Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 4 maart 2012

Goedkope energie!

En toen was ik pardoes overgestapt op een andere energieleverancier! Net als een jaar geleden ging ik buurten op de site van de consumentenbond en vond daar een goedkopere energieleverancier die mij 230 euro overstapkorting bood. Ik kon het niet laten en ben overgestapt. Volgens de berekening kost de leverantie mij 540 euro per jaar, dat is inclusief de korting van 230 euro die ze mij bieden. Die €540 is gebaseerd op mijn verbruik in het afgelopen jaar.
Als ik net zoveel energie gebruik als afgelopen jaar, kost de energie mij dus nog geen 50 euro per jaar maand.
Ik vind de welkomstpremie fantastisch. Die premie is niet een percentage, maar gewoon een bedrag dat iedereen krijgt die overstapt, of je nu 700 m3 gas en 1400 kWh stroom verbruikt of 2100 m3 en 4000 kWh. De overstap is pas per begin september, maar ik heb het nu alvast geregeld!
Het is behoorlijk tegen mijn principes om zonder vooronderzoek over te stappen. Ik heb helemaal niet onderzocht of er veel klachten zijn over deze leverancier en ben gewoon overgestapt.
Een beetje heel impulsief, ik weet het, hopelijk krijg ik er geen spijt van!
De tijd zal het leren!

Update 11 maart: Ik heb een week nadat ik overgestapt ben, van beide leveranciers taal nog teken vernomen. Geen bericht van Eneco en geen bericht van Essent. Ik vraag me af of het goed komt. Ik wacht nog even en dan moet ik misschien maar eens even uitzoeken wat er met mijn overstap gebeurd is.

20 opmerkingen:

 1. Ja, Eneco timmert tegenwoordig ook hard aan de weg. Ik heb zakelijk veel met hen te maken. Onlangs veranderden ze zomaarneenzijdig de betaal termijn van facturen. Dat is voorbij. Ook beroepshalve moet je er bovenop zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oeh!! ik ben bang dat ik bij de 'slapers' en de 'bangeschijters' hoor.
  ik durf gewoon niet over te stappen. Angstig over al die hororverhalen van zich eindeloos herhalende facturen en dat soort narigheid.
  Ik zit fijn bij mijn provider. Ik betaal niet teveel, Ik weet dat ik geen gekke provisie hoef te betalen voor transport e.d.
  Ik ben dus behoudend, maar misschien mis ik daardoor wel een meevaller...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Casa di mamma, Eneco had in de vorige duurste olie periode een spot om een contrat bij hen af te sluiten voor drie jaar. Toen de prijs voor energie zakte, werd deze reclame rap van het scherm gehaald.

   Verwijderen
 3. Ik ben ook zeker geen overstapper, maar ik denk dat ik het naar Eneco wel zou wagen. Ik hoop dat het goed voor je uitpakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit al jaren !!!!! bij Eneco. Maar krijg dus nooit die overstapbonus. Hoe zit dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Trouwe klanten hoef je niet te lokken met bonussen. Mijn advies: stap over naar een andere leverancier. Dat levert je geld op!

   Verwijderen
 5. Wij hebben jaren lang Eneco gehad, zonder problemen dus volgens mij best betrouwbaar. Op een gegevens moment overgestapt naar energiedirect omdat die goedkoper was. (ook hier nooit problemen gehad) Nu is Eneco weer goedkoper zie ik dus misschien tijd om weer over te stappen. Moet je lid zijn van de consumentenbond? Dat is me niet helemaal duidelijk. En wordt de overstap automatisch geregeld of moet je zelf nog bij de oude energieleveracier opzeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hoeft geen lid te zijn van de consumentenbond. Bij de overstap wordt geregeld dat bij de oude leverancier opgezegd wordt,

   Verwijderen
  2. Ik bij net de aanvraag voor een contract bij de Eneco opgestuurd. Scheelt op jaarbasis toch mooi zo'n 400 euro! En omdat we al een behoorlijke slag gemaakt hebben met energiebesparing heb ik de jaarcijfers aangepast en scheelt het in de voorschotbedragen zelfs 50 euro per maand.
   Dank voor de tip zuinigaan!

   Verwijderen
 6. Van je berekening snap ik niet veel. Die bonus, is die niet gewoon om je overstapboete aan de eerdere leverancier te betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik stap pas over als het contract van de huidige leverancier afloopt. De bonus is echt bonus.

   Verwijderen
  2. Ik zal de berekening uitleggen:
   op een vergelijkingssite voer je het geschatte jaarverbruik in voor gas en voor stroom. Ik doe dat op basis van mijn verbruik in de afgelopen jaren. Vervolgens rekent de site uit welke leverancier voor jou het goedkoopste is. De berekening is inclusief de overstapbonus. Op basis van deze berekening kost mijn jaarverbruik in het volgende jaar ongeveer 770 euro. Daar gaat de bonus van af. Blijft over 540 euro. Als ik meer ga verbruiken moet ik uiteraard meer betalen, dat lijkt me heel logisch.

   Verwijderen
 7. En is die bonus ook voor klanten,de niet lang blijven? Trouwens Delta geeft een bonus aan "oude" klanten,die veel produkten bij hen afnemen.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Let goed op dat je je energiestanden op de overstap-datum noteert en aan zowel de oude als de nieuwe leverancier doorgeeft. Ik moest mijn standen doorgeven toen ik me aanmeldde (dat was net als jij maanden vooraf). Daarna nooit meer iets gehoord. De nieuwe maatschappij hield die standen aan als beginstanden, en de oude ''schatte'' mijn standen op overstapdag veel te hoog in. Daar kwam ik pas achter toen ik de eindafrekening kreeg. Om het allemaal gecorrigeerd te krijgen, moest ik ook nog een boete betalen!! Oh, wat was ik boos.
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vorige overstap via de site van de consumentenbond is vlekkeloos verlopen. Ik stapte op 15 februari over. Het contract bij Essent ging op 3 september in. Ik heb eerst mijn oude contract uitgediend. Geen problemen gehad met de afrekening bij Greenchoice en bij Essent waren de juiste (september) beginstanden doorgegeven.

   Verwijderen
  2. Heb me zojuist ook aangemeld bij de Eneco. De welkomstbonus + 4 eurocent korting op gas gedurende de looptijd van 13 maanden gaven de doorslag. Bedankt voor de tip!
   Marja

   Verwijderen
 9. Je schrijft dat de energie je nog geen Eur 50 per jaar kost, maar bedoel je niet per maand? Anders snap ik je berekening ook niet.
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, dat moet inderdaad per maand zijn.

   Verwijderen
 10. Energie-direct bied 295,- overstap korting is een dochter ondernemeing van Essent

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Meer door minder7 maart 2012 om 02:57

  Ik stap al een aantal jaren over van de ene naar de andere energieleverancier.
  Doe dit vooral voor de bonus die je bij het overstappen kan krijgen.
  Deze kunnen behoorlijk oplopen. Bedragen tot 375,- zijn geen uitzondering.
  Ik heb tot nu toe alleen positieve ervaringen.
  Wel is het zaak om de vinger aan de pols te houden door:
  1) toegestuurde papieren goed te controleren.
  2) goed op overstapdata te letten.
  3) te kijken of de beloofde aanbiedingen en bonussen goed beschreven staan.
  4) vragen altijd via mail te stellen en vragen binnen 3 dagen te reageren.
  5) eventuele aanpassingen extra te laten bevestigen.
  6) je te realiseren dat ook al gaat het goed en gemakkelijk “niets gaat vanzelf”.

  BeantwoordenVerwijderen