Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 1 maart 2012

Besparen op water - 2

Kort geleden heb ik een blogje geschreven over besparen op watergebruik. (klik op de link om meer te lezen). Waar ik toen niet over schreef, was: wat merk je van besparingen op watergebruik in je portemonnee? Eerlijk gezegd niet zo erg veel, in feite bar weinig. Per waterbedrijf zijn er verschillen, maar het Waterbedrijf Groningen vraagt inclusief belasting € 0,001 per liter water. De prijs is € 1,0579 per m3 water. Stel, je doet goed je best met het besparen van water in en om huis en je bespaart per persoon 10 liter water per dag. Dat is al heel wat, want gemiddeld gebruiken we 121 liter per persoon per dag. Als je 10 liter per dag bespaart, levert dat je in je portemonnee precies 1 cent per dag besparing per persoon op, gerekend over een heel jaar is dat dus € 3,65.
Ik wil niet zeggen dat je niet moet besparen, vanuit milieuoogpunt is het een heel goede zaak, maar veel geld levert het je niet op.

Waar je wat water betreft beter op kunt besparen is het volgende:
- voor water in flessen betaal je een veelvoud van de prijs die je betaalt voor goed kraanwater. Volgens onderzoek is ons leidingwater bacteriologisch zeer betrouwbaar, niets op aan te merken. Gebruik dus kraanwater in plaats van flessenwater. Zet een mooie fles of karaf in de koelkast en serveer kraanwater.
- je kunt ook ijsblokjes kopen,  gewoon gemaakt van kraanwater, 1 kg kost €0,89. Als je ijsblokjes zelf maakt, betaal je voor het water ééntiende cent per kg. (voor diegenen die het vergeten zijn, 1 kg water is 1 liter water)

- als je bespaart op water tijdens het douchen en badderen, dan bespaar je in feite vooral op energie. Als je tenminste heet water gebruikt en niet in een koud bad stapt of onder een koude douche staat. De energiebesparing is wel weer de moeite waard!

Wist jij dat kraanwater zo goedkoop is?

Nog even een  kleine aanvulling: je bent soms per jaar wel flink wat kwijt aan vaste kosten. Dan heb je nog geen liter water uit de kraan laten stromen. Die vaste kosten heb ik in de prijs per kubieke meter niet meegerekend.
Kosten in 2011:
In Zoeterwoude betaal je voor de aansluiting  €115,56 per jaar. Ik betaal hier in Groningen €34,80. Het goedkoopst ben je bij Vitens, bij hen is het vaste bedrag 25 euro per jaar.  Lees er hier meer over.

9 opmerkingen:

 1. Wat denk ook niet gek is; je leert het met minder doen. Dus als er eens problemen zijn met het water, dan schiet je niet direct in de stress. Da's toch ook wel prettig, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad de waterprijs is laag. Wij besparen door putwater te gebruiken maar een tientje per jaar. Ik doe dat vooral voor het milieu. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoewel de besparing in kosten niet zo hoog is: elk klein beetje is er natuurlijk 1. En het weegt voor mij niet op tegen de voordelen die er voor het milieu zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zitten nu met 1,5 m3 per week 30% onder ons doelgebruik. Dus per jaar: Dus 78 m3 in plaats van uh... (ongeveer) 110 m3. Dat scheelt dus 110-78=32 m3.
  Water kost ongeveer 1 euro per m3 is dan toch 32 euro (toch?)+ wat we minder verbruiken aan gas.

  Vind ik niet echt weinig...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nouja goedkoop, moest dit jaar 50,- bij betalen en de kwartaal is 10,- omhoog.
  Dus zo goedkoop vind ik het niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn gebruik kostte afgelopen jaar €25,39. Het vastrecht was €34,80. Ik denk dat ik niet zo veel kan bezuinigen, dus dat ga ik dan ook niet doen.

   Verwijderen
 6. wat een prijsverschillen in het vaste recht. Ik ga gelijk eens kijken wat wij daarvoor betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben de blogs aan het bijlezen omdat ik een aantal dagen afwezig ben geweest en wil op deze blog graag inhaken. Wij hebben in 2010 17 kub water meer verbruikt dan normaal. 167 m3. Daarom vallen wij dit belastingjaar in een hoger tarief rioolrecht van 150 - 500 m3 en dat is 50 EURO DUURDER. Wij hebben nu 2011 per 1 maart afgerond en zitten weer op 137 m3. Dus in 2013 gaan wij weer naar beneden in het lagere tarief. Ik heb nooit geweten dat dit tarief gekoppeld was aan het waterverbruik. Weer wat geleerd in consuminderland.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb net mijn water door gegeven aan WML. Mijn verbruik kost € 23,00 inclusief belastingen en BTW (tarieven 2012). We betalen hier veel vastrecht dus totaal is toch nog € 115,00 per jaar. Ik begreep eerst niet dat ik zoveel moest betalen tov jou. Ik gebruik echt weinig maar het verschil zit dus in het vastrecht. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen