Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 1 maart 2012

Besparen in Nederland

Niet alleen ik moet besparen, maar ook de overheid moet besparen. Wel 16 miljard euro moet Nederland bezuinigen, dat is €16.000.000.000,-.
Oeps, dat is wel een beetje meer dan ik bezuinig.

Waar moet dat geld vandaan komen?
Belastingverhoging? BTW verhoging? Een eigen bijdrage bij de huisarts? Kan een regering in het lopende (zorg)verzekeringsjaar het eigen risico verhogen? Nu moeten chronische patiënten verplicht 220 euro ophoesten voor de noodzakelijke zorg: medicijnen, zorg in het ziekenhuis. Zouden ze er nog een schepje bovenop doen of zou de compensatie van het eigen risico verdwijnen?
Één ding is zeker mijn bestedingsruimte zal er niet groter op worden.

Het lijkt er op dat de koopkracht achteruit holt. De minister had het niet verwacht dat de achteruitgang van de koopkracht in dit jaar 1,75% lijkt te worden. En dan is daar het effect van die 16 miljard bezuinigingen nog niet in meegenomen. Ik merk wel dat ik minder geld heb om uit te geven en minder geld om te sparen.

In dit jaar is de WOZ waarde van mijn huis opnieuw vastgesteld. Was mijn huis in 2011 volgens de WOZ nog €152.000 waard, nu is dat €141.000 geworden. Er is dus zo maar 11.000 euro verdampt!
Voordeel is wel dat het eigen woning forfait komende jaar lager is en dat ik minder gemeentelijke belasting hoef te betalen.

Toch gloort er voor de landelijke economie ergens licht aan de horizon. Want volgens het CPB komt er na 2012 weer economische groei.
Hoe ze dat weten?
Ik heb geen flauw idee!

9 opmerkingen:

 1. Dat wordt weer vuurwerk in Den Haag. De heren zijn het lang niet met elkaar eens.

  Nog even en we zijn geen zorgstaat meer. Doet me denken toen schoondochter vorig jaar moest bevallen (in China). Op het moment supreme moest ze 'even tekenen' voordat men haar een ruggeprik toediende. Men wilde wel zeker weten dat die prik betaald zou worden! Gaan we straks hier ook zo werken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk als we gewoon wat minder uitdelen aan bijvoorbeeld een Griekenland, een standpunt wordt ingenomen over de hypoteekrente aftrek er veel onrust weg is. Wij gekke Nederlanders vinden alles maar goed en komen nooit in verzet, maar nog even op deze voet doorgaan en dan gaat dat echt wel gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks alle bezuinigingen merk ik ook dat we minder te besteden hebben...ik ga nu nog een stuk bewuster met m'n geld om ...de tering naar de nering zetten . Ik probeer toch minimaal 10.000,00 euro te besparen dit jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is zo triest voor mensen met een laag inkomen. Die moeten misschien wel op voedsel gaan bezuinigen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmm je eigen woning forfait wordt niet lager. Het rijk heeft het percentage verhoogd. Met dit als argument: Doordat de huizenprijzen lager liggen, blijft de opbrengst van het eigenwoningforfait voor de overheid gelijk. Vandaar dat het kabinet de verhoging doorvoert.

  Wat je hier in de gemeente ziet is dat de WOZ waarde van ons huis lager wordt, maar dat de gemeentelijke belastingen ongeveer hetzelfde bedrag blijven. Ze verhogen nl. het tarief. En ik heb al gehoord dat dit in meer gemeente gebeurd.

  Ik hoop voor jou dat je gemeentelijke belastingen lager worden, maar reken je nog niet "rijk"!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het prima dat ze bedenken dat ze de rekening weer in balans willen hebben, maar ik gok dat het weer de geijkte punten worden. Minder geld voor de zorg, onderwijs en proberen meer belasting binnen te krijgen.

  Hier bleek het WOZwaarde van ons huis precies te zijn wat we ervoor betaalde afgelopen zomer. Dat was best een meevaller. Nu moeten we hard gaan werken aan het afmaken van het huis en daarna beginnen met zo snel mogelijk de hypotheek lager dan de waarde krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vreemd hé? Als iemand minder te besteden heeft dan moet hij/zij zelf z'n boekhouding bekijken met de vraag; waar kan/moet ik schrappen/uitstellen. Alleen onze regering moet ergens geld vinden en haalt dit uit onze beurs. Dat is geen bezuinigen, dat is inkomen vergroten op een verkeerde manier.
  Maar of de grootverdieners daar ooit aan denken? Misschien moeten ze allemaal maar eens naar een budgetcursus.
  Of is mijn verstand niet in orde?
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De WOZ waarde van mijn huis is ook fiks gezakt.Voor mij een nadeel, omdat ik de hypotheek om wil zetten naar een basis hypotheek, waardoor ik 0,4% rente minder betaal per maand.Daar gaat een rekensom aan vooraf,voor je de hypotheek om mag zetten.Woz, daar neem je 90% van en daar weer 75% van. Als je tot dat bedrag aflost, zakt de rente.
  De bank zelf verteld dit je niet, daar ben ik per toeval zelf achter gekomen.(misschien tip voor 1 van jullie?)
  De kosten hiervan zijn 250 Euro en zo terug verdient.Voor ons betekend het een lastenverlaging van 70 Euro per maand.
  We hebben het er op gewaagd;juist omdat man lief z'n baan niet zeker is op dit moment.
  Lagere maandlasten is dan juist goed.
  Ik bezuinig heel fiks op alle boodschappen, om onze buffer weer aan te vullen tot de hoogte waar ik me prettig bij kan voelen.
  We kijken hier met toch wel wat spanning naar alle verhogingen van kosten.
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zolang je niet op korte wil verhuizen is er niets mis met een waardevermindering van je huis, de markt rees de pan uit en er komt altijd een einde aan economische groei. Als de economie weer groeit wat hopelijk weer gebeurt over een paar jaar zal de waarde van je huis ook wel weer stijgen.

  BeantwoordenVerwijderen