Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 29 april 2012

Stoppen met bloggen: Consuminderen

Zo nu en dan zijn er bloggers die stoppen met bloggen. Sommige blogs zijn ineens verdwenen, andere kondigen hun stoppen aan in een laatste blogje. Deze keer stopt Consuminderen. Klik hier voor haar weblog. In reacties heet ze Opnieuw beginnen. Ik vind het jammer dat ze stopt, maar wel begrijpelijk. Ze had een blog sinds 2005 en ze vindt dat ze over alles op het gebied van consuminderen, bezuinigen etc al geschreven heeft.
Ik wil Consuminderen bedanken voor alles wat ze met ons gedeeld heeft. Ik heb veel van haar geleerd.

Wat allemaal?

1. Dat je moet zoeken naar extra inkomsten en je uitgaven moet beperken. Ze schreef over mysteryshopping. Dat ging ik ook doen. Het leverde niet zo veel op, maar het was wel leuk. Ik stopte ermee toen ik mijn auto weg deed. Ook schreef ze over mails lezen via Euroclix en MoneyMiljonair. Ook dat ging ik doen en deze programma's leveren mij nu wel 800 euro per jaar op.

2. Ze publiceerde de bedragen die ze besteedde aan boodschappen. De eerste keren dat ik die blogjes las, dacht ik: wat weinig geld! Dat wilde ik ook, dus ik ging intensief bijhouden wat ik per week uitgaf aan boodschappen en schreef er blogjes over.

3. Ook schreef ze over haar maanduitgaven. Het leek me ook goed om bij te houden. Dank zij haar ben ik daar mee begonnen en publiceerde er ook over.

4. Ze schreef over vrije tijdsbesteding, wat het kostte en wat het opleverde. Zo ook vakanties. Erg  interessant om te lezen!

5. Ze schreef ook over de kwaliteit van dingen die ze aanschafte. Over de prijs/kwaliteitverhouding van bijvoorbeeld haar scooter.

6. Wat me vooral aansprak was haar doorzettingsvermogen en eigenzinnigheid. Ze had tegenslagen, maar pakte de draad weer op, liet zich niet van de wijs brengen en ging met onverminderd enthousiasme door met bezuinigen en aflossen van de hypotheek.

Gelukkig sluit Consuminderen haar blog niet af. We kunnen haar vorderingen in het aflossen van haar hypotheek nog steeds volgen.

Consuminderen, het ga je goed en misschien mis je het bloggen wel zo, dat je binnenkort toch nog weer nieuwe avonturen in Consuminderland wil delen!

O ja, en ik? Ik ga voorlopig niet stoppen.
Ik vind het nog steeds heel leuk om blogjes te schrijven.

10 opmerkingen:

 1. Fijn dat jij blijft! Ik kom elke dag bij je lezen!
  Harma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jammer dat ze stopt, ik ga daar ook even een berichtje achterlaten. Ik vond haar altijd heel inspirerend m.b.t. het aflossen van de hypotheek. Wel fijn dat jij in ieder geval voorlopig blijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Zuinigaan,

  Fijn dat deze blog blijft! Ik lees het nog steeds met veel plezier.

  Een fijne zondag.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Zuinigaan, eigenzinnigheid? Mogelijk, omdat ik mijn eigen weg ging en koppig stand hield.

  In het begin was ik meer bezig met eten, ik had het nog niet zo druk, werkte dichter bij huis, scheelde veel tijd.
  Juist afgelopen weekend heb ik mijn menu voor de komende week weer opgesteld.

  Ik wist niet dat ik jou inspireerde met mijn menuutjes. Zeker in het begin gaf ik hier weinig aan uit. Nu sieren meer spullen mijn tafel, Maandelijks < 120 euro. Dat schijnt weinig te zijn. Ik vind het ruim zat. Ik bak nauwelijks meer brood. Ik eet nu, terwijl ik schrijf, heerlijk dadels van de Aldi, 1,39.

  Ik vond de maanduitgaven niet meer nodig te noteren, de meeste mensen zijn met een gezin en ik heb altijd moeite om de sociale contacten enz. in balans te houden.

  Het valt me op dat de meesten schrijven over de boodschappen, sommigen altijd over boodschappen en anderen over volledig biologisch en dat ze niet of part time werken, want gezin.
  Nooit bedragen, in relatie tot inkomen enz.

  Veel vrouwen die bloggen en nooit iets onderbouwen met cijfers. Jij doet dat wel.
  Zo schreef afgelopen week iemand in de e-mail, dat ik die haken vast allang had bevestigd aan de wand. Jahaa, je hebt vast veel tijd, want je blogt ook. Mogelijk dat iemand er niet bij stil staat hoeveel ik doe.

  Hoe vaak ik in het begin 's avonds terwijl ik al in bed lag, dacht o, o, ik heb nog geen blogje geschreven. Stapte ik alsnog uit bed en schreef ik.

  Als je over consuminderen wilt schrijven, moet je qua cijfers met de billen bloot, of schrijf in percentages, zo van ik geef % van jaarinkomen uit aan eten. Jij deed dat!

  Al heb ik nooit echt begrepen, wanneer je schreef over die grote isolerende verbouwing aan je huis zou gaan doen. Een geweldige investering voor de lange termijn!

  Buitengewoon, dat je met jouw gezondheid zo hard werkt en iedere dag fietst.
  Fijn dat je kinderen hebt waar je samen dingen mee doet.

  Volgens mij zijn we met de welvaart doorgeschoten en is eenvoudig leven en eten, zonder toevoegingen en waarde op sociaal gebied en jezelf ontwikkelen de basis van een goed leven.

  Ik overweeg om een foto van mijzelf op de blog te zetten en de Erasmusbrug te verwijderen. Ik ga daar nog een tijd over denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij je titel dacht ik even,dat jij ook stopte. Gelukkig niet.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig stop jij niet; ik vind je blogs leerzaam en inspirerend!

  Rosa

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Foto veranderd op mijn website. Is van 2008 of 2009

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je zette me even op 't verkeerde been, gelukkig dat jij geen plannen hebt om te stoppen.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi hoi,

  Ik volgde haar ook en ben nu van plan om jou te volgen! Leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 10. fijn dat jij (nog) niet stopt.............dankzij jou, hebben we toch mooi zorgtoeslag gekregen en ik heb hier al heel wat tips die bespaarden, vanaf gehaald.
  ik ga hier dus lekker door met lezen en ga er zeker mijn voordeel weer mee doen...........waarvoor HEEL VEEL DANK!!!!!!!!!!
  groetjes, ans.

  BeantwoordenVerwijderen