donderdag 19 april 2012

Zorg mijden.

Het was te voorspellen: mensen met een laag inkomen mijden de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Sinds 1 januari moeten patiënten die behandeld worden 200 euro per jaar extra betalen voor de zorg bij de GGZ. Dat is dus boven op het eigen risico in de zorgverzekering ( €220). In totaal gaat het dan om 420 euro die door patiënten minimaal neergeteld moet worden.
Lees hier en hier. Heel logisch, de meeste mensen met psychiatrische klachten hebben een laag inkomen. Dan koop je liever brood of andere eerste levensbehoeften dan een behandeling waarvan je van tevoren niet kunt voorspellen of je er wat aan hebt en op welke termijn je er wat aan hebt.
Ik ken ook wel iemand die eigenlijk nog jaren gesprekken nodig had bij een psychiater, maar daar door een laag inkomen en ook omdat deze persoon niet zo tevreden was over het contact toch maar gestopt is. 420 euro is heel veel geld als je een laag inkomen hebt.
Wat gebeurt er dan? Mensen die mogelijk zouden opknappen door de psychiatrische zorg haken af. Op termijn komen er gegarandeerd meer overlastgevers in het straatbeeld. Ook belanden meer mensen in de WAO of bijstand doordat ze door ernstige psychiatrische klachten niet in staat zijn om te werken.
De bedoeling van de overheid is om te bezuinigen, zoals altijd. Het zou zijn om te voorkomen dat mensen in plaats van naar de huisarts naar de dure GGZ gaan. Wat kan de huisarts nu op GGZ gebied? Pillen uit delen? Dat is soms echt niet genoeg.
Weten ze eigenlijk wel hoe lang de wachtlijsten voor de hulp bij de GGZ zijn?
Weten ze bij de regering wel hoe groot het stempel is van bezoek aan de psychiater? Daar ga je niet voor je lol heen!
Het is geen plastische chirurgie of zo voor gezonde mensen die zo nodig minder rimpels of grotere borsten willen!
Ik vraag me af of het echt helpt om de eigen bijdrage zo hoog te maken, op andere plaatsen zullen de kosten hierdoor weer omhoog gaan.
Schieten we er per saldo wat mee op?
Ik betwijfel het!
Ik vind het triest voor de mensen die de hulp in feite heel hard nodig hebben. In de psychiatrie heb je juist heel veel mensen die ontkennen dat ze problemen hebben, of ze zijn bang voor de psychische pijn die behandeling kan oproepen.

27 opmerkingen:

  1. Het kan heel gezellig worden met meer mensen zoals Tristan van der Vlist, Anders Breivik en Robert M. Echt waar, daar zit ik helemaal op te wachten!
    Een goed blogje!
    Wia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien moeten ze eens iets gaan doen aan heel hoge salarissen. Ik snap best dat artsen lang geleerd hebben e.d., maar dat hebben veel andere mensen ook en die nemen ook geen tonnen mee naar huis. Zet er tenminste en Balkenende-norm op en zorg dat de zorg toegankelijk blijft. Ik zou zelf €420 al behoorlijk wat vinden en ik zou het als het moet nog kunnen betalen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. welke hoge salarissen? Ik werk in de psychiatrie en geloof me: ik heb echt geen hoog salaris. Net zo min als veel collega's. Voor dat salaris werk ik me overigens wél 3 slagen in de rondte (ook net zoals veel collega's).

      GGZ is niet alleen contact met een arts. Het is ook dagbesteding (goed voor een dagstructuur, het broodnodige contact, een signalerende functie en het gevoel erbij te horen). De meeste ondersteuning bij mensen thuis wordt geboden door maatschappelijk werkers en psychiatrisch verpleegkundigen en dergelijke. Dat zijn echt geen beroepsgroepen die tonnen verdienen.

      Verwijderen
  3. Mensen die ontkennen dat ze een psychisch probleem hebben, gaan uberhaupt niet naar de ggz of iets dergelijks. ;-) Maar dat terzijde. Ik vind het ook heel erg dat ze zo'n hoge bijdrage vragen voor de ggz. Op den lange duur zal zo'n bezuiniging alleen maar meer gaan kosten. Jij kan je nog indenken hoe hoog de drempel voor veel mensen is om psy hulp te gaan zoeken. Veel mensen realiseren zich dat helemaal niet eens. Dat is ze op zich ook niet kwalijk te nemen, want onwetendheid over iets brengt ook vaak onbegrip met zich mee. En vertel mij wat want ik loop al bijna dertig jaar in de psy hulpverlening....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het zo'n domme maatregel. Ook in financieel opzicht. De mensen,die de zorg niet meer kunnen betalen ,blijven met hun familie in een moeilijke sitiatie of erger. En uiteindelijk gaat het de maatschappij meer geld kosten. Even cru,tenzij ze een einde aan hun leven maken. Dat is pas bezuinigen.Soms denk ik wel eens "maak de zorg maar mensonwaardig genoeg en de clienten "bezuinigen"zelf". Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En als mensen dan een einde aan hun leven maken, dan slaat dat diepe voren in de familie.

      De kans is groot dat díe mensen vervolgens ziek thuis komen te zitten of ondersteuning nodig hebben.

      Dus... zelfs een suicide kost de maatschappij uiteindelijk nog geld.

      Goede psychiatrische zorg is zo belangrijk... en inderdaad niet alleen voor de cliënt zelf.

      Verwijderen
  5. Om nog maar te zwijgen over de aanzienlijke groep die bij gebrek aan vrijwillige psychiatrische/psychologische begeleiding op lange termijn bij justitie terrecht komt, iets waarvan ik de eerste tekenen al begin te zien in mijn werk als maatschappelijk werker. Dat kost de gemeenschap echt een veelvoud van wat de medische kosten die anders gemaakt zouden worden. Ik vraag me serieus af of deze 'bezuiniging' per saldo iets gaat opbrengen en niet gewoon een kwestie is van geld schuiverij dat op korte termijn op papier mooi staat, nog los van alle andere bezwaren die ik om principiele/humanitaire redenen heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waarom betaal je zoveel aan zorgverzekering als je steeds meer zelf moet gaan betalen. Als je gewoon daar minder zou hoeven betalen, dan hou je dus in principe elke maand geld over. Dat zou nog eens een bezuiniging zijn van een groot bedrag. Elke nederlander boven de 18 die elke maand geld overhoudt om aan andere dingen te besteden! Dat lijkt me goed voor de economie.

    Maar ik heb mijn bedenkingen bij vrijwel elke bezuiniging die deze regering wil doorvoeren (of al gedaan heeft) Het is zo enorm korte termijn denken, dat het volgende kabinet alle rotzooi al mag gaan opruimen. Dit gaat geen 10 jaar duren, voordat de lange termijn gevolgen te zien zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volkomen met je eens, het is een schande en heel kortzichtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 420 euro per jaar is maar een fractie van de werkelijke kosten.420 euro per jaar is 35 euro per maand en 1,65 euro per dag. Het lijkt me niet terecht om dit als onoverkomelijk af te schilderen. Roken kost bijvoorbeeld per maand minstens 3 maal zoveel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alsof je bij lichamelijke gezondheidszorg wel de werkelijke kosten betaalt!
      Wia

      Verwijderen
    2. Ook bij de lichamelijk kosten zal onvermijdelijk het eigenn n risico omhoog gaan. Het lijkt me dan goed om realistisch te te te kijken of het echt onbetaalbaar wordt of dat het, omgerek
      rekend, per maand wel meevalt.

      Verwijderen
    3. Nee zo zit t niet, je betaalt 420 per jaar, ja klopt.
      Maar wat denk je dat een psychiater doet, daar krijg je medicijnen van, oh die worden niet vergoed? Tja u moet ze toch nemen....Ook zo 50 per maand er boven op...

      Wist u dat een slaaptablet 1 euro per stuk kost en dit NIET vergoed word. Slaap is geen 1e levensbehoefte. Roken is een keuze die je zelf maakt.

      Als een normaal gezond persoon elke dag 2,74 kwijt is aan iets waar hij niet om vraagt, dan is t ineens wel veel geld. Als deze persoon dan plots lichamelijke EN geestelijke ongemakken krijgt kan het zo zijn dat dit bedrag zelfs verdubbelt.

      Ik nam voorheen bijna elke dag een slaaptablet, ik slaap echt niet zonder.Ben nu maar gestopt en daar word ik geen leuker mens van. Naar een psych. ga ik niet, dat kost teveel en levert te weinig op. Alle andere tabletten die ik op een dag neem kosten eigenlijk al teveel. Ik moest dus nu al kiezen; slapen of pijn?

      Verwijderen
    4. @ Huib: Ik weet niet of je wel eens op bezoek gaat in een psychiatrische instelling. Ik ga regelmatig, en ik kan je verzekeren dat zonder uitzondering vrijwel iedereen rookt. Ik heb het idee dat mensen met psychiatrische stoornissen extra gevoelig zijn voor tabaksverslaving. Of misschien is die sigaret het enige leuke in hun leven? In ieder geval: die extra kosten zijn er ook al, daar komt dus die eigen bijdrage nog weer bij, waardoor er helemaal niets meer overblijft.

      Verwijderen
    5. Psychologische problemen wordt gezien als een luxeprobleem, therapie als een levensstijl die nu alleen nog voor de 'rijken'te betalen is. Psychiatrie wordt naar mijns inzien niet gezien als een ziekte maar als een zwakte. Ben je depressief 'gewoon je schouders eronder en aanpakken'. Ik ben niet haatdragend maar stel dat Rutte in een zware depressie zou komen met als gevolg inkomensdaling en hij heeft geen buffer, heeft-ie al op moeten maken om zijn hypotheeklasten enz. te moeten betalen, dan pas zal hij moeten beseffen wat het is voor veel mensen. In de VS is dit al een realiteit en hier nu ook. Alles onder het mom van bezuinigingen om de crisis te lijf te gaan. Ik geloof hier niet in en weet zeker dat er andere oplossingen zijn. Goede reactie van je Zuinigaan.

      Verwijderen
  9. http://www.reumabond.nl/downloads/algemeen/Mijn%20leven/Medicijnen/Artikelen/slaapmiddelen0901.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Iemand die ik ken met psychoses heeft de bezoekjes van de GGZ thuis ook de wacht aangezegd, vanwege het extra eigen risico. Doodlink. En al die mensen die de regeling terecht vinden, die kijken heus niet allemaal naar de psychotische medemens om. Ze lopen er eerder een blokje voor om.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het maakt mij vooral heel erg verdrietig. De laatste 10 jaar leek het alsof het stigma van psychiatrisch patient wat minder werd. Niet dat het geen stigma meer is maar men leek zich er wat meer van doordrongen dat iedereen te maken kan krijgen met een psychiatrische stoornis of ziekte, zoals bv soldaten die uitgezonden zijn ptss kunnen krijgen, iedereen kan getroffen worden door een depressie.En door deze regering/minister wordt de psychiatrie weer in het verdomhoekje gezet, deze mensen zijn zwak, gebruiken zorg die helemaal niet nodig is ze moeten maar met de buurvrouw gaan praten...en als je dat niet doet dan moet je maar betalen.Terwijl al je een hartinfact krijgt o.i.d. door stress (ipv. een depressie) nee dan ben je ziek en heb je recht op hulp zonder eigen bijdrage. Het onderscheid tussen somatisch ziek zijn en psychisch ziek is discriminerend
    en niet terecht.
    En ja als je het omrekend naar een bedrag per dag valt het misschien wel mee maar maar is dat het enige bedrag wat betaald moet worden? Misschien is er nog verpleegkundige hulp thuis nodig, waarvoor ook een eigen bijdrage geld, hulpmiddelen, waarvoor ook een eigen bijdrage geld, medicijnen waarvoor ook een eigen bijdrage geld etc.En er wordt niet gekeken naar hoeveel je al moet betalen aan eigen bijdragen.
    Het is een bezuiniging, weer op een van de zwakkere groepen in de samenleving, die uiteindelijk veel meer geld gaat kosten dan die eigen bijdrage oplevert.En die ten koste gaat van deze groep. Zoals de voorgaande reactie al zei men loopt liever een blokje om ipv te kijken of te helpen bij psychotische (en alle andere psychiatrische) patienten. Helaas wel. Want misschien als men zich er een beetje open voor zou stellen zou men kunnen ontdekken dat het ook gewoon mensen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tis een slechte zaak. Absoluut. Maar het houdt hier niet op. Reumapatienten kunnen niet meer naar de fysio waardoor ze gewoon invalide raken. enz enz. Er zijn zoveel maatregelen met grote gevolgen.

    Wat ik jammer vind is dat je dan plastische chirurgie noemt als een luxeprobleempje. ik heb in het verleden het geluk gehad dat ik cosmetische operatie mocht ondergaan. Niet medisch noodzakelijk, zelf betaald en het heeft me veel rust en geluk gebracht. Nagenoeg geen enkele cosmetische behandeling wordt vergoed (zelfs niet als dit eigenlijk wel degelijk nodig is, zoals een ver overhangend ooglid) dus het hiermee vergelijken was niet nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het over plastische chirugie die in mijn ogen echt overbodig is, zoals het wijzigen van een B-cup in een D-cup. Of een facelift terwijl je er ongeveer zo oud uitziet als je bent.
      Ik heb het absoluut niet over ontsierende lidtekens, overhangende oogleden, vetschorten na vermagering, borstreconstructie etc. Ik denk dat dergelijke ingrepen voor veel levensgeluk kunnen zorgen.

      Is het trouwens zo dat reumapatiënten geen fysiotherapie meer kunnen krijgen?
      Ik heb de voorwaarden van mijn verzekering er op nagezocht:

      Ik heb bij mijn verzekeraar een basisverzekering en een aanvullende verzekering

      IN DE BASISVERZEKERING IS HET ZO GEREGELD:
      Voor chronische aandoeningen wordt vanuit de Basisverzekering VANAF de 21e behandeling vergoed.
      De eerste 20 behandelingen betaalt u zelf.

      DIT IS WAAR IK RECHT OP HEB VANUIT MIJN AANVULLENDE VERZEKERING
      Bij niet-chronische aandoeningen heeft u recht op 27 behandelingen per persoon per kalenderjaar.

      Voor chronische aandoeningen worden 20 behandelingen per persoon per jaar vergoed. (DAARNA, vanaf behandeling 21 DUS VANUIT DE BASISVERZEKERING)

      Waar ligt het probleem? Wordt reuma niet meer erkend als chronische aandoening? Dat lijkt me toch echt niet aan de orde.

      Ik heb al jaren een aanvullende verzekering, o.a. juist om fysiotherapie te kunnen krijgen als ik dat nodig heb.

      En ja, het klopt dat je als chronisch patiënt op kosten gejaagd word en meer moet hebben dan alleen een basisverzekering. Die aanvullende verzekering heb ik ook nodig voor een deel van de diabeteszorg: pedicure en podotherapie.

      Verwijderen
    2. Maar wie ben jij dan om te bepalen dat bijvoorbeeld iemand met heel kleine borsten geen vergroting mag omdat ze daar moeite mee heeft? Flaporen is ook cosmetisch, maar dat mag wel?

      Fysio in de aanvulling is bijna onbetaalbaar. 'Onbeperkt' bestaat in veel pakketten niet meer. Dus na een aantal behandelingen zul je hoe dan ook per consult moeten betalen. En met een beperkt inkomen is dat onhaalbaar. Overigens ben ik geen reumapatient. De finesses van de regeling ken ik niet.

      Verwijderen
    3. Als jij een B-cup kleine borsten noemt, wie ben jij dan wel? Ik heb ook een B-cup.

      Verwijderen
    4. Ik doelde niet op een B-cup, maar op kleine borsten. Wat een misvatting om ervan uit te gaan dat elke B-cup hetzelfde is. 70B is veel kleiner dan 90B bijvoorbeeld. 90B is gelijk aan 85C en 80D.
      Iemand met 90A heeft relatief grote borsten maar is dus wel flink stevig, en iemand met 70C heeft bescheiden borsten op een slank lichaam.

      Ik noemde om die reden bewust geen cupmaat. Tis subjectief of je het goed vindt of niet. Dat geldt voor elke cosmetische operatie. Gelukkig maar.

      Verwijderen
  13. Wordt reuma niet meer erkend als chronische aandoening? Inderdaad reuma wordt niet meer als chronisch gezien. Ik heb al jaren aanvullende verz colectief van reumabond en daar zat 100% fysiovergoeding in, nu nog maar 24 x.6. Dat is "normaal" 1x per 2 weken maar ik weet nu al dat ik aan het eind van het jaar wellicht knieoperatie moet en dan 2x per week fysio, dus nu kan ik niet meer de 2-wekelijkse behandelingen nemen waardoor ik wellicht in mindere conditie de operatie inga en herstel langzamer wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch snap ik het nog niet. Nu wordt nog maar 24x6 behandelingen vergoed. Dat is 144 keer per jaar. Een jaar heeft 52 weken, dat is veel meer dan 1x per 2 weken.
      Overigens heb ik op internet alleen gevonden dat sommige verzekeraars reumapatiënten weigerden voor een aanvullende verzekering. Op zich is dat erg genoeg, maar als je al een aanvullende verzekering hebt, is er niets aan de hand, toch?

      Verwijderen
  14. Ik doelde niet op een B-cup, maar op kleine borsten. Wat een misvatting om ervan uit te gaan dat elke B-cup hetzelfde is. 70B is veel kleiner dan 90B bijvoorbeeld. 90B is gelijk aan 85C en 80D.
    Iemand met 90A heeft relatief grote borsten maar is dus wel flink stevig, en iemand met 70C heeft bescheiden borsten op een slank lichaam.

    Ik noemde om die reden bewust geen cupmaat. Tis subjectief of je het goed vindt of niet. Dat geldt voor elke cosmetische operatie. Gelukkig maar.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.