Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 28 februari 2012

Spaartips

De spaarrentes zijn de laatste tijd weer wat aan het stijgen. Het punt van de laagste rente schijnt voorbij te zijn. Dus heb ik rondgekeken op van spaarbank veranderen om te kijken of er betere mogelijkheden voor mij zijn. Ik wilde voor mijn buffer een veilige bank, zonder aanvullende voorwaarden, met de hoogste rente. Dus niet een minimale inleg, of een deposito, want dan kan ik geen geld meer opnemen als ik dat nodig vind. De meeste hoge rentes zijn spaardeposito’s en dat is niet de bedoeling.

Ik heb 10.000 euro in een spaardeposito, daar kan ik niet aankomen, ik heb dit geld vastgezet. Dit betekent dat ik pas weer wat met mijn geld kan doen als het deposito vrij komt. De helft, 5000 euro dus, geeft mij 5,45% per jaar. Over de andere 5000 euro ontvang ik 4,75% rente per jaar. Een leuk spaarpotje met een fijne rente. Nog even een toelichting op de rente van het spaardeposito. Bij een spaardeposito zet je rente vast. Je krijgt gedurende een bepaalde periode, voor mij in dit geval 5 en 3 jaar, deze rente. Toen ik mijn geld op een deposito zette, waren de rentes nog hoog en kon ik nog een aantrekkelijke rente krijgen.

Ik heb mijn spaargeld verdeeld over een aantal rekeningen. Over het grootste deel ontvang ik 2,7% rente, de rest staat voor 3% rente op de spaarrekening. Ik heb met de Spaarwinstcalculator uitgerekend wat mijn voordeel per jaar zou zijn als ik voor de rest van mijn spaargeld zou overstappen naar een andere bank. Als ik geen geld bijstort, zou mijn voordeel 7 euro per jaar zijn. Ik spaar normaal gesproken 350 euro per maand, dus mijn voordeel zal hoger zijn. Overstappen naar een andere spaarrekening is echt heel gemakkelijk. Ik vind een voordeel van ruim 7 euro toch wel de moeite waard. Ik doe wel eens meer moeite om 7 euro extra te ontvangen of te besparen.
De bestemming van het geld: buffer voor tegenvallers en aflossen hypotheek.

Met dank aan Hanneke van Veen en Rob van Eeden, die een geweldig nuttige website hebben over sparen.
Hoeveel procent rente heb jij op je spaarrekening?

19 opmerkingen:

 1. 2,95% bij Moneyou. Niet onaardig vind ik zelf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bedankt voor de tip, zie nu pas dat mijn rente bij ING omlaag is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 3,2% spaardeposito van de ING, 2,95% bij Moneyou en de gewone spaarrek. van de Rabo, volgens mij 2,7%. Bij de laatste wordt automatisch elke maand een bep. bedrag van de betaalrek afgeschreven. Als er weer een beetje gespaard is wordt gekeken wat we er mee daan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik krijg ook 2,95% bij Moneyou. Ik ben daar erg tevreden over, omdat het geld 'los' staat en ik er makkelijk in potjes kan sparen. Op dit moment is een deposito niet zo aantrekkelijk (rentes stijgen inderdaad, dus dan kun je beter even wachten, jij hebt het zo te zien op een prima moment vastgezet!) en dan is dit een heel mooi alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik krijg 3% bij de Amsterdam trade bank. Daar spaar ik al langere tijd en ben ook al weer eens terug gegaan naar een andere bank, maar hield de rekening aan. Hier spaar ik voor de studie van mijn jongste dochter, op dit moment.
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik dat niet eens weet! Ik ga het beslist eens nakijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gisteravond was het programma Radar op tv over mensen die een spaardeposito hadden bij de SNS bank, ze waren nogal verkeerd voorgelicht. Ze hadden al hun informatie uit een folder gehaald, terwijl de bank werkte met een prospectus waarin heel andere voorwaarden stonden. Misschien kan je het programma downloaden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die bank was heel fout en dan zit er zo'n woordvoerder van de bank bij die alles weer probeert glad te strijken.

   Verwijderen
 8. Ik zou maar niet zo gauw wisselen. Een safe bank is belangrijker. Kijk maar naar de uitzending van Radar, gisteravond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ging om een ander product dan een gewone spaarrekening. Met gewoon sparen is niets mis als je spaart bij een van de veilige banken genoemd op de site van Rob van Eden. Ik wil je aanraden vooral te kijken bij veilige bank. Ik heb de link in mijn bericht gezet.

   Verwijderen
 9. Ik heb zelf een spaarrekening bij ASN. Ik vind het zelf heel belangrijk dat ik niet mede schuldig ben aan het financiéren van de wapenindustrie. Ik ga dus niet alleen maar voor de hoogste rente.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het grootste deel van mijn "vrije" spaargeld staat ook bij die bank.

   Verwijderen
  2. Leuk om te horen.

   Anoniempje hierboven was me namelijk voor met zijn / haar opmerking.

   Ook ik vind het belangrijker dat ik niet ongewild foute dingen steun met mijn geld.

   Overigens geeft de ASN bank daarbij nog een goede rente ook.

   Verwijderen
 10. Hebben samen 70% van ons spaargeld vastgelegd in kortlopende deposito's (Leaseplanbank 3 mnd 3,3 %,1 jr 3,95% en Moneyou 1 jr 3,25%) daarnaast reguliere internetspaarrekeningen bij Moneyou 2,95% en Leaseplanbank 2,86%. We hebben gekozen voor kortlopende deposito's omdat we verwachren dat door de enorme geldcreatie door de Centrale Banken in de wereld, de inflatie op niet al te lange termijn sterk zal toenemen. Dan zal ook de spaarrente gaan toenemen. (Overheden hebben ook belang bij inflatie om dat daarmee de schulden relatief snel zullen afnemen).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het deel,dat vast staat geeft 3,25%,het andere 2,75. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Moneyou rekening met 2,95% rente, maar staat niet veel op

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 2,5 zowel bij ING als bij Rabo
  Daarnaast 3,2% voor deposito bij ING

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Veilig sparen doe je met fysiek goud en zilveren munten of baartjes in je oude sok.Inflatie maakt de euro minder waard en is nu 1,75 hfl voor de euro en a llang geen € 2,20 meer.
  Neem van mij aan dat de euro ploft, alle eu landen zijn failliet, de duitsers hebben niet voor niets de druk persen weer aan in DM.
  Laat je niets wijsmaken, banken, verzekeraar enz zijn boeven wanneer worden jullie eens wakker! Als jullie geld is verdampt net als de pensioenen en dan is het te laat> BE WARE

  BeantwoordenVerwijderen