Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 17 mei 2012

Besparen om geld over te houden

Mijn inkomen is tamelijk bescheiden, het ligt een stuk beneden modaal. Ik heb een koophuis en toch houd ik geld over. Hoe doe ik dat?

Gewenning - ik heb al jaren een klein inkomen en daarvóór zat ik onder de armoedegrens. Ik ben gewend om spaarzaam te zijn en mijn geld niet over de balk te smijten. Ik ben me er goed van doordrongen dat ik elke euro maar 1 keer kan uitgeven, dus doe ik dat heel bewust. Ik denk er iedere keer dat ik koop over na of ik mijn aankoop wil. Kan ik er misschien beter van afzien?

Geluk - ik heb het geluk gehad om op mijn 49e een vast contract te kunnen krijgen en daarna heb ik ook wat promotie gemaakt. Ik ben wel 2 loonschalen omhoog gegaan. Ik ben op mijn 46e weer gaan werken na jarenlang in de bijstand te hebben gezeten. Ik heb wel 4 tijdelijke contracten gehad, op uitzendbasis, maar ook bij mijn huidige werkgever. Als ik zie hoeveel sollicitanten op dit moment een collega van mij willen worden! Zo maar meer dan 100 sollicitanten op 1 baan. Ik betwijfel of ze mij in dat geval uitgekozen hadden, oud en weinig ervaring, want net omgeschoold. Door mijn vaste baan kan ik rekenen op een vast inkomen, met 13e maand. Elke maand weer komt er geld binnen omdat ik dat verdiend heb. Vanuit mijn bijstandsverleden gezien is dat een klein wonder.

Vastberadenheid - ik wil echt niet in de financiële problemen komen, nu niet, maar ook over tien jaar niet. Dus heb ik besloten geen auto te hebben, weinig en goedkoop op vakantie te gaan, geen dure hobby's te kiezen en noem maar op.
Ik zou me kunnen voorstellen dat mensen met mijn inkomen en een ander uitgavenpatroon echt in de problemen zouden kunnen komen. Wat als je met mijn inkomen wèl een auto wilt en het liefst een middenklasser, jaarlijks een reis wilt maken omdat je wat van de wereld wilt zien, wekelijks uit eten wilt. Met dergelijke wensen zou je met mijn inkomen al heel snel in de  problemen raken. Die problemen betekenen niet zelden meer problemen. Je hebt immers geen buffer meer, geen renteinkomsten, integendeel je moet rente betalen over je schulden. Hoe eerder je in dit geval tot het besef komt dat je het roer moet omgooien, des te beter. Realiseer je dat je vooral je eigen koopgedrag moet veranderen.

Van het tabblad bezuinigingstips kun je veel tips halen. Ook bij andere consuminderaars kun je profiteren van  hun ervaringskennis en bij hen zijn tips te halen. Doe je voordeel met ervaringen van anderen.

6 opmerkingen:

 1. Fijn om zo op de vroege ochtend je blog te lezen. Geeft moed ,inspiratie en houd mij bij de les.

  Groet,

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik lees elke dag je blog en vandaag herkende ik veel van mijzelf. 15 jaar een bijstandsuitkering gehad. Op 46-jarige leeftijd opleiding medisch secretaresse gedaan.(was ook mijn beroep in mijn jeugd). Aangenomen in een ziekenhuis. Maatschap wilde mij door mijn leeftijd!! Na half jaar een vast contract met alle voordelen van de CAO. 13 jaar gewerkt met alle financiële voordelen van het werken in een ontzettend leuke baan waarin ik veel waardering van artsen en patienten kreeg. Heel goed kunnen sparen zodat ik op mijn 60e met de OBU kon (in een oude regeling). Ging niet veel achteruit met financiën.Ben inmiddels haast 7 jaar thuis. Heb AOW en een klein pensioen door die 13 jaar. Twee dochters die een goede opleiding hebben kunnen doen en al jaren gesetteld zijn. Kortom, ik ben een gelukkig mens.
  groetjes
  Alida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel knap hoor! Ik heb bewondering voor je!
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen