Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 7 januari 2012

Hoe houd je je huis warm in de winter?

Het verwarmen van je huis kost geld, veel geld. Hoe zorg je dat deze kosten niet gigantisch uit de hand lopen?

Zorg voor goede isolatie van je vloer, buitenmuren en je ramen en je dak. Zorg voor dikke gordijnen die de warmte binnen goed vasthouden. Door goede isolatie voorkom je dat de warmte verdwijnt.

Lucht je huis regelmatig. Door luchten zorg je dat je huis niet te vochtig wordt. Vochtige lucht heeft meer energie nodig om op te warmen.

Laat de zon je huis verwarmen. Open overdag gordijnen en sluit ze zodra het donker wordt.

Zorg dat je zo weinig mogelijk kamers hoeft te verwarmen door samen met je huisgenoten in de huiskamer te zitten: lezen, tv kijken, naaien. Als bewoners van een huis niet allemaal apart in een kamer zitten, hoeven er minder ruimtes verwarmd te worden.

Gebruik een houtkachel om de woonkamer te verwarmen.

Ga op zoek naar goedkoop hout om in je houtkachel te stoken. Misschien heeft 1 van je buren een boom omgehakt? Of heb je zelf een boom die je wel kwijt wilt. Hout dat je op die manier krijgt, moet eerst drogen voordat je kan stoken. En zorg er vooral voor dat je niet in jezelf hakt, dat je alleen het hout hakt. Ik heb ooit iemand naar een arts begeleid die zich op een camping in zijn been gehakt had, niet echt een prettige gebeurtenis!

Draag extra kleding, zodat de thermostaat op 18 graden kunt zetten. Zorg voor een warme wollen trui, draag een maillot onder je broek, draag wollen sokken.

Ook 's nachts als je in je warme bed ligt kan de thermostaat omlaag naar maximaal 15 graden.

Breng meer tijd buitenshuis door: de bibliotheek, winkelcentra etc. Dan hoef je thuis niet te stoken.

Wat je nooit moet doen: gebruik geen apparaten die voor buitenshuis bedoeld zijn, zoals barbecue, terrasverwarmers etc. Mogelijk levert het je een dodelijke koolmonoxidevergiftiging op!

Gebruik ook geen kaarsen om het warmer te maken. Te vuurgevaarlijk en duurder dan andere manieren van verwarmen.

Heb je een koolmonoxidemelder: zorg dat hij goed werkt! Ik heb nog geen melder, ik overweeg wel om er een aan te schaffen.
Het CO-gas (koolmonoxide dus) is een sluipmoordenaar: je kunt het niet zien, proeven of ruiken. Koolmonoxide kan al fataal zijn voordat je weet dat het aanwezig is. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je vroegtijdig voor een gevaarlijke concentratie koolmonoxide door middel van een luid alarmsignaal.

24 opmerkingen:

 1. ja na dat vreselijke nieuws van die drie meisjes overweeg ik ook om zo'n melder aan te schaffen...je moet er toch niet aan denken dat zoiets gebeurt...
  ik stook haast nooit, als ik het koud krijg in de huiskamer pak ik eerder een dekentje en ik heb zo'n elektrisch haardje.
  al weet ik niet of dat nou goedkoper zal zijn dan gewoon de cv aanzetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wel maar ga op elktra over ook de warm water.
   Gooi de cv eruit gas/stadsverwarming dat scheld 600 euro per jaar.
   Om te verzachten koop voor 2000 euro zonepaneel en gebruik dat in de winter om te verwarmen dan bent u goed koper uit, GR Herman

   Verwijderen
 2. Ik heb voor mezelf uitgerekend dat het goedkoopste is om rond een uurtje of 8 de verwarming uit te zetten en mezelf dan verder warm te houden met een dekentje en een kruik :) Dat werkt hier het beste :)

  Een elektrische haard gebruikt best veel stroom!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet die verwarming op 15 graden zetten als je een huis hebt waarin de ketel er tot 14:00 over doet om het weer naar 18 of 19 graden te krijgen. Dan kun je hem beter op 1 vaste temperatuur laten staan, dan ben je goedkoper uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er ook aan gedacht om er eentje te kopen na get noieuws van de week over die meisjes.......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig is ons huis goed geisoleerd ook onder de vloer want ik vind het niet aangenaam als het maar 18 graden in huis is. Ook niet met vest en dekentje.Daarnaast hebben wij kinderen waarvan de jongste nog regelmatig op de vloer speelt. Bij ons is het altijd 21 graden en bij het zachte weer van de afgelopen weken slaat de verwarming zelfs niet vaak aan. Ik zet wel de verwarming ruim een uur voor het naar bed gaan terug naar 17 graden (het wordt hier eigenlijk niet kouder dan 18 graden als het niet te hard vriest). Omdat we overdag meestal weg zijn naar werk, school en opvang valt het stoken wel mee.
  Als je geen geld hebt en geen keus dan kun je niet anders maar omdat ik dat niet hoef blijf ik lekker warm zitten.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met 18 graden heb ik het toch echt te koud. Ik heb dit nu al weken uitgeprobeerd, maar toen ik gisteravond met zeer koude voeten en handen zat te rillen(en ik heb echt wel wollen sokken aan en een dikke trui, met daaronder nog een truitje, en een sjaal om. Zolang ik het kan betalen stook ik nu toch lekker weer 20 graden. En ik heb gisteren wel inlegzooltjes van schapenwol besteld, hopelijk zorgen die ervoor dat ik in ieder geval warme voeten houdt. Ons huis is niet super als het gaat om warmte. Overigens; overdag valt het vaak wel mee met stoken, dan gaat de verwarming meestal niet hoger dan 18 graden, maar vanaf dat het donker wordt heb ik het koud!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen idee waar de thermostaat zit in mijn studentenhuis eigenlijk... Ik kan op mijn kamer alleen de verwarming open of dicht draaien. Ik haat een warme kamer als ik ga slapen dus ik zet ruim van te voren de verwarming uit en als ik ga slapen gaat zelfs het raam open.
  Vorige week bleek mijn kruik lek te zijn (natte boel als je wakker wordt..) maar normaal gesproken slaap ik elke avond met een kruik in bed, heerlijk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Overdag heb ik de cv op 18 graden en vanaf een uur of 16.00 uur gaat de houtkachel aan! Kneuterige gezelligheid...Het wordt dan snel 22 graden! Het nadeel van onze houtkachel...in de rest van het huis wordt het dan koud, de thermostaat slaat dan niet meer aan...hout hebben we tot nu toe altijd gratis gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een koolmonoxidemelder is een goed idee, maar een gastoestel mag je nooit afsluiten van de luchttoevoer. Ook niet als de wind er pal op staat. Dat is heel erg dom en vragen om een ramp en levenslang verdriet...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @De laatste anoniem. De afvoer was volgens de berichten niet afgesloten, maar door de storm waaiden de gassen naar binnen, in plaats van dat ze naar buiten afgevoerd werden. Het is niet zo dat de ouders hierbij fouten gemaakt hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ons huis is gelukkig super goed geïsoleerd. Ik heb zelfs de kachel uit! Het schommelt hier iets tussen de 17,5 en 18 graden. Maar met een lekkere dikke trui en een paar warme sloffen heb ik nergens last van. En erg leuk om te zien dat ik deze hele week nog maar 1 m3 gas verbruikt heb! Alle beetjes helpen op dit moment...

  Die koolmonoxidemelder mist hier ook nog. Maar als het aan mij ligt niet lang meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik stil zit,wil ik de temperatuur graag op 20 gr hebben. Maar in de nacht mag het in de slaapkamer zakken tot 4 gr. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 18-19 graden vinden wij prima. Doordat ons huis zo snel afkoelt tot 12-13 graden is dit voldoende omdat het dan toch erg warm aanvoelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben een houtkachel, dit is echt heerlijk. Verder is het huis niet verwarmt, tenzij het heel erg koud word dan wil ik de verwarming s'avonds nog wel even aanzetten zodat het niet te koud wordt. De kids slapen onder 1 dekbed en 2 dekens, die hebben het niet zo gauw koud en ze zijn ook nooit ziek. Wij slapen zelf ook onder 1 dekbed en 2 deken, ook wij zijn nooit ziek en liggen lekker warm in bed.
  Groetjes Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook hier is het niet uit te houden als het geen 20 graden binnen is met een oud en koud huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben een flinke houtkachel in de woonkamer, die wij als hoofdverwarming gebruiken. Wij doen de cv alleen maar aan als de kleinkinderen komen, dan is het overal wat aangenamer van temperatuur en minder gevaarlijk voor kruikende kleindochter, die helemaal weg is van de dansende vlammetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Laatste punt: eens.
  Verder: wij hebben hier de open haard aan om hoger zetten van de verwarming te voorkomen. Zolang het niet té koud is, komen we daar prima mee weg en het heeft nog wat gezelligs ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij branden wel regelmatig kaarsjes, maar omdat we die heel goedkoop hebben kunnen kopen, is dat wel voordeliger. Wij hebben de verwarming niet te hoog, maar hij mag van mij nog wel wat lager. Als ik alleen thuis ben, doe ik dat dan ook. En anders zet ik hem vaak halverwege de avond vast naar beneden, het blijft tegenwoordig toch nog wel even warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heb je er weleens van gehoord dat er ook huizen zijn Zonder schoorsteen?? Hier in het overvolle Westen verbood de gemeente het inbouwen van een schoorsteen in een nieuw huis! Ik heb nu al 15 jaar een prachtige kachel werkloos in de hoek van de kamer staan! Daarvoor hebben we inderdaad 20 jaar heerlijk hout gestookt in de kachel. Het was soms wel 27 graden in de kamer, met het nadeel dat het inderdaad in de rest van het huis koud was.
  De buren hebben afgelopen jaar wel een gas openhaard mogen inbouwen !! Ja, ja, met afvoer op het dakterras dat ook grenst aan ons dakterras. Dat mag dan weer wel !! Wat is beter voor het Milieu ??

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Op mijn lijstje staat ook een koolmonoxide melder. Rookmelders hangen al op een aantal plekken in huis, maar met een gaskachel lijkt me het niet onhandig.
  Ik moet nog een termometer in de woonkamer hangen, maar warmer dan een graad of 17 is het nog niet geweest (en koud hadden we het nog niet, het went namelijk) De zon staat de hele middag in de woonkamer, dus die verwarmt goed mee.

  Een houtkachel wil ik echt graag, maar ook in ons nieuwe huis is er maar een enkel rookkanaal en kan het dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het hoeft allemaal niet heel veel te kosten hoor. Gewoon goed om je heen kijken. Je moet niet in de kou gaan zitten omdat het te duur is. Bezuinig dan maar op wat anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Nu is het heerlijk weer en zouden we willen dat het wat kouder was. Maar mocht het straks weer kouder worden dan zou ik inderdaad ook niet in de kou gaan zitten. Even goed zoeken is meestal al het halve werk! Naast het bedrijf waar ik zelf werk, heb ik geen tips voor aankomende winter eigenlijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Warmte hou je niet binnen zorg dat je koude grens iets verwarmd en niet meer maar ventielleer op de hoogste verdieping s morgens en avond met wijde raam open ongeveer 10 minuten doe dan dicht en dan de deur open voor de warmte weer in die kamer te laten.omdat het vervuild de lucht. leest ook meer op mijn facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100011864979501

  BeantwoordenVerwijderen