Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 28 april 2012

Besparen op hoortoestelbatterijen

Ik zeg altijd dat ik 3 chronische ziektes heb, maar eigenlijk heb ik er 4, want ik heb ook last van slechthorendheid (die andere 3 zijn diabetes, schildklierziekte en astma). Het is niet dat ik stokdoof ben, maar toch ernstig genoeg om hoortoestellen nodig te hebben, in ieder geval tijdens mijn werk, maar ook op andere plekken.
Voordat ik gehoortoestellen had, ging ik samen met een vriendin naar een cabaretvoorstelling. Zij had de kaarten voor de voorstelling gekocht, als cadeau voor mijn verjaardag. Toen merkte ik pas goed hoe hardhorend ik was, ik kon het grootste deel van de voorstelling niet verstaan. Heel jammer! In het dagelijks gebruik zette ik de televisie op teletekst ondertiteling en was ik heel bedreven geworden in liplezen. Maar achterin de zaal lukte dat liplezen slecht. Tijdens mijn werk moet ik vaak notuleren. Ook dat was zonder mijn gehoorversterking een ramp, want liplezen en schrijven gaat slecht samen. Ik zit altijd in vergaderingen op strategische plekken, zodat ik kan zien wat mensen zeggen. Dat doe ik nog steeds, maar sinds ik vier jaar geleden hoortoestellen kon aanschaffen, is deze strategie minder noodzakelijk dan voor die tijd.
Overigens hoor ik nog steeds niet alles, maar met de hoortoestellen is het wel een stuk beter geworden.
Mijn moeder heeft sinds kort ook last van hardhorendheid en heeft nu ook hoortoestellen. We hebben beiden dezelfde soort batterijen nodig.
Maar die batterijen die zijn vrij prijzig! Bij een audicien is 1 euro per batterij een normale prijs. Dat heeft mijn moeder ook betaald voor de eerste 2 x 6 batterijen. Dat vind ik schandalig duur!

Ik heb een tip voor mensen met hoortoestellen: koop ze via internet!
Hier vind je batterijen die veel goedkoper zijn en kwalitatief net zo goed als wat in de winkel verkocht wordt.
Het scheelt aanmerkelijk in de prijs. De goedkoopsten zijn via dit bedrijf €1,39 per zes stuks. Je moet dan minimaal 20 verpakkingen met 6 batterijen kopen.
Je denkt misschien: die batterijen zijn toch aftrekbaar voor de belastingen? Dat is wel zo, maar dan moet je eerst met je al je medische kosten boven een drempelbedrag uit komen. Mijn drempel bedrag was vorig jaar 450 euro. Daar zit je niet zo maar boven. Alle kosten boven het drempelbedrag zijn aftrekbaar.

12 opmerkingen:

 1. Bij sommige ziekenfonds krijg je ze voor een jaar lang gratis.
  Heb het bij vgz al gehad en nu bij cz ook.
  Maar ik heb wel toestellen, waar ik voor bij moet betalen, dus misschien is dat wel de reden.

  En je heb gelijk, de goedkopere zijn niet slechter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kocht ze voor zoonlief altijd van het huismerk van K.ruidvat, scheelde ook enorm. Nu is hij gelukkig zijn hoorapparaat niet meer nodig.
  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De andere merken dan Duracell, is mijn ervaring na 20 jaar hoortoestellen dragen, zijn echt niet gelijk van kwaliteit. Tuurlijk ze doen het, maar ze gaan een week minder lang mee. Ik heb ze laatst van ebay gekocht, scheelt ook sloten met geld.

  De drempel is trouwens een percentage van je inkomen, geen vast bedrag. En hoe lager je inkomen, hoe lager die drempel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ter toevoeging:
  het vaste bedrag is €122 als je beneden de €7550 verdient, daarboven is het 1,65%.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn oma heeft ook minder goede ervaringen met de goedkopere batterijen. Zij haalde altijd de goedkope en hoorde veel minder goed. Ze legde in het begin geen verband maar toen ze voor de tigste keer terug ging deden ze er de dure batterijen in en sinds die tijd gaat het veel beter. Soms is bezuinigen niet altijd de beste keus.
  Saar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen problemen met goedkopere batterijen. Mijn ervaring is dat mijn toestellen het er even goed op doen in vergelijking met duurdere exemplaren. Ook A-merken kun je via internet al snel goedkoper aanschaffen dan in de winkel.

   Verwijderen
 6. herkenbaar van het liplezen en strategisch gaan zitten, ik ben ook flink doof en heb apparaatje. Al heb ik daar nooit goed aan kunnen wennen, veel last van oorpijn en hoofdpijn. En ook met apparaatje hoor ik nog steeds niet waar geluid vandaan komt....nu ik niet meer werk draag ik hem vrijwel nooit meer....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou ik toch terug gaan naar je audicien want dan is OF het oorstukje niet goed, OF je toestel niet goed ingesteld.

   Verwijderen
  2. Dat lijkt mij een heel goede tip. Bij mij verandert mijn gehoor ook (lees: mijn gehoor wordt slechter), daarom laat ik de gehoortoestellen regelmatig bijstellen en ook reinigen. Gewoon doen hoor, dan gaat het horen weer veel beter!

   Verwijderen
 7. Mijn dochter heeft al vanaf haar derde 'n gehoordapparaat. Met haar andere oor hoort ze niks dus ze kan sowieso geen richting bepalen. Wij kochten (en zij koopt nu) bijna altijd Duracell-batterijen. Elke andere soort beviel toch miet goed. Haar audicien (Fa. de H.aan) heeft vaak 'n aanbieding. 3 verpakkingen voor de prijs van 2 ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik koop mijn 312 batterijen bij Action € 1,99 voor 8 stuks en deze zijn prima

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem Ik gebruik Rayovak, nu voor de helft van de prijs op Internet gevonden. 2 x Philips van de action gekocht, goedkoop, maar andere merk gaat zeker 8 x langer mee.

  BeantwoordenVerwijderen