Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 28 maart 2012

Gas- en stroomverbuik bijgewerkt

Je kunt zien dat het voorjaar wordt en dat het overdag lekker weer is! Mijn gasverbruik gaat flink omlaag en ook het stroomverbruik is gedaald. De gordijnen open om de zon op de ramen te laten schijnen en de warmte zoveel mogelijk binnen te laten komen. Geen elektrische dekens meer 's avonds.
Nu dochter hier woont, gaat het soms nog wel eens verkeerd met de tussendeur boven. Ik trek bij het naar beneden gaan de tussendeur altijd dicht, zodat de stook-warmte niet naar de onverwarmde bovenverdieping gaat, maar dochter wil dat nog wel eens vergeten. Die deur is boven aan de trap bij de overloop. Gisteravond ontdekte ik, dat ik al weer een tijdje gestookt had met de deur open, zodat alle warmte naar de onverwarmde slaapkamers, overloop en badkamer trok. Toch een beetje jammer van de warmte.
Maar over het algemeen gaat het goed met de m3 en de kWh-en.
STROOM
wk 12 - 28 kWh
wk 11 - 32 kWh
wk 10 - 31 kWh
wk 9 - 41 kWh
wk 8 - 34 kWh

GAS
wk 12 - 11 m3
wk 11 - 11 m3
wk 10 - 20 m3
wk 9 - 14 m3
wk 8 - 23 m3
Het hogere stroomverbruik in week 9 heeft ook te maken met ovengebruik. Dochters vinden het leuk om te bakken en ik heb de indruk dat dat stroom vreet. Taarten, cakes en ovenschotels staan garant voor flink wat stroomverbruik.
Maar als ik dan na ga wat 41 kWh kost, ach dan valt het ook wel weer wat mee. Volgens mij kost stroom nog steeds iets van 22 cent per kWh. Dus dan kom ik, bij een stroomverbruik van 41 kWh per week, uit op ongeveer 9 euro per week en daar gaat dan de jaarlijkse heffingskorting nog weer af! Het vastrecht moet je toch betalen.

9 opmerkingen:

 1. Is een automatische deursluiter een idee voor de tussendeur?
  Er zijn diverse deurdrangers, bijvoorbeeld scharnierdeursluiters, die kosten nog geen 5 euro.

  Goet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klopt,dat bakken energie vraagt. Ik heb een gasoven en merk dat aan het verbruik. Maar iets lekker eten is ook belangrijk. En bakken is meestal voordeliger dan kopen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En denk eens aan het fijne gevoel wat het geeft voor jou en de kids het samen bakken en natuurlijk ook het resultaat. Ze vinden het geweldig. Dat is met geen geld te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik merk ook dat de zon een fijne verwarmingsbron is. Als hij een tijdje op mijn kantoortje heeft gestaan is het daar heerlijk warm. Alleen 's avonds zet ik de verwarming nog wat aan in de woonkamer. Die krijgt overdag weinig zon, en is 's avonds nog echt kil.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe lekker is dat wanneer er voor je gekookt en gebaken wordt? Voor 9 euro eet je niet buiten de deur! Haha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier was dochter een paar daagjes weg.. merkte het meteen aan het gasverbruik ;) (minder douche) we hadden 8m3 gebruikt!!!!!

  De oven gebruik ik zelf hoofdzakelijk alleen in het weekend maar inderdd die vreet stroom!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Meer door minder29 maart 2012 om 02:27

  Heb verwarming s'nachts en als ik niet thuis ben op 15,5 staan. Daarnaast is huis erg goed geïsoleerd en mede door de Hr-ketel is het gebruik zelfs met zeer koud weer niet hoger dan +/- 20 m3 p/w. Afgelopen stookjaar (jan 2011-jan2012) 386 m3 verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb je ook gekeken naar je water verbruik? Hier is zoon weer komen inwonen en zijn vriendin ook drie maanden. Het water verbruik verdubbelde !! Meer en langer douchen, meer wassen met extra water invoer!.
  Ben blij dat in elk geval de vriendin weer weg is.

  BeantwoordenVerwijderen