Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 7 februari 2012

Gas, gas en nog eens gas

Het gaat ruig met het gasverbruik hier! Vermoedelijk gaat dat bij iedereen zo, want het is echt ijskoud buiten. De rayonhoofden zijn bijeen geweest en misschien krijgen we wel een elfstedentocht. Dat is bijzonder en het is al weer een hele tijd geleden dat er zo'n tocht was. Elfstedentochten zijn er alleen als het een tijd streng vriest. Een zuinig wintertje qua gasverbruik zit er niet meer in. Zoals het nu lijkt, moet ik in april flink bijbetalen. Het is niet anders, het is logisch dat ik meer gas verbruik bij minimumtemperaturen van -18 graden dan dat het + 3 zou zijn! Hoewel, ik heb de indruk dat die verbruiksmanager van Essent een beetje overdrijft. Ik moet nu €155,- per maand gaan betalen. Ik heb mijn voorschot toch maar even op €99,- gehouden en ik zie het wel in april, nu meer betalen of dan bijbetalen maakt niet zo veel uit.
De ketel brandt op dit moment dag en nacht. 's Nachts op 15 graden en dan slaat de CV regelmatig aan. Toch fijn dat mijn CV het goed doet! Ik heb gelukkig een onderhoudsabonnement. Mijn ketel wordt regelmatig schoongemaakt, nagekeken en indien nodig wordt er wat vervangen. Mijn ketel is nu 14 jaar oud. Volgens de monteur kan de ketel nog jaren mee. Ik weet ook dat de ketel in mijn oude huurhuis na 19 jaar vervangen is. In principe ga ik ervan uit dat de ketel nog niet vervangen hoeft te worden.
Ik heb de afgelopen jaren 934, 757, 738, 715 m3 per jaar gebruikt. In het eerste jaar woonde jongste dochter hier. Nu woont sinds oktober '11 oudste dochter hier, dus ik verwacht nu weer ongeveer 1000 m3 te gaan verstoken. Niet slecht toch, voor zo'n oude ketel? (en natuurlijk mijn zuinig stookgedrag).
20 minuten geleden, om 7.30 uur was het al weer -16.3 graden op Eelde. Door die temperatuur mag ik zo dadelijk weer naar mijn werk fietsen ;-)

7 opmerkingen:

 1. Bij ons loopt de teller ook op, ook al gebruiken we voornamelijk de houtkachel. Maar ik moet er niet aan denken dat de leidingen bevroren raken en daarom staat onze thermostaat 's nachts op 16 graden.
  Petje af dat je met deze kou nog steeds op de fiets stapt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat je niet zo aan de verbruiksmanager moet vasthouden, vooral nu niet. De overdrijft af en toe een beetje inderdaad :-). Wij verbruikte in ons vorige huis 2000 m3 gas per jaar en 1350 kWh elektriciteit en betaalde gemiddeld 130 euro per maand. Die 155 euro van jou is dus uit de lucht gegrepen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd het verbruik niet bij, want dan word ik gefrustreerd terwijl je toch niets aan de buiten temperatuur kunt veranderen. Het eerste deel van de winter was echt heel zacht en toen hebben we waarschijnlijk een stuk minder gestookt. Nu hoor ik de thermostaat regelmatig aanslaan, maar toen niet. Alle gordijnen gaan open en de zon schijnt overdag heerlijk naar binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar gelukkig was het in december en begin januari juist warm. Dat maakt een wat lager gemiddeld gasgebruik voor de winter.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meer door minder7 februari 2012 om 11:23

  Huis is erg goed geïsoleerd en mede door de HR-ketel is het gebruik zelfs met deze kou niet hoger dan +/- 20 m3 p/w. Met fietsen trek ik op dit moment als extra een regenbroek aan,werkt prima als bescherming tegen de kou.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees overal de schrik over de hoge stookkosten. Maar inderdaad is het eigenlijk niet meer dan logisch, met deze temperaturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zullen volgend de verbuiksmanager juist heel veel terug krijgen....

  BeantwoordenVerwijderen