Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 21 maart 2012

Masterstudenten, pas op!

Dit lees ik op de site van Duo (vroeger: IBG-studiefinanciering):

Basisbeurs wordt lening in de masterfase

Het is de bedoeling om per 1 september 2012 de basisbeurs in de masterfase voor studenten aan hbo en universiteit af te schaffen. Je kunt het bedrag aan basisbeurs nog wel lenen.
Deze lening moet je dan na je studie terugbetalen, met rente. Als je in de masterfase zit, dan wordt je basisbeurs automatisch omgezet in een lening. Als je niét of minder wil lenen, moet je dit zelf tijdig wijzigen via Mijn DUO.

Ontvang je ook een aanvullende beurs? Dan behoud je deze wel, want de aanvullende beurs valt niet onder deze maatregel.

Wil je weten wat dit betekent voor de hoogte van jouw studiefinanciering? Vul dan de ontbrekende gegevens in.


Er staat dus dat je basisbeurs tijdens de masterfase vanaf studiejaar 2012/2013 automatisch een lening wordt. Dit is een rare gang van zaken, je hebt nu nog een basisbeurs tijdens je masterstudie en zonder dat je er wat voor hoeft te doen ga je lenen bij studiefinanciering. Blijkbaar gaat DUO uit van het principe: wie zwijgt stemt toe.

Kan dat zomaar?

Je zou denken, als je wilt lenen, dan regel je dat op de site van DUO. Maar zo zit het systeem blijkbaar niet in elkaar, er wordt van uitgegaan dat je wilt lenen en als je dat niet wilt, dan moet je daar iets voor doen. Ik vind het de omgekeerde wereld! Ik vind dat je moeite moet doen om te lenen en dat je bewust een lening aan moet gaan als je daar voor kiest. Misschien kies je er helemaal niet voor om te lenen. Ik denk dat er volgend studiejaar genoeg studenten zijn die helemaal niet in de gaten hebben dat ze ongemerkt een lening aangaan.

Mijn dochter die in Wageningen een masterstudie doet ging er van uit dat ze alleen de aanvullende studiefinanciering zou ontvangen. Ik ga haar zeker waarschuwen dat ze er iets voor moet doen om niet ongewild een studielening aan te gaan.
Mogelijk moet ze iets lenen om recht te houden op een OV chipkaart.

Door je gegevens in te vullen kun je zien welke maatregelen nog meer van toepassing zijn. Die veranderingen staan in het tweede blok.

10 opmerkingen:

 1. Best heftig, zo begint straks bijna iedere student met een schuld...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De basisbeurs wordt altijd automatisch omgezet in een lening zodra je je recht verliest en nog wel op school zit. Ik kreeg vorig jaar een brief waarin werd vermeld dat mijn 4 jaren recht op stuffie op waren en dat ik vanaf de daarop volgende maand 800 nog iets in de vorm van een lening kreeg. Ik schrok me natuurlijk een hoedje en heb het meteen rechtgezet via DUO op internet.
  Als het goed is krijgen alle studenten wel bericht hiervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ze willen graag dat jongeren beter met geld omgaan. Door ze gelijk maar op te zadelen met een aanzienlijke schuld, is natuurlijk niet de manier.
  Zelf krijg ik nog ongeveer 1,5 jaar studiefinanciering. En eigenlijk hoop ik dat ik op het moment dat het afloopt, een stage gevonden heb waarbij ik iets betaald krijg of een bijbaantje erbij. Zodat ik die lening niet hoef te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Officieel is de basisbeurs en aanvullende beurs al heel lang een lening. Dat staat ook altijd op papieren die je tijdens je studie krijgt. Pas als je afgestudeerd bent krijg je bericht dat die lening is omgezet in een gift. Maar als het inderdaad veranderd is het wel net zo netjes om het duidelijk uit te leggen ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben straks drie studerende kinderen...graag willen we ze zonder studieschuld laten studeren. Wij sparen hiervoor, ik krijg echter wel het gevoel dat er op een gegeven moment niet meer voor te sparen valt. Zo denkt het kabinet nu ook na over een sociaal leenstelsel voor iedere student. Misschien erg dom: wat houdt een master in? Je laatste studiejaar of post doctoraal? Het is al tig jaar geleden dat ik afgestudeerd ben. Wij haalden onze propedeuse en hierna ons doctoraal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegenwoordig zijn de WO-studies onderverdeeld in een Bachelor en een Master. De Bachelorfase levert een diploma op dat ongeveer vergelijkbaar is met hbo. De Masterfase is een verdere specialisatie. In de meeste gevallen bestaat de bachelorfase uit de eerste drie jaar. Het vierde jaar is dan de masterfase. Je kunt na drie jaar stoppen, dan heb je gewoon een bachelordiploma, maar ik ken eigenlijk niemand die een wo-bachelor als volwaardig iets ziet.

   Het ligt aan je studie hoe lang je masterfase is, voor b.v. biologie kan het zo twee jaar zijn en voor geneeskunde zal het ook wel meer dan 1 jaar zijn.

   Verwijderen
  2. Om hetzelfde te doen als de oude doctoraal moet je nu een master doen waarvoor je dus eerst een bachelor moet hebben.

   Verwijderen
 6. Ik ben een jaar geleden afgestudeerd, en begrijp dus dat je het goed in de gaten moet blijven houden bij DUO/IBgroep. Ik wil nog even reageren op de lening voor OV. Bij mij was het nog zo dat je ook 0-euro kon lenen en daarmee je OV jaarkaart kon behouden. Ik weet niet of dit nu nog zo is, anders is het misschien een tip voor uw dochter?

  Groetjes, Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb momenteel ook een 0-euro lening met een OV jaarkaart dus het bestaat nog :)

   Verwijderen
 7. Bedankt voor de info. Mijn zoon is ook in de masterfase (van 2jaar). Ik heb je blog aan hem doorgestuurd!

  BeantwoordenVerwijderen