal de goedkoopste merken genomen, en alleen groente/fruit/vlees in de aanbieding. Ik had niet elke week precies dezelfde artikelen. Maar overal was ik tussen de €50 en €55 kwijt.
  Volgens mij maakt het dus geen ene donder uit naar welke supermarkt je gaat. Sindsdien ga ik dus gewoon naar de dichtsbijzijnde.

  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik haal mijn basis boodschappen bij de super Co-Op en ook redelijk wat bij de AH (beide op loopafstand voor mij) Dan af en toe de Aldi met de auto (benzine van het werk, zonder bijschrijving) voor krentenbollen (ook niet meer echt veel goedkoper, wat wel zo was), cruesli, mayonaise, spekblokjes en ijsthee. Ik neem die keren dan ook meteen veel groente en fruit mee. Helaas zijn de goedkope vleesvervangers voor dochter uit de running.
  Brood haal ik bij de AH, sinds de Hema zijn broodprijzen erg verhoogde en ik de korting niet meer kreeg omdat dochter er niet meer werkte. Voor brood wil ik weinig consessie doen qua smaak, dus de waldkorn blijft het.. zo lang het kan. Dan besparen we liever op iets anders.
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb weleens gelezen dat het niet uitmaakt naar welke supermarkt je gaat, maar dat jezelf de grootste invloed hebt met je "boodschappengedrag"
  Dus wat je dan meeneemt etc.

  Wij gaan dus altijd naar dezelfde supermarkt en zijn echt niet veel geld kwijt aan boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook terug gekomen van het concept aldi, lidl en action. Inderdaad een veel grotere valkuil voor mij om artikelen aan te schaffen die niet eens op mijn lijstje staan.
  Ook de bulkaanschaf is voor mij op de lange termijn vaak een tegenvaller. Ik krijg het niet op...
  Ik koop vaak bij 1 supermarkt, hou me strak aan mijn lijstje en ik betaal met contant geld.
  Ik weet wat er van te voren in mijn portemonnee zit dus ik weet ook dat ik aan de kassa het daar mee moet kunnen doen.
  Ijzeren vuist hoor...dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt helemaal gelijk! Ik hou een prijzenboe bij en ging eens op aanraden van velen naa de lidl, maar mijn eigen super (deen) is net zo goedkoop, zo niet goedkoper. En mensen geloven dat niet als je het zegt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het maakt echt heel veel uit! Cola haal ik bij de appie van Euroshopper, goedkoper dan die vind je het niet, de jumbo kom ik bijna nooit, die heeft geen goede aanbiedingen, de Dirk, Lidl en de Aldi weer wel. Gewoon overal het goedkoopste halen, en veel invriezen.

  Als je een keer een maand moet rondkomen van 45 euro wordt je vindingrijk hoor, moet jij eens opletten! Dan ga je wel naar iedere supermarkt die op dat moment dat bepaalde artikel 20 cent goedkoper heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We hebben hier een aldi en een plus in de buurt. Melk, vla, yoghurt, eieren, broodbeleg en fruit zijn bij de aldi veel goedkoper, dat haal ik dus daar :) Rest bij de plus.

  Eén keer in de zoveel tijd komen we bij de lidl, daar halen we voorraad frisdranken (en wat we normaal bij de aldi halen). Ook is daar een ah en daar halen we oa de euroshopper artikelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. oja.. ik ben een echte aanbiedingen-hopper mits het langer houdbaar is. Meestal kan ik van aanbieding naar aanbieding :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik haal de meeste boodschappen bij de AH, omdat ik het een fijne winkel vind. Vroeger ging ik weekelijks naar de Aldi, maar dat loont ook niet meer, prijzen zijn daar giga omhoog gegaan. Tegenwoordig hebben wij 1 winkelcentrum met 4 (straks 5) supermarkten en dan wil ik nog wel eens de aanbiedingen uitpluizen, maar ga er niet speciaal voor rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben een a.ldi en c.1000 hier.
  Ik hou geen prijzenboek bij, maar ik hou wel bij waar de dagelijkse dingen het goedkoopst zijn.
  Af en toe ga ik naar een nabijgelegen stad naar de l.idl en dan laad ik mijn auto goed vol zodat ik er weer even tegenaan kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben aan het afkicken van supermarkten en de jacht naar het goedkoopste. Omdat ik mijn zuurverdiende centjes liever geef aan een plaatselijke zelfstandige waar ik kwaliteit, service en sociaal contact krijg (dus veel meer voor mijn geld!). De supermarkten en "ketens" maken heel veel kapot, je krijgt vaak rommel en je spijst enkel de aandeelhouders die hun personeel uitbuiten in hun jacht naar winst.
  Het meeste haal ik op de markt. Voordeel is dat je niet zo gigantisch veel keuze hebt (en ook geen keuzestress) en creatief wordt met basisingrediënten. Mijn brood bak ik zelf en als vegetariër hoef ik niet naar de slager/visboer. Ben een paar jaar geleden een moestuin begonnen, dus in de zomer kan ik winkelen in m'n eigen tuintje. De rest haal ik bij de natuurvoedingswinkel.
  Het voèlt voor mij stukken beter en op die manier probeer ik de wereld te veranderen. Want als consument heb je de macht en zelf de keuze waar je je geld besteedt. En dat is niet bij "The big ones" (zie film van Michael Moore), maar bij de kleine, locale en eerlijke handelaars. Dat is ook zo voor banken, verzekeringen, enz.....
  En weet je wat? Ik voel er mij niet alleen een stuk beter bij, maar bespaar ook een hoop geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is volgens mij ook niet altijd goedkoper wanneer je enkel op de koopjes jaagt. Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je boodschappen doet. Bijvoorbeeld bij artikelen die je elke keer weer aan zult moeten schaffen zoals wasmiddel, wc-papier, koffie, tandpasta enz. kun je deze het best inslaan als ze bij de supermarkt in de aanbieding zijn. Je kunt de aanbiedingen trouwens tegenwoordig makkelijk online bekijken op sites als supermarktcheck.nl of supermarktaanbiedingem.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik koop in de AH alleen aanbiedingen, gewoon omdat ik dat leuk vind. Lidl is prima omdat de producten vaak erg goed zijn. De cola van de Ah vind ik ronduit vies smaken, die van de Lidl is prima. (En in Lidl Belgie 25 cent goekoper). Nettorama is ook goedkoop en heeft vooral A merken.

  BeantwoordenVerwijderen