Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 3 maart 2012

Besparen op kleding

Hoe zie je er leuk uit zonder al te veel geld uit te geven? Marieke Henselmans heeft op de site van Genoeg een interessante column geschreven over dit onderwerp. Klik hiervoor hier, dan kom je op deze site. Het is goedkoop, trendy en milieubewust om tweedehands kleding te dragen. Ga niet op zoek naar vintage kleding, want daarvan is de prijs een stuk hoger. Vintage vind je in dure winkeltjes. Zoek bij de kringloop of bij andere tweedehandswinkels naar leuke kleding, dan ben je goedkoper uit.

Naast kant en klare kledingstukken kun je ook zelf kleding gaan maken, geheel aangepast aan je eigen smaak. Op de markt zijn heel goedkope stoffen te koop waar je leuke dingen van kunt naaien.
Ook kun je gedragen kleding aanpassen aan je eigen stijl. Hier en hier en hier en ook hier vind je weblogs van mensen die oude kleding op allerlei manieren een nieuw leven geven.

Naar aanleiding van een reactie van Lekker leven met minder: kijk ook eens hier, bij The Zero Waste Home. Er zijn op dit weblog verschillende berichten gewijd aan het combineren van  kledingstukken. Klik Hier en Hier

12 opmerkingen:

 1. Kopen doe ik helemaal niets meer voor mezelf maar het een beetje oppimpen is wel een heel leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nieuw kopen doe ik eigenlijk nooit.
  ik ben coupeuze, en heb alle kleding voor ons alledrie eigenlijk altijd gemaakt. nu alleen nog voor mezelf .
  ik krijg wel eens kleding van iemand die heel erg dure kleding koopt maar maat 46 heeft.ik heb 36 , stof genoeg dus.
  ook koop ik bij de kringloop en misschien een tip sommige kringloopwinkels hebben ook uitverkoop.
  ook bekleed ik mijn banken van 20 jaar zelf.
  dit is eigenlijk samen met het wandelen met de hond mijn hobby.
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook een tip: op het Zero Waste Blog zie je hoe Bea iets van 10 kledingstukken combineert tot letterlijk tientallen verschillende outfits. Misschien leuk om ook eens op zo'n manier je eigen kledingkast te bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goede tip, ik heb het bij mijn bericht vermeld.

   Verwijderen
 4. Ik verkoop regelmatig op marktplaats kleding die ik niet meer draag. Van het bedrag dat ik daarmee verdien, koop ik ook op marktplaats vervolgens andere kleding.
  Kringloopwinkels zijn helaas idioot duur geworden.
  Ze hebben ontdekt dat ze trendy zijn.
  Zelf kleding maken is natuurlijk een goeie tip, maar ik vind ritsen, knopen en garen een behoorlijk eindbedragje leveren, al is je stof nog zo'n goedkoop couponnetje geweest.
  Op deze manier heb ik de afgelopen 2 jaar met een bijna gesloten beurs toch nog eens van outfit kunnen veranderen.
  Het is ook een beetje een sport geworden inplaats van alleen maar noodzaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben verschrikkelijk onhandig dus zelf (ver)maken zit er bij ons niet in (ja een knoop opnieuw opzetten en een klein gaatje wegwerken lutk nog net). Ik scoor wel goede spijkerbroeken bij de kringloop hier voor 5 a 6 euro. Ik merk dat het beste is om op de zaken vooruit te lopen qua kleding. Als ik wacht tot ik echt wat nodig heb dan is het natuurlijk nergens 2e hands te vinden en koop ik het alsnog nieuw, want ik vind het wel belangrijk om er leuk uit te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij Miekks blog zijn ook leuke voorbeelden te vinden, daarbij ook veel cadeautjes. Alles van hergebruikt mnateriaal.
  bymiek.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goede tip, het is een leuke weblog! Ik heb de weblog rechts onderaan toegevoegd.

   Verwijderen
 7. Ik heb het plan om voor de zomer veel zelf te maken. Ik zal deze zomer nu eenmaal 'nieuwe' kleding moeten hebben, omdat ik echt niet meer in mijn garderobe van vorig jaar ga passen. Maar met stof en patronen voor zeker 3 jurken en 2 rokken, kom ik al een heel eind. Ik moet alleen de patronen een beetje aanpassen om ze zo te maken dat ik ze de hele zomer kan dragen.
  Hier zijn de kringlopen gelukkig nog niet superduur. Een fatsoenlijke prijs voor een kledingstuk wat ik gelijk pas of wat ik kan aanpassen, is nog genoeg te vinden.
  Ook kijk ik elke keer als ik zelf op een rommelmarkt sta, of er geen kleding te vinden is die ik leuk vind. Ik kocht vorig jaar een hele leuke rok (voor zomer en winter) voor €8,50. Zoveel had ik nog nooit uitgegeven aan iets tweedehands, maar ik heb hem zoveel aangehad al.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf heb ik de afgelopen winter geen kleding gekocht, behalve dan af en toe basics zoals mailloits met het koude weer, of dikkere zwarte panties omdat ik veel jurkjes en rokken draag.

  Verder heb ik, toen het een paar weken geleden zo koud was, een paar gevoerde laarzen bij Van Haren gekocht voor 20 Euro, nog steeds ben ik er ontzettend blij mee. Maar wat kleding betreft, ik had nog meer dan genoeg.

  Dus al met al heb ik de afgelopen winter ook op kleding bezuinigd.

  Nog een fijne zondag.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een tweedehands winkel is vaak goed en heeft veel verschillende stijlen. Ik moet wel zeggen dat sommige kleding er minder goed bijhangen dan de rest. Ik vind het de laatste tijd ook zeker het overwegen waard om online eens rond te kijken. webshops hoeven niet of nauwelijks huur te betalen en geven vaak hoge kortingen. zelf kleding maken heb ik zelf nog niet geprobeerd, misschien iets voor de toekomst:)
  Gr Moniek

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik koop heel weinig kleding en als ik dan toch iets koop komt het uit de soldenperiodes. Ik wacht meestal tot het einde van een soldenperiode omdat dan de afprijzingen het hoogst zijn en vaak vind ik dan nog iets tegen -70%. Ik koop enkel kwalitatief goede kledij die tijdloos is wat betreft model en kleur zodat ik mijn kleren jaren kan dragen (tot ze versleten zijn)Ik krijg ook vaak t shirts van mijn zus die ik vermaak van een large naar een small. Schoenen worden hier ook enkel in soldenperiodes gekocht en ik kijk vooruit : vorig jaar heb ik me al een paar nieuwe sandalen in solden aangeschaft omdat degene die ik nu draag al 5 jaar meegaan en ik veronderstel dat deze zomer de laatste zal zijn dat ik ze draag. Ik heb dus 'reservesandalen' voor 't geval ik met degene die ik nu draag vroegtijdig in panne val. Door op voorhand in soldenperiodes te kopen, vermijd ik dat ik als ik dringend iets nodig heb de aankoop moet doen aan normale prijs. Toen onze kinderen klein waren, maakte ik al hun kleding zelf (naaien, breien) maar toen ze ouder werden, droegen ze liever gekochte kledij net zoals hun leeftijdsgenootjes. In 'die' tijd kon ik heel goedkope couponnetjes stof kopen en maakte de mooiste exclusieve kinderkledij voor heel weinig geld. Voor mijn kleinkinderen moet ik niets zelf maken aangezien mijn dochter hen liever kledij met een duidelijk merklabel aantrekt. Ze koopt die kledij dan wel in tweedehands.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen