vrijdag 17 februari 2012

Katjang idjoe maaltijdsoep

Katjang idjoe (groene mungboontjes)

Ik had nog + 500 gram katjang idjoe over, daar heb ik een soep van gemaakt. De boontjes moesten nodig op, ze waren al enige maanden over datum. Op zich is het niet erg dat peulvruchten over datum zijn. Ze bederven niet, overjarige peulvruchten moeten wat langer koken. Klik hier voor meer informatie over kooktijden van peulvruchten. Je moet wel opletten met peulvruchten die je lang bewaard hebt. Soms zit er "vreterij" in. Dan zijn insecten je voor geweest met het eten van de boontjes.*** Zie onderin dit bericht.
De soep die ik maakte lijkt qua smaak wel wat op erwtensoep, de kleur is iets grijzer. Ik heb zelf een snelkookpan gebruikt om de boontjes te koken, maar aangezien niet iedereen over een snelkookpan beschikt, hieronder de normale kooktijden. Ik heb 3 snelkookpannen. Het koken gaat sneller en je bespaart gas. Hier meer informatie over koken van peulvruchten in een snelkookpan. Bij deze kooktips ook nog tips over snelle weekmethode. Mocht je vergeten zijn je peulvruchten te weken, dan is dit een oplossing. Deze methode gebruik ik al heel wat jaartjes. Tegenwoordig denk ik er meestal wel aan om de peulvruchten 24 uur van tevoren te weken. Dan zijn ze in ieder geval goed geweekt. Waar ik overigens elke keer weer heel enthousiast van kan worden is hoe peulvruchten na het weken in volume verdubbelen en soms wel verdrievoudigen. Dan heb je me daar ineens een hoeveelheid peulvruchten! Fantastisch! En sommige peulvruchten zien er geweekt werkelijk prachtig uit! Bijvoorbeeld kievitsboontjes, die zijn echt schitterend om te zien.

Ingrediënten voor 4 personen

  • zakje katjang idjoe 
  • een grote ui, fijngesneden
  • 2 winterwortelen in kleine stukjes
  • een prei in ringen
  • een stuk selderijknol in stukjes
    in totaal moet je voor 4 personen ongeveer 800 gram schoongemaakte groenten gebruiken
  • bouillonblokjes
  • 1 theelepel ketoembar 
  • kerriepoeder 
  • evt een rookworst in plakjes toevoegen stokbrood

Bereiden

De erwtjes 24 uur laten weken. De erwtjes na het weken een 1/2 uur zachtjes laten koken. Na 1/2 uurtje de groenten en kruiden toevoegen dit weer een 1/2 uur laten sudderen. Rookworst in stukjes of plakjes toevoegen. Klaar!! lekker met stokbrood erbij.


*** mocht je beestjes tegen komen, dan zijn waarschijnlijk veel meer etenswaren aangetast. Die beestjes "wandelen" door je hele voorraadkast.
Wat vinden ze lekker?
Patentbloem, aardappelmeel, maizena, pannenkoeken mix, griesmeel, polenta, puddingpoeders, custard, etc. En verder peulvruchten zoals gedroogde erwten, bonen, spliterwten, capucijners, kikkererwten etc. maar ook rijst, vermicelli, pasta's groot en klein.
Ze vreten door papier, karton, plastic en alles heen. Alleen als je je voorraad in afgesloten glaswerk of metalen trommels bewaart, dan kunnen ze daar niet bij.
Hoe kom je er aan? Je krijgt het probleem meegeleverd met meel of andere zetmeel bevattende etenswaar die je koopt.Ze komen als het ware als verstekeling je voorraadkast binnen.
Ik heb wel eens alles weg moeten gooien! Ik ben na die keer heel voorzichtig geworden en kijk altijd of er beestjes in meel of peulvruchten zitten! Gelukkig heb na die ene keer nooit weer beestjes gevonden.
Na het weggooien moet je alles heel goed schoonmaken en hopen dat je nooit weer beestjes mee koopt met je boodschappen.

Tot slot een citaat:
In voorraden van voedingsmiddelen kunnen vele soorten insecten voorkomen.
o.a. mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- en fruitvlieg, klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere.
Kevers, torren en klanders hollen graankorrels en/of peulvruchten uit en leggen hierin hun eitjes.
De larve holt de korrel verder uit en verpopt zich er in.
De larven van motten spinnen kleverige draden waardoor er kluitjes gevormd worden.
Enkele veel voorkomende zijn de larven van de meelmot (die voorkomt in bloem, meel, griesmeel etc.) de cacaomot en de groentemot, die wordt aangetroffen in gedroogde groenten en zuidvruchten.
Mijten zijn spinachtige diertjes die een ovaalvormig pantser hebben met aan de randen uitstekende poten.
Ook zij leggen eitjes waaruit larven komen. Zij worden aangetroffen in kaas en in meel.
Kaas kan op den duur helemaal verbrokkelen en meel krijgt een weezoete, honingachtige geur en daarbij een wollig oppervlak.

Dit fragment staat in: "VOEDING EN GEZONDHEID" Een praktisch leerboek voor Horeca en
Grootkeuken.
S.V.H.-Uitgeverij Zoetermer.

11 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept, ik heb nog nooit katjang idoe boontjes gegeten.

    Een paar jaar geleden had ik beestjes in een flinke zak rijst, ik kon helaas alles weggooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, jammer hè dat de kievitsboontjes na het koken weer zo'n grijsbruin kleurtje hebben, 't zoijn wel heule lekkere bonen, overigens.
    Lekker soepje trouwens!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar het klinkt lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik laat mungboontjes ontkiemen en dan heb ik zelfgemaakte taugé.
    Om beestjes tegen te gaan, kun je meel en peulvruchten een nachtje in de vriezer doen. Meestal zijn dan de evt beestjes dood.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Denk dat mensen het inderdaad beter kennen als mungboontjes/taugeboontjes.
    De oma van mijn man kookte er altijd pap/pudding van.
    Ik heb het nooit gekocht, en aangezien ik vandaag toch naar de toko ga neem ik ze misschien maar eens mee want een soepje gaat er altijd wel in en je recept ziet er lekker uit.

    Groetjes Isabelle

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beestjes in het eten... hè bah. Vind ik echt erg vies. Wij vonden ooit een enorme (en ik bedoel ENORME) kever in de rijst. Ik heb de hele zak gelijk weggegooid. Hij leefde nog, overigens. Niet lang meer. Ik ben vegetariër en toch aardig dier-lievend, maar dit ging me toch écht te ver;)
    Ik ga er zeker beter opletten dat alles wat eetbaar is voor die beestjes in trommels of potten zit. De zak rijst was bij ons toevallig volledig afzonderlijk bewaard, dus ik hoefde toen verder gelukkig niets weg te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij mij staat de voorraad in zakken en wat aangebroken is staat met een elastiekje erom in de voorraadkast. Dit blog is weer een goede motivatie om deze voorjaarsvakantie de voorraadkast eens schoon te maken en de aangebroken voorraad in glas of blik te gaan bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. deze lekkere soep ken ik al jaren van een Indische oma die nu 94 is en hem vaak voor ons maakte,
    ze kookt nu niet meer maar het recept hierboven is bijna gelijk aan smaak!
    Erg lekker !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vraagje...
    Koken in het water waar ze in geweekt zijn of in vers water?
    Koken in hoeveel water?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. mijn indische oma maakte deze soep ook, erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.