dinsdag 27 maart 2012

Tip: houd je administratie op orde, dan voorkom je problemen

Volgens dit bericht is een slecht bijgehouden administratie een reden voor betalingsproblemen.
Het Nibud heeft het onderzocht: het blijkt dat als je je administratie niet goed op orde hebt, de betalingsproblemen zich opstapelen. Logisch vind ik, als je niet weet hoeveel (of hoe weinig!) geld er binnenkomt en niet weet hoe veel er uitgaat dan ontstaan er snel betalingsachterstanden en waarschijnlijk ook schulden. Je weet immers helemaal niet hoe je financiële situatie is, je hebt er geen greep op.
De site zelf je schulden regelen is vernieuwd en geeft een stappenplan om je schulden aan te pakken. In vijf stappen word je bij de hand genomen en door "schuldenland" geleid. Ook worden tips gegeven hoe je uit de schulden komt.
Ik denk dat je de site ook heel goed kunt gebruiken als je puberkinderen hebt met financieel riskant gedrag. Leg hen uit wat voor soorten schulden of er zijn en wat je er aan kunt doen.

De meeste betalingen die ik doe, zijn automatisch. De betaling van de nota's die in ontvang, voer ik meteen in in internetbankieren. Moet ik bijvoorbeeld binnen 14 dagen betalen. Dan zorg ik dat het geld op de 13e dag overgemaakt wordt. Ook controleer ik regelmatig of er nog voldoende saldo is op mijn betalingsrekening en eventueel maak ik van mijn spaarrekening wat geld over naar de betalingsrekening.

Hoe is het met jouw administratie?

23 opmerkingen:

  1. Ik werk hetzelfde, bij mij gaat het vooral mis bij het opbergen. Maar dat lijkt me (ontkenningsgedrag?) minder ernstig dan wanneer het al mis gaat bij het betalen. Ik heb een Excel-overzicht waarin ik het saldo van elke rekening zet + wat daar nog vanaf moet. Zo kan ik in één oogopslag zien of er voldoende op staat. Daar zet ik ook bijvoorbeeld 'termijnbetalingen' in, zoals de gemeentelijke belastingen die in 2x betaald worden en waarvan de betaaldatum wat verder weg ligt. Anders kan ik dat soms vergeten en moet ik weer van alles omgooien om dat alsnog te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het opbergen van allerlei papierwerk is hier ook een redelijke misdraging van mezelf. Ik doe het vaak niet en als ik het doe, ligt het uiteindelijk gewoon op een stapel in de kast.
    Maar alles word wel op tijd betaald. Ik heb een lijstje met dingen die ik elke maand moet betalen en welke maar een paar keer per jaar komen. Omdat ik gelijk kan zien wanneer wat betaald moet zijn, ben ik nooit te laat. Juist omdat ik met al het papierwerk enorm choatisch ben, probeer ik mijn geldzaken zoveel mogelijk online te regelen. Dan lukt het me beter om alles georganiseerd te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Per jaar maak ik een beegroting, alles wat er uit gaat op jaarbasis -zelf lidmaatschappen van een tientje staan ertussen- en wat er in komt. De belastingteruggave reken ik niet, dat is extra buffergeld en het vakantiegeld is voor vakanties. Wat er in komt wordt direct 10% afgetrokken, is weer buffer, dan aftrekken wat er uit moet. Het overgebleven bedrag door 52 delen en daar weer 10% af. Van dat overgebleven geld moet ik het dus doen iedere week. Werkelijk alle uitgaven gaan per stuk in een schrift. Dan zie je ook direct of bv. koffiemelk duurder is geworden. Soms houd je per week iets over en soms kom je iets te kort. Maar dat kun je dus zo per week bekijken. Het is even werk maar het geeft ontzettend veel rust.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook hier alle uitgaven in een schriftje, waarna manlief het overzet in Excel. Wij vragen ons ook nooit af waar het geld blijft...
      Vaste lasten tellen we op, 5% erbij en delen we door 12. Dat wordt elke maand gespaard en daarvan worden de rekeningen betaald.

      Verwijderen
  4. uitzonderingen bevestigen de regel. ik maak al mijn post open, gooi weg wat weg kan. leg op een stapel wat betaald moet worden en ruim op wat opgeruimd moet worden.
    ik heb alles keurig in mappen.
    ik heb schulden, waar ik amper uit kan komen, mede door die netheid red ik het net met schuiven van geld. verdien niet weinig, heb hoge vaste lasten omdat ik er voor gekozen heb vrij te wonen (dure huur en reiskosten).
    elke maand is het weer spannend en eigenlijk leef ik van extra (vakantiegeld) naar extra (13de maand, bonus).
    een enkele keer eet ik een maand brood met tevredenheid, aardappels en groente, water uit de kraan.
    mijn kosten tegenover mijn inkomsten staan duidelijk niet in verhouding, toch ben ik niet ongelukkig daardoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hou al jaren iedere maand op de achterkant van een envelop, die ik in de kast hang, een maandlijst bij.De uitgaven staan daar op, ook de jaarlijkse eventueel.Bij iedere betaling streep ik het geschrevene weg en weet ik precies wat er nog op de rekening moet staan.Ook de begrootte kosten voor de boodschappen staan er op en zo kom ik nooit voor verrassingen. Op af en toe eens een na-heffing na van bijv. stookkosten vorig jaar.Maar dat word nog onderzocht i.v.m blokverwarming en foute afrekeningen.Wel betaald, maar onder protest.Voor dat soort zaken heb ik mijn buffer(tje) en dat werkt prima.
    groet Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik houd mijn inkomsten en uitgaven bij in excel. Alle post gaat meteen open, ook omdat ik gewoon nieuwsgierig ben wat iemand me wil vertellen. Rekeningen worden meteen betaald (gaat meestal al automatisch) of gereserveerd in internetbankieren. Door betaalde giro's gaat een kruis en de papieren gaan direct naar zolder. Daar stokt het een beetje. Vroeger stond de computer op zolder en ruimde ik elke dag mijn papieren op, nu kom ik nauwelijk nog op zolder en de stapel papieren stapelen zich op op de trap. Maar als ik iets zoek hoef ik eigenlijk alleen nog maar die stapel door te zoeken. Vaak bewaar ik de papieren maar eigenlijk is het nooit nodig geweest om ze nog eens op te zoeken.
    Sinds 2 weken help ik mensen met hun administratie en het is triest te zien hoe mensen met boodschappentassen vol ongeopende post binnenkomen. Enveloppen met acceptgiro's die niet betaald worden. Door een simpele administratie op te zetten kunnen mensen zien wat er aan bedragen open staat. Dat is vaak nogal een schok want nu komen de cijfers naar buiten en is dat erg confronterend. Sommige mensen steken hierdoor nog verder hun hoofd in het zand maar gelukkig zijn er ook bij die dit echt willen aanpakken. En het is fijn dat de gemeente zich hier nu ook mee gaat moeien, het wordt niet meer vrijblijvend, dezen mensen moeten echt geholpen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik doe de administratie en houd die goed bij. Soms in mijn nadeel,dan betaal ik eigenlijk te vroeg. Maar dan kan ik het ook niet vergeten. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel handig vind ik automatisch betalen met een machtiging voor de vaste lasten. Andere nota's regel ik meteen met online bankieren en laat afschrijven voor de vervaldatum. Het gaat soms alleen 'mis' met winkelen en boodschappen doen, dus kwestie van discipline en overzicht houden idd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Stuitend hoe sommige politici hier mee aan de haal gaan: "Er is honger in Nederland!". De minimumlonen en sociale uitkeringen zijn hier ongeveer het hoogste ter wereld. Niet de uitkeringen of het minimumloon moet omhoog, maar deze mensen moeten leren met geld om te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik gebruik Excel. Gedownload van www.computerprive.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit klopt helemaal! Niet enkel voor bedrijven maar ook voor personen is het bijhouden van de administratie veelal een grote rompslomp en last. Toch moet je dit zeker niet verwaarlozen, dit heeft gevolgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goede tips in je artikel voor de administratie en goede achtergronden. Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Uitstekende informatie waar je goed gebruik van kunt maken! Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt voor het delen van de informatie. Leuke blog ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik probeer ook altijd mijn administratie op orde te houden, echter heb ik op de een of andere manier een black out wanneer ik weer nieuwe rekeningen binnen krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik haat het! het klinkt erg stom maar zie er altijd tegenop wanneer ik de administratie moet doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Veel mensen houden niet van administratie. Om het goed te doen neemt veel tijd in beslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Goede tip! Door het met enige regelmaat jouw administratie op orde te houden kan je er ook een stuk beter voor zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Zodra je je administratie niet op orde hebt geeft het veel problemen. Fijn dat je daar een aantal tips voor hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Bedankt voor de goede tips! Het komt inderdaad vaak voor dat mensen zijn of haar administratie niet op orde hebben. Dat kan vervelende gevolgen hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mensen die een hekel hebben aan administratie kunnen het beter uitbesteden. Het is namelijk erg veel werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Inderdaad Peter. Ik adviseer mensen altijd om een eigen stappenplan te maken, zodat je nergens overheen leest/kijkt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.